Reklaam sulgub sekundi pärast

Pikkpoiss suvikõrvitsa, kartuli-aedoalisandi ja kodujuustu-kastmega

 

Heast hakklihast pikkpoiss sobib hästi argipäeva õhtusöögiks, kuid ka pidulikumaks roaks. Aiasaadustest küps augustikuu pakub võimalusi suurepärasteks lisanditeks. Pikkpoisile lisatud riivitud suvikõrvits teeb lihase roa mahlaseks. Roheline aeduba sobib aga koos valmistamiseks hästi värske kartuliga, paras kild eestimaist taluvõid kuumale auravale lisandile. Koorene ja ürdine kodujuustukaste sobib aga nii liha kui aedviljaga.


 

Heast hakklihast pikkpoiss sobib hästi argipäeva õhtusöögiks, kuid ka pidulikumaks roaks. Aiasaadustest küps augustikuu pakub võimalusi suurepärasteks lisanditeks. Pikkpoisile lisatud riivitud suvikõrvits teeb lihase roa mahlaseks. Roheline aeduba sobib aga koos valmistamiseks hästi värske kartuliga, paras kild eestimaist taluvõid kuumale auravale lisandile. Koorene ja ürdine kodujuustukaste sobib aga nii liha kui aedviljaga.

 

Pikkpoisitainas:

700 g seguhakkliha

1 suvikõrvits (umbes 220 g)

1 sibul või 3-4 šalottsibulat

1 spl Felixi Inglise sinepit

1 muna

2 viilu Tosta rukkirösti

2 küüslauguküünt

1 dl hapukoort (vajadusel veidi kohvikoort)

soola, piprasegu

peterselli, punet

 

Lisandiks:

värskeid kartuleid

rohelisi aedube

taluvõid

soola

 

Kodujuustukaste:

1 tops Farmi hapukoorega kodujuustu

1dl hapukoort

veerand pikka värsket kurki

4 ploomtomatit

1 küüslauguküün

peterselli, tilli, murulauku

soola, Vahemere ürdisegu

 

Valmista pikkpoisitainas. Kasuta endale meelepärast hästi valitud hakkliha. Vajuta kausis tihke hakkliha käega pehmemaks. Riivi suvikõrvits keskmise jämedusega riiviga, lisa hakklihale, pane hakkliha peale ka saiaviilud, sinna peale hapukoor, muna, maitsesta julgelt, haki sibul ja purusta küüslauk, lisa sinepit, rohkelt peterselli, veidi värsket punet. Lase saiaviiludel hapukoore all pehmeneda, võid lisada ka sortsu kohvikoort. Sega märgade kätega kõik ained läbi, loobi veidi hakklihasegu kaussi tagasi. Pane külmkappi maitsestuma.

Kaabi värsked kartulid puhtaks, poolita vajadusel, murra aedoakauntelt otsad, pane kuuma soolaga maitsestatud vette umbes 20 minutiks koos keema. Kurna vesi ja lisa head taluvõid mitu head kildu kartuli-aedoasegule.

Kodujuustule lisa hakitud värske kurk ja poolitatud ploomtomatid, sega juurde hapukoor, maitsesta soola ja Vahemere ürtidega, lisa julgelt rohelisi ürte ja purustatud küüslauk.

Küpseta pikkpoissi 225 kraadi juures 1 tund, vooli märgade kätega ahjuvormi kena pätsike, lisa kuuma vett. Kui küpsemise lõpus hakkab pikkpoiss liigselt pruunistuma, alanda kuumust ja kata fooliumiga. Vahepeal võid pikkpoissi vedelikuga kasta. 

Serveeri, lisandiks sobib hästi ka marineeritud kurk, hea sinep ja rikkalikult rohelist.

 

 

Pille Viljamaa