Reklaam sulgub sekundi pärast

MILLISED ON SELLE SUVE grillitrendid?

Avame ukse Eesti armastatuima ja tuntuima grillimeistri Enn Tobrelutsi elu telgitagustesse. Mees jutustas Jamiele, millised on tänavuse grillihooaja trendid, kuhu suunas liigub suvine toitumiskultuuri ning ühtlasi jagas meiega üht mõnusat suvist retsepti.

Avame ukse Eesti armastatuima ja tuntuima grillimeistri Enn Tobrelutsu elu telgitagustesse. Mees jutustas Jamiele, millised on tänavuse grillihooaja trendid, mis suunas liigub suvine toitumiskultuur ning ühtlasi jagas meiega üht mõnusat suvist retsepti.

Avalda palun selle suve grillitrendid?

Põhiliseks trendiks võiksin lugeda seda, et maailmas kogub järjest rohkem hoogu tervislik toitumine. Siinjuures pean silmas just tasakaalustatud toitumist, see tähendab hea ja maitsva grill-liha/kala juurde ka piisavas koguses värskete salatite serveerimist, samuti mõistlikus koguses värskelt külmpressitud mahlade ja puhta joogivee tarbimist.

Mida soovitad grilltoidu kõrvale?

Maailma üks tervislikumaid toitusid on värske hapukapsas, ka see sobib ideaalselt paljude suussulavate grillroogade juurde ning seda on ka ise väga lihtne valmistada/hapendada. Mulle endale meeldib väga ka ise grillahjus musta rukkileiba küpsetada. Kuid kindlasti ärge unustage vanu häid traditsioone – parimat veini, paari toopi õlut ja muidugi minu lemmikretsepti: süte sees küpsetatud liha ehk nn dirty steak’i. Selle hõrgutava grillroa kõrvale soovitaksin meie catering’i kuulsat superfood tervisesalatit.

Soovita üht lihtsat retsepti kevadisele piknikulauale!

Minu lemmik on süteliha – olen ka selle küpsetusviisi looja (aastast 2007) ja lisaks on seda väga lihtne valmistada.

Mis on sinu praeguse hetke lemmiktoiduained?

Lihadest meeldib mulle väga kuivlaagerdatud lihaveise marmor ribeye ehk antrekoot, samuti lihaveise ribi ja talleliha. Eriliselt kõrgelt hindan just kuivlaagerdatud liha (meil Eestis poodides seda kahjuks veel saada ei ole) – see liha on eriti hea maitsega ja pehme. Kuivlaagerdamine tähendab, et liha hoiatakse koos kondiga pimedas külmkambris u +1...+2 °C kraadi juures ilma pakendita lahtisel kujul võreriiuli peal või rippuvas asendis kokku umbes neli nädalat. Selle aja jooksul liha pehmeneb oluliselt ja muutub justkui suussulavaks. 

Millised on sinu lemmiksöögikohad ja kas on mõni mõnus kontseptsioon, millest siin olles puudust tunned või millega võiks veel meie toidukultuuri rikastada?

Eestis võiks olla rohkem tasakaalustatud toitumist pakkuvaid restorane. Ma ise just hakkan käesoleval aastal avama restorani Rotermann Citys Elevaatori maja põhjapoolses tiivas. Meie Restoran PULL menüüs saavad olema parimast parimad lihad, kalad, grill, BBQ, tervislikud salatid, lisandid, värsked smuutid ja mahlad ning loomulikult sommeljee poolt valitud veinid ja muud napsud. Mujal maailmas on väga levinud ka India ja Jaapani toit, mis meie kodumaal tahaks veel hoogu juurde saada. Eestis ei oskagi hetkel oma lemmiksöögikohta nimetada, kuid alates juunikuust saab selleks mu enda Restoran PULL. Londonis meeldib mulle jätkuvalt väga bbq-elustiilirestoran Big Easy.

ENNU SUPERFOOD TERVISESALAT:

  • Roheline noor spinat
  • Rocket(rukola)-salatilehti
  • Vereoblikas (mangoldilehed)
  • Avokaado
  • Kirsstomat
  • Kurk
  • Värske till
  • Punane sibul
  • Lutserniidud
  • Mungoaidud
  • Seemnesegu (päevalille-, lina-, kõrvitsa-, seesamiseemned) – rösti seemned kuival pannil
  • Kuivatatud goji-marjad
  • Värsked füüsalid (kooritud)
  • Kodune õunamahl, kvaliteetne külmpressitud oliiviõli ja veidike õunaäädikat
  • Must pipar ja helvessool

Sega kõik komponendid omavahel ja serveeri suhteliselt vahetult. Ära üle maitsesta, las jäävad domineerima viljade enda naturaalsed maitsed.

 

Artikkel ilmus Jamie aprill-mai ajakirjas.