Piprapood soovitab: Kõrvitsast ja metsaseentest

Piprapood soovitab:  Kõrvitsast ja metsaseentest

Sügis on aeg, mil vaja koju tuua pirakaks kasvanud kõrvits ning metsast leitud seened. Kas aga teha kõik ikka talvevarudeks sisse? Miks mitte osa sügisande värskelt valmistatud maitsva toiduna ära süüa?

Sügis on aeg, mil vaja koju tuua pirakaks kasvanud kõrvits ning metsast leitud seened. Kas aga teha kõik ikka talvevarudeks sisse? Miks mitte osa sügisande värskelt valmistatud maitsva toiduna ära süüa? Piprapood annab Buduaari lugejatele ideid,  kuidas eestimaiseid toite valmistada nii, et need saaks väikese eksootilise maitselisa.


Suurima valiku üle maailma ja eri rahvaste köökides kasutusel olevaid maitseaineid, supisegusid, eksootilisi teravilju, eri rahvuste küpsetisi ja palju muud, leiab Eestis ainult Piprapoest.
Sealt saab Jaapani, Tai, India, Hispaania, Egiptuse, Prantsusmaa jne köögis kasutusel olevaid maitseaineid, mis on Eestisse toodud otse nende päritolumaalt. Neid, kvaliteetseid ja eksootilisi maitseineid, on võimalik osta ka minipakendites ja just sellistes kogustes, et maitseaine leiaks täit rakendust valmistatavas toidus. Nii saab kindel olla, et väärtuslik maitseaine kasutatakse lõpuni enne raliseerimise tähtaja lõppu. Siinsetes kõrvitsa- ja seenetoitudes kasutatud maitseained jäävad hinnaklassi 23 kuni 29 krooni.

Küpsetatud muskaatkõrvits kõrvitsakreemiga
Õrna vürtsilisaga mahe kreem.
4-le

Küpsetatud kõrvits
600 g pestud muskaatkõrvitsat koos koorega, ilma seemneteta
2 sl mee-küüslauguvürtsi
2 sl kristallsuhkrut
2 sl keevat vett
1 sl õli

1.Koori kõrvits ja lõika viljalihast 4 x 4 cm kuubikud. Ära kõrvitsajääke ära viska, vaid pane need ootele.
2.Kuumuta ahi 220 kraadini.
3.Sega mee-küüslauguvürts suhkru, keeva vee ja õliga. Sega seni, kuni suhkur ja vürts on lahustunud.
4.Pintselda kõrvitsatükid saadud vürtsiseguga ning pane kuumakindlale ahjuplaadile.
5.Küpseta ahjus umbes 30 minutit, kuni kõrvitsad on muutunud pehmeks.

Kõrvitsa-sidrunheinakreem
200 g kõrvitsakuubikute lõikamisest järele jäänud materjali
200 ml vett
50 ml vahukoort
1 tl külmkuivatatud sidrunheina
1/3 tl külmkuivatatud münti
1/4 tl jahvatatud ingverit
2 sl suhkrut
1/4 tl soola

1.Pane vesi keema. Lisa väikesed kõrvitsatükid ja kõik maitseained.
2.Keeda seni, kuni vedelikku on jäänud neli korda vähemaks.
3.Lisa koor ja keeda veel 5 minutit.
4.Võta blender ning püreesta kõik kreemiks.

Serveerimiseks tõsta taldrikule kreemi ning sellele valituid salatilehti ja ahjus küpsetatud kõrvitsakuubikuid. Süüa võib nii külmalt kui ka kuumalt.

Metsaseenerisotoga täidetud paprikad
Lihtne seenegurmee 4-le

Küpsetatud paprika
4 keskmist ja meelepärast värvi paprikat
40 g Hela Garden Herbs Brillianti õli

1.Pese paprikad ja lõika maha sabaosa. Jäta see alles ning tee sellest hiljem paprikale kaas. Puhasta paprika seest seemnetest ja valgest osast.
2.Kuumuta ahi 200 kraadini.
3.Pane paprikad koos kaantega küpsetusplaadile ja küpseta ahjus 15–20 minutit.
4.Jahuta, eemalda soovi korral nahk ja pintselda Hela Garden Herbs Brillianti õliga.

Seenerisoto
300 g hakitud metsaseeni
2 sl võid
200 ml valget veini
50 g risotoriisi
50 g hakitud mugulsibulat
2 hakitud küüslauguküünt
1 sl hakitud aiarohelist
100 g riivitud parmesani
40 g Hela Garden Herbs Brillianti õli
vajadusel soola ja vett

1.Kuumuta pann koos võiga ja prae (kupatatud) seened kuldpruuniks.
2.Lisa hakitud sibul ja prae veel 5 minutit.
3.Pane juurde vein, riis ja küüslauk.
4.Hauta tasasel tulel seni, kuni riis on pehmenenud. Kui vedelikku jääb väheks, vala vett juurde.
5.Kõige lõpuks lisa aiaroheline, juust ja õli ning sega.
6.Täida paprikad seene-riisiseguga, pane paprikakaas peale ja aseta eelkuumutatud ahju.
7.Küpseta 175-kraadises ahjus 8–10 minutit ja serveeri kuumalt.

Piprapood asub Talinnas, Liivalaia 43, tel 6450020 www.pipar.ee. Piprapoe leiab üles ka lõhna järgi. Jalutage Tallinnas Stockmanni poolsel Liivalaia tänaval kuni  hetkeni, mil tunnete mõnusaid magusaid ja vürtsiseguseid aroome. Stopp- siin asubki Piprapood!
Maitsvad toidud valmistas ja pildistas Eva Palu, kes toimetab kokanduse veebiajakirjas www.perenaine.ee

Sarnased artiklid