Prantsuse GURMEEKOOL vol 5: grillitud kammkarp kalvadose, tomati ja ürtidega

Prantsuse GURMEEKOOL vol 5: grillitud kammkarp kalvadose, tomati ja ürtidega

Paljudel on nüüd selleks suveks lihahimu rahuldatud ning kõikide kergemate grillroogade ideed on teretulnud. Nii olemegi Allar Oeseljalt saanud kergemat vaheldust ja Buduaari Prantsuse gurmeekooli järgmiseks retsepiks on õrnad kammkarbid, mis on valminud grillil. Kiire, lihtne ja ülimalt hõrk.

Paljudel on nüüd selleks suveks lihahimu rahuldatud ning kõikide kergemate grillroogade ideed on teretulnud.

Nii olemegi Allar Oeseljalt saanud kergemat vaheldust ja Buduaari Prantsuse gurmeekooli järgmiseks retsepiks on õrnad kammkarbid, mis on valminud grillil. Kiire, lihtne ja ülimalt hõrk.

Grillitud kammkarp kalvadose, tomati ja ürtidega

Vaja läheb:
8 kammkarpi
1 tomat
pool küünt küüslauku
3 spl kalvadost
3 spl külmpressitud oliiviõli
erinevaid hakitud ürte (basiilik, tüümian, petersell)

Grilli kammkarbid mõlemalt poolt u 1 minut ja flambeeri kalvadosega. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kammkarbid koos tomati, ürtide, oliiviõli ja küüslauguga.

Valminud kammkarbi gurmeerooga on paslik nautida Coquerel kalvadose kõige luksuslikemate jookidega, milleks on Coquerel X.O ja Carafe “pomme d’Eve” Fine.

Coquerel X.O on segu 8 kuni 15 aastat laagerdunud kalvadostest. Esmalt uutes tammevaatides hoitud kalvados villitakse hiljem kasutatud väikestesse vaatidesse, mis annab joogile täiusliku lihvi ja pehmuse. Kuldse merevaigu värvi, rikkalik, kergelt vanillise buketi ning kauakestva pehme maitsega.

Kaunis karafinis on kalvadosega kaetud terve õun – Carafe “pomme d’Eve” Fine. Paljud on imestanud, kuidas ikkagi õun kalvadose pudelisse saab. Arvatakse isegi, et klaasist pudel puhutakse ümber valmis õuna. Tegelikkuses on asi palju loogilisem – õun lihtsalt kasvatatakse pudeli sisse. Õunapuude õitsemisaeg on tavaliselt aprillis ja siis kannavad mesilased õietolmu teistele õitele laiali. Enamik õisi jääb viljastamata ja need kukuvad pärast õitsemisaega maha. Viljastatud õitest arenenud ubinad on aga maiks just paraja suurusega, et nad pudelikaelast sisse mahuks. Siis kinnitataksegi pudel õunapuu otsa spetsiaalse võrguga, mis hoolitseb selle eest, et ere päike kasvavale õunale liiga ei teeks. Septembris “nopitakse” pudelid puudelt ja pestakse hoolikalt, misjärel lisatakse kalvados. Kalvadosel lastakse selliselt veel paar kuud seista, et õuna ja kalvadose maitsed ning aroomid saaksid omavahel kenasti ühineda. Õun säilib pudelis pikalt juhul, kui see on kalvadosega üleni kaetud.

Mõnusat ja mõõdukat nautimist!