Reklaam sulgub sekundi pärast

Krõbe ürtidega küüslaugune kana

Kevadine päike kütab ilma juba vahel üsna meeldivalt soojaks. Saab väljas grillida ja mõnusalt aias istuda ja rõõmsaid kevadisi värve nautida. Kui aga vihm kimbutab, saab alati ettevalmistatud grillitooted toas ahjuplaadil küpsetada. Täna kirjutan lahti, kuidas kana tükeldada ja marinaadi kokku segada, et mõnusa aiapikniku ettevalmistamisel oleks isetegemise maik ikka juures. 

 

 

Kevadine päike kütab ilma juba vahel üsna meeldivalt soojaks. Saab väljas grillida ja mõnusalt aias istuda ja rõõmsaid kevadisi värve nautida. Kui aga vihm kimbutab, saab alati ettevalmistatud grillitooted toas ahjuplaadil küpsetada. Täna kirjutan lahti, kuidas kana tükeldada ja marinaadi kokku segada, et mõnusa aiapikniku ettevalmistamisel oleks isetegemise maik ikka juures. 

 

1,5 kg kana

4 spl basiilikumaitselist oliiviõli

2 spl punase veini äädikat

2 sl siidrit või mahla

3 tl soola

2 suurt küüslauguküünt

koriandrit

2 šalottsibulat

1 tl suhkrut

2 spl tšillikastet

erinevaid ürte

sinepiseemneid

 

Kui poest kanaliha valida, võib muidugi alati ainult kanajalgu või kanatiibu osta, aga sobib ka terve kana, mille saab kenasti ise ära tükeldada ja kõik osad ära kasutada. Tükelda kana liigeste kohtadest, ära tasub kasutada ka filee, lõigates suuremateks tükkideks, et oleks valikut, kui keegi taisemat liha soovib. Järele jääb vaid rinnakutagune kanakogu, mille tasub supi tegemiseks sügavkülma panna. 

Sega hea oliiviõli punase veini äädika ja siidri või mahlaga. Võid nutikalt fantaasial lasta lennata, kasutada liha pehmendamiseks valge veini äädikat, sidrunimahla, veini või õlut hoopiski. Purusta küüslauk hästi peeneks, haki šalottsibul, lisa sool ja suhkur ja erinevaid ürte. Võid kasutada pizzamaitseainet, mis sisaldab oreganot, basiilikut. Ja koriandrit kuivatatult, mina olen pannud koriandriterad kasutatud maitseaineveskisse, kust on mõnus seda lihale jahvatada. Aga võib hakkida hoopiski rohelisi ürte, veidi koriandrit ja salveid. Lisa tšillikastet, aga võid kasutada ka ketšupit või mõnda kodust tomatihoidist või rabarberi chutney't. Sinepiseemned annavad teravat vürtsi.

Sega marinaadi, et kõik ained seguneksid ja suhkur, sool sulaks. Kalla kanale, pane kanatükid suuremasse kaussi või kilekotti ja hoia üle öö külmkapis, et kõik kenasti maitsestuks. Grilli väligrillil, ainult kord keerates, kui küpsetad ahjus ahjuplaadil, keera ka kanatükid poole küpsemise peal ringi.

Paku kõrvale värsket salatit või segasalatit. Kuna rabarberi hooaeg on käes, tee vahelduseks värskendav hea värvikirev vesi kannu, kuhu lisa värske kurgi laaste ja rabarberitükke. Hea värskendava joogi aiagrilli juurde saab nii: keeda värskete piparmündilehtedega tee, jahuta maha ja pane piparmünditee jääkuubikukotti ja sügavkülma. Joogi jaoks pane piparmündised jääkuubikud kannu ja vala peale sobiv vesi või kerge mulliga vesi. Lisa veidi rohelisi piparmündilehti. 

Mõnusat grillimist ja kevadsuviste maitsete katsetamist!

 

Pille Viljamaa