Reklaam sulgub sekundi pärast

Sügisene gurmeekool vol 1: grillitud lõhe jõevähivahu, salati ja apelsinikastmega

Buduaari ja sõprade sügisene gurmeekool toimus Noblessneri sadamas asuvas Café Nobles, kus Köögikubjasena tuntud Juha Rantanen jagas meile oma gurmeerestoranis sügisõhtutesse passivatest toorainetest köögitarkusi  ja suurepäraseid maitseelamusi. Lisaks nautisime Altia Eesti poolt maaletoodavaid Lõuna-Aafrika jooke nii toidu sees kui ka toidu kõrvale. Toidud said maitsestastatud A.Vogel ökomaitseainetega.

Avaldame sügisesese gurmeekooli esimese hõrgu lõheroa retsepti, mille autoriks on Köögikubjasena tuntud Juha Rantanen. 

Buduaar ja sõbrad käisid augustikuus Noblessneri sadamas asuvas Café Nobles, kus Juha Rantanen jagas meile oma gurmeerestoranis sügisõhtutesse passivatest toorainetest köögitarkusi ja suurepäraseid maitseelamusi. Lisaks nautisime Altia Eesti poolt maaletoodavaid Lõuna-Aafrika jooke nii toidu sees kui ka toidu kõrvale. Toidud said maitsestastatud A.Vogel ökomaitseainetega.

Juha pakkus meile esimeseks roaks:

Grillitud lõhe jõevähivahu, salati ja apelsinikastmega
- lõhefileed
- 100 g Parmesani juustu
- saiakrutoone
- salatiks omal valikult värskeid rohelisi salatilehti, tomatit, kurki, rohelist sibulat, redist
- lisandiks ja maitseks jõevähivahtu ja apelsinikastet.

Jõevähivaht
- 200 g soolvees jõevähisabasid
- 50 g kalapuljongikuubikut või homaarifondi
- 100 g toorjuustu
- maitsestamiseks hakitud tilli, Herbamare® ürdisoola ja sidrunimahla

Lisa kurnatud vähisabad koos ülejäänud koostisosadega blenderisse ja purusta ühtlaseks massiks. Maitsesta tilli, sidrunimahla ja ürdisoolaga. Kata mass kilega ja tõsta külma (soovitatavalt neljaks tunniks enne serveerimist).

A. Vogel Herbamare Original® – vähem soola, rohkem maitset!
Herbamare®-i kasutatakse tavapärase lauasoola otsese asendajana toitude valmistamisel, lisamaks roogadele võrratut värskete ürtide aroomi ja maitset. Hind orienteeruvalt 4-6 eurot. Tooteid müüakse Selverites, Tallinna ja Tartu kaubamajades, Stockmanis, Viimsi Marketis, Kauperis, PortArturis, Kaupmehe hulgiladudes ja mahetoodete poodides üle Eesti.


Apelsinikaste
- 1 l apelsinimahla
- 1 apelsinist pressitud mahl ja riivitud koor
- 200 g suhkrut
- 500 ml 35% vahukoort
- 2 sl Amarulat


Vala keedunõusse apelsinimahlad, riivitud apelsinikoor ja suhkur ning keeda madalal tulel kuni pool kogusest on ära keenud. Seejärel lisa koor ja keeda veel u 15 minutit ning maitsesta Amarulaga.
Kui jõevähivaht ja apelsinikaste on valminud, siis grilli kuumal pannil lõhetükid. Maitsesta õrnalt ürdisoolaga.


Veinisoovitus:

Nederburg Winemasters Reserve Riesling

Heledat kuldkollast värvi veini aroom on rikas ja hea mineraalsusega. Aroomis on tunda rohelisi noote. Maitselt elav suulael, taustal on tunda laimi- ja ananassihõngu. Suurepärane valik aperitiiviks, koorikloomade ja mereandide ning salatite kõrvale. Soovitav serveerimistemperatuur 8° C. 


Nederburg on enim auhindu pälvinud veinikoda Lõuna-Aafrikas, mille veinid tulevad sealse tähtsaima veinipiirkonna südamest Paarlist. Viinamarjad on korjatud käsitsi.
Saadaval Stockmannis, Tallinna kaubamajas ning Selveri ja Rimi kauplustes.

Meeldivaid maitseelamusi!

[gallery ids="2004348,2004361,2004371"]