RETSEPT! LAISK JA RULLIS Napoleoni kook

9 kommentaari
RETSEPT! LAISK JA RULLIS Napoleoni kook

Toidublogija Teevi suurim kirg on magusad küpsetised ning kõik tema retseptid on lihtsalt teostatavad ja maitsevad lausa imeliselt. Traditsioonilise Napoleoni koogi muutis Teevi aga veelgi põnevamaks ning tulemuseks on tõeliselt hõrk ja piduliku välimusega kook, mis sobib ideaalselt külalistele pakkuda.

Toidublogija Teevi suurim kirg on magusad küpsetised ning kõik tema retseptid on lihtsalt teostatavad ja maitsevad lausa imeliselt. Traditsioonilise Napoleoni koogi muutis Teevi aga veelgi põnevamaks ning tulemuseks on tõeliselt hõrk ja piduliku välimusega kook, mida sobib ideaalselt külalistele pakkuda.

Et see Napoleon õnnestuks, varu endale aega ja toimeta täpselt nii nagu juhistes öeldud:

Vaja läheb: 

Ribad:
400 g lehttainast


Kreem:
400 ml vahukoort
400 ml kohvikoort
1 dl veriapelsini mahla (u 2 apelsini)
1 tl vanilli
1 kaneelipulk
2 veriapelsini riivitud koor
3 muna
185 g suhkrut
50 g maisitärklist
0,5 tl soola
85 g võid
  
Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Lõika lehttainast umbes 1 cm laiused ribad. Tõsta need ahjuplaadile ja küpseta kuldpruuniks (umbes 10 minutit). Tõsta kõrvale ja jahuta. Jäta mõni riba kaunistamiseks.

Kreemi jaoks vala vahu- ja kohvikoor paksupõhjalisse kastrulisse, pigista juurde apelsinimahl, lisa vanilje, kaneelipulk ja apelsinikoor. Kuumuta koor keemiseni. Tõsta tulelt ja lase maitsetel tõmmata. Sega suures kausis kokku munad, suhkur, tärklis ja sool. Vala koor (teise kastrulisse) läbi sõela, et eemaldada kaneelipulk ja apelsinikoor ning kuumuta koor uuesti keemiseni. Vala kuum koor munasegu hulka ja sega pidevalt. Seejärel vala tagasi kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Tõsta pliidilt ära, lisa või ja jahuta.
  
Laota toidukile lauale. Määri sellele veidi kreemi, et kile oleks õhukese kreemikihiga kaetud ja sinna peale mahuks kõrvuti u 5-6 riba. Laota sellele väikeste vahedega 1/5 ribadest. Tõsta neile kreemi ja laota pooled ribad peale. Korda sama nii kaua, kuni ribad otsa saavad. Määri kreem peale ja ka külgedele. Tõsta kile servad üles kokku, keera otsad alla ja vormi rulliks. Minul sai kook nii palju lai, et otsad läksid napilt kokku, seega keerasin rullile teistpidi veel kile otsa. Suru, et segu moodustaks ühtlase rulli. Võid rulli tõsta ka suuremasse piklikku vormi (nt keeksivormi), see aitab otsi paremini koos hoida.

Jäta vähemalt üheks ööpäevaks külma. Veel parem, kui hoiad külmas kaks-kolm ööpäeva, siis jõuab kreem imenduda ja rulli on parem lõigata ning maitsed ühtlustuvad. 

Pärast kile eemaldamist kaunista küpsetamisel ülejäänud ribadega. Lõika viiludeks ja serveeri.

Retsept on Teevi blogis siin