Päikese puudutusega maheda brändi Metaxa 12* degustatsioon

13 kommentaari
Päikese puudutusega maheda brändi Metaxa 12* degustatsioon

Buduaar osales Gloria Veinikeldri kaunis miljöös toimunud Kreeka kuulsaima alkohoolse joogi – 12aastase Metaxa 12* Eesti esmaesitlusel ja sellele järgneval lõunasöögil. Kreeka suurepärase joogi ja killukese päiksepaistet tõi meie külma päeva Metaxa Meister Konstantinos Raptis.
 

Buduaar osales Gloria Veinikeldri kaunis miljöös toimunud Kreeka kuulsaima alkohoolse joogi – 12aastase Metaxa 12* Eesti esmaesitlusel ja sellele järgneval lõunasöögil. Kreeka suurepärase joogi ja killukese päiksepaistet tõi meie külma päeva Metaxa Meister Konstantinos Raptis.

Metaxa nooremad aastakäigud on eestimaalastele nautimiseks olnud juba aastaid ning brändit armastavatele inimestele ütleb Metaxa nimi ilmselt juba palju. Metaxa on armastatud just naiste seas, sest ta on palju mahedam, rikkalikuma maitsebuketiga, kui näiteks Prantsusmaal või mujal Euroopa riikides valminud brändi.

Piisake Metaxa ajalugu

Metaxa ajalugu ulatub juba aastasse 1888, mil Kreeka kaupmees Spyros Metaxa alustas muskaatveini ja brändi laagerdamist tammevaatides, et valmiks uus imeline jook. Unikaalsust lisas tema oskus joogile erinevate, Kreeka päikese all kasvanud maitseürtide ja roosiõielehtedega maitselisa anda. Valmisid esimesed pudelid brändit, mille maitse oli pehme, mahe ja veidi magusapoolne, mis on muskaatviinamarjadele omane. Metaxa saavutas kiire edu nii oma rahva seas ning ka ülemaailmne tuntus ei lasknud end kaua oodata.

1909. aastal võtsid äri enda kanda Metaxa looja pojad ja pojapojad, kes on loonud erinevate aastate küpsusega Metaxale lisa ning viinud tuntuse veelgi laiemalt inimesteni üle maailma. 1989. aastal müüdi maailmas Metaxat juba üle 60 riigis. Tänasel päeval on Metaxa kvaliteedi ja maitse eest hoolt kandmas just härra Konstantinos Raptis, kes tuli Eestisse eelkõige uut, 12aastase Metaxa maitset ja valmimislugu tutvustama.

 

 
Metaxa 12 * degusteerimine Gloria Veinikeldris

Gloria Veinikeldris ootas klaasidega kaetud laud ja esialgu tundus, et on oodata pooltsada inimest. Külalisi siiski oli kutsutud alla kümne ja klaasid ootasid oma degustatsioonijärjekorda. Alustuseks saime maitsta Metaxa põhikomponente – viinamarja destillaati, puhast muskaatveini ning roosiõite ekstrakti, Metaxa osas alustasime degusteerimisega 5aastase joogiga. Seejärel 7aastane ja uue, 12aastase Metaxa maitse osas oli tekkinud täiuslik võrdluspilt tema rikkalikuma maitse ja pehmema iseloomu osas võrreldes nooremate eelkäijatega. Vaatamata kõikide Metaxade kõrgele alkoholisisaldusele puudub konjakile omane teravus ja pigem on tegemist sügava vaniljese pehme mekiga, millele lisandumas ürdibuketina valge roosi kroonlehed, kuivatatud puuviljad, lavendel ja paljud teised maitselisad ning magusus, mis on pärit muskaatviinamarja maitsest. Kuigi iga aastakäigu degusteerimisel tundus esimene maitse pehme-mahe, siis järelmaitses on tunda siiski ka brändile omast kuumust. Peamise tähelepanu saanud Metaxa 12 * osas tekkis mekkimisel mõte, et jook sarnaneb oma maitseomadustelt pisut isegi likööriga. Just sellisega, mida sooviks maitsva õhtusöögi lõpetuseks desserdi kõrvale nautida.

Väärikas 12aastane Metaxa 12* on loodud eelkõige nautimiseks iseseisvalt või soovi korral ka lisades ühe jääkuubiku klaasikesse. Erinevate kokteilide segamisel on soovitatav siiski nooremaid Metaxasid kasutada. Küll aga, kui teil on plaanis õhtusöögiks valmistada perele Foie grasi, siis retseptis oleva konjaki soovitaksin ma just 12aastase Metaxaga asendada. On taskukohasem ja Metaxa-naudinguid jätkub kauemaks.

 

Krista Maldur