Peedipirukas juustu ja oliividega

23 kommentaari
Peedipirukas juustu ja oliividega

  Punapõskne peet on väga pop. Harju-muspäraselt keedame peedist maitsvat ja toekat borši, teeme peolaudadele rosoljet või valmistame lihtsat küüslaugust salatit prae lisandiks. Peediga tasub rohkemgi sinasõprust luua. Kasulikud omadused ergutavad hästi seedimist ja on head vereloomele. Talvisel ajal võib peeti teiste köögiviljadega ahjus küpsetada, lisandiks head juustud. Suurepärase toitva piruka saab peedist koos erinevate juustude ja oliividega, mis aastavahetusest kappi poolikult seisma on jäänud. Pirukas jääb rõõmsalt värvikirev ja maitseb hästi, sobib ahjusoojana koos värske salatiga pakkuda, kaaslaseks hea klaas veini. Või jahtununa koos tassi kuuma puljongiga, kui karge talv õues vingerpussi mängib ja külmetus kosutust nõuab.  

Punapõskne peet on väga pop. Harju-muspäraselt keedame peedist maitsvat ja toekat borši, teeme peolaudadele rosoljet või valmistame lihtsat küüslaugust salatit prae lisandiks. Peediga tasub rohkemgi sinasõprust luua. Kasulikud omadused ergutavad hästi seedimist ja on head vereloomele. Talvisel ajal võib peeti teiste köögiviljadega ahjus küpsetada, lisandiks head juustud.

Suurepärase toitva piruka saab peedist koos erinevate juustude ja oliividega, mis aastavahetusest kappi poolikult seisma on jäänud. Pirukas jääb rõõmsalt värvikirev ja maitseb hästi, sobib ahjusoojana koos värske salatiga pakkuda, kaaslaseks hea klaas veini. Või jahtununa koos tassi kuuma puljongiga, kui karge talv õues vingerpussi mängib ja külmetus kosutust nõuab.

Pirukataigna jaoks läheb vaja:

120 g küpsetusmargariini

240 g nisujahu

paar spl külma vett

1 muna

soola

 

Täidis:

300 g keedetud peeti

1 sibul

1 porgand

2 küüslauku

veidi õli

60 g sinihallitusjuustu

60 g valgehallitusjuustu

125 g Mozzarella juustu

20 oliivi, nii musti kui rohelisi

2 muna

1 dl kohvikoort

Provence ürdisegu

soola, piprasegu

 

Haki küpsetusmargariin jahu ja soolaga läbi, lisa külm vesi ja muna ning sega ühtlaseks, kuni moodustub taignapall. Pane taigen külmkappi vähemalt 30 minutiks, võimalusel hoia üleöö. Küpsetamiseks sobib 26 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm. Rulli taigen ümmarguseks kettaks, tõsta taignarulli abiga küpsetuspaberiga kaetud koogivormile. Vajuta sõrmedega põhjale ja äärtele.Tee taignasse kahvliga augud. Küpseta eelkuumutatud ahjus 220 kraadi juures 10-15 minutit.

Täidise jaoks riivi toores porgand ja haki sibul, hauta väheses õlis kuumal pannil. Riivi keedetud peedid, lisa hiljem porgandi-sibula segule. Passeeri madalal kuumusel. Maitsesta soola, Provence ürtidega ja pipraseguga. Purusta küüslauk ja sega pannil koos punakirju juurviljaga läbi. Jahuta.

Riivi hallitusjuustud, klopi lahti munad, lisa kohvikoor, maitsesta soola ja pipraseguga. Kalla jahtunud juurviljasegu küpsenud põhjale, puista peale seibideks lõigatud oliivirattad, juustud, Mozzarella juustu kirsid, vala üle muna-kohvikoore seguga, maitsesta meelepäraselt. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 35 minutit, kuni juustukate on pruunikas ja tikuga katsudes pirukas valmis.

Serveeri ahjusoojana värske salatiga, paku kõrvale klaas head veidi või tass aromaatset rohelist teed. Juustu võib kindlasti rohkem panna, kasutada ka tavalist juustu ja julgemalt maitsestada. 

 

 

Pille Viljamaa