Lõhesupp tomati ja pošeeritud munaga

Lõhesupp tomati ja pošeeritud munaga

Köögiviljadest kirju supp heast kalast võiks ilmestada meie toidusedelit ikka paar korda kuus. Pošeeritud muna lisamine tõstab lõunasupi toekat väärtust ja sobiks ehk lihasuppidele vahelduseks valmistada ka talguteks. Võib ka lihtsalt lisada supile keedetud muna, hakitult või suurte sektoritena. Rikkalikult rohelist murulauku, esimest aia püsikust tärkajat. Või rohkelt rohelist sibulat.
 

Köögiviljadest kirju supp heast kalast võiks ilmestada meie toidusedelit ikka paar korda kuus. Pošeeritud muna lisamine tõstab lõunasupi toekat väärtust ja sobiks ehk lihasuppidele vahelduseks valmistada ka talguteks. Võib ka lihtsalt lisada supile keedetud muna, hakitult või suurte sektoritena. Rikkalikult rohelist murulauku, esimest aia püsikust tärkajat. Või rohkelt rohelist sibulat.


Retsept:

1 kg lõhe supikogu

vett

1 suur sibul

2 suurt porgandit

2 tomatit

veerand oranži paprikat

õli

3-4 kartulit

4 küüslauguküünt

tilli, murulauku

muna (iga sööja kohta 1 muna)

meresoola, 2 loorberilehte, 4 tera vürtsi, 5 tera musta pipart

kiluvürtsi

sinepiseemneid

 

Pane lõhe supikogu külma veega keema. Sobib 5 l pott. Vett pane nii palju, et kala oleks kaetud. Riisu järk-järgult vaht ja keera kuumus veidi vaiksemaks. Riisu nii kaua, kui hall vaht kaob ja supipinnale tekib kollakas kalarasv. Siis lisa loorberilehed, vürtsi- ja pipraterad. Puista potti veidi sinepiseemneid ja raputa väheke kiluvürtsi. Lisa ka veidi meresoola. Koori suur sibul ja tükelda. Mõned sibula kuldsed koored lisa supile, see annab supile kuldse jume ja enne serveerimist pole neid keeruline supist välja õngitseda. Koori porgandid ja tõmba koorijaga laastud. Haki tomatid ja paprika. Kuumuta pannil väheke õli ja keeruta kerges kuumuses sibul ja porgand läbi. Lisa kõik supile ja lase vaiksel tulel podiseda. Tükelda kartulid väikesteks kuubikuteks. Kui lõhe on pehme, tõsta vahukulbi abil kala supist välja, lase jahtuda. Eemalda kondid ja pane lõhe roosakad tükid suppi tagasi. Lisa kartulid, rohkelt tilli ja murulauku. Purusta küüslaugud ja lisa lõpuks supile. Maitsesta lõplikult soolaga. Kui kartul valmis, siis keera kuumus välja ja lase maitsetel selgineda.

Pošeeritud muna jaoks aja kastrulis vesi keema, lisa sinna veidi valge veini äädikat. Löö muna väiksesse kohvitassi, keera keemine vaiksemaks, aga aja lusikaga vesi keerisesse ja kalla muna ettevaatlikult vette. Algul võib tunduda, et kõik läks nässu või midagi ei tulnud välja. Keeris tõmbab muna kenasti kaasa ja hakkab teda vormima. Võid veidi vahukulbiga muna vees kohendada. Keeda umbes 3 minutit, et muna sisu jääks kergelt pehme. Tõsta muna vahukulbiga välja, tee noaga keskele lõige ja aseta kuumale supile. Kui see kõik tundub keeruline, siis lisa supile tavaliselt keedetud muna. Maitseb ikka hästi!

 

 

Pille Viljamaa