RETSEPT: ÜLILIHTSAD KODUSED vegan pelmeenid

13 kommentaari
RETSEPT: ÜLILIHTSAD KODUSED vegan pelmeenid

Köögiviljatäidisega pelmeenid võivad vägagi oivalised olla ja tegelikult pole nende valmistamine ka üldse raske.

Tuuli jagab oma blogis lihtsat retsepti, kuidas kodus ise pelmeene valmistada.

VAJA LÄHEB:

250 g toortatrajahu või täistera kaerajahu

15 g psülliumit (India teelehepulber). See moodustab veega segades aseaine munale.

180 ml + 100 ml sooja vett

5 g soola

3 keskmise suurusega porgandit

1 väike suvikõrvits

2 väikest punast sibulat

2–3 küüslauguküünt

soola, paar tl lambaläätse, tšillihelbeid (soovi korral)

KUIDAS TEHA?

Täidis: Pese ja vajadusel ka koori ning tükelda köögiviljad ja seejärel purusta köögikombainis ühtlaseks massiks koos soola ja lambaläätsega. Kuumuta saadud segu mõned minutid pannil ning tõsta siis kõrvale jahtuma.

Tainas: Sega kausis omavahel jahu ja sool. Seejärel sega 15 g psülliumit 180 ml sooja veega ning lase mõni minut paisuda. Seejärel lisa psülliumisegu jahu-soolasegule ning lisa juurde ka vajadusel 100 ml vett ja sega käte abil tainast seni, kuni saad taignapalli. Vajadusel võid lisada jahu ka juurde. Tegemist on päris paraja mäkerdamisega, nagu taigna tegemisel ikka. Kui taignapall on saavutatud, siis keera see toidukilesse ning jäta 30 minutiks kuni tunniks külmikusse tahenema.

Seejärel aseta suuremale lõikelauale või köögipinnale küpsetuspaber ning lisa sellele ka jahu, et taigen rullides liigselt paberi külge ei kleepuks. Võta kapist taignapall ning murra see 2–3 väiksemaks osaks, nii on mugavam rullida. Enne tainast rullima asumist aseta küpsetuspaber ka taigna peale, et see rullimisel liialt taignarulli külge ei kleepuks. Rullimisel võib kasutada ka rohkem jahu, et taigna liigset kleepumist vältida.

Rulli taigent seni, kuni see on piisavalt õhuke. Seejärel eemalda ettevaatlikult pealmine küpsetuspaber ning vormi taignast näiteks klaasi abil ümmargused kettad, lisa ketta keskele pisut täidist, keera üks ketta pool teise peale ning vajuta näppude või kahvli abil kinni. Korda tegevust seni, kuni taigent jagub või soovitud pelmeenikogus on saavutatud.

NB! Täidist tuleb päris palju. Soovi korral võib täidise jaoks vajaminevate köögiviljade kogust ka vähendada. Kui pelmeenid on valmis, pane pott koos veega tulele ning lisa maitseks soola ja paar supilusikatäis lambaläätse. See annab väga mõnusa puljongilaadse meki. Lase veel keema tõusta enne, kui pelmeenid lisad. Keeda pelmeene kuni valmimiseni.

Foto: Tuuli Ivainen

Sarnased artiklid