TERE HOMMIKUST: 3 lihavaba hommikusöögi retsepti

5 kommentaari
TERE HOMMIKUST: 3 lihavaba hommikusöögi retsepti

Pole vahet, kas oled veendunud taimetoitlane või kirglik lihasõber, need lihavabad hommikusöögid annavad su päevale alati särava stardi.

Pole vahet, kas oled veendunud taimetoitlane või kirglik lihasõber, need lihavabad hommikusöögid annavad su päevale alati särava stardi. Kui teed õhtul veidi ettevalmistusi, pole järgmisel hommikul vaja midagi muud kui veidi lõikamist, segamist või praadimist – ja võidki nautida mõnusalt laiska nädalalõpu-brunch’i.

ERITI RÖSTINE GRANOLA PEHMETE PUUVILJADEGA

Ära karda kaerahelbeid sügavkuldseks röstida, see annab granola’le veelgi karamellisema maitse.

Vaja läheb:

8 sl mett

300 g kaerahelbeid

40 g päevalilleseemneid

40 g kõrvitsaseemneid

75 g koorimata mandleid, hakitud

30 g kookoshelbeid

50 g kuivatatud hapukirsse

50 g datleid, hakitud

50 g kuivatatud aprikoose, hakitud

50 g kuivatatud virsikuid, hakitud

Valmistamine:

1 Kuumuta ahi 150 kraadini. Aja mesi väikeses potis kuumaks, puista kaerahelbed, seemned, mandlid ja kookoshelbed suurele küpsetusplaadile. Kalla soe mesi kuivainetele, sega lusikaga kergelt läbi ja pista 20 minutiks ahju. Sega aeg-ajalt.

2 Lisa 20 minuti pärast kõik kuivatatud puuviljad ja sega kergelt läbi (ära enne jahtumist rohkem sega). Pista ahju veel 10 minutiks: ained peaksid mõnusalt klompidesse jääma.

3 Võta ahjust ja lase jahtuda, seejärel murra tükkideks ja pane purki või õhukindlalt suletud nõusse (säilib kuni 1 kuu). Serveeri jogurti ja värskete või pošeeritud hooajaliste puuviljadega.

KOOKOSESAI

Selle saia küpsetamiseks tasub aega võtta, sest see on väga mõnus hommikune küpsetis. Kui mõni viil peakski üle jääma, võid neid röstida või kasutada troopilise trifle’i valmistamiseks.

Vaja läheb:

3 muna

400 ml piima

300 g isekerkivat jahu

200 g rafineerimata peeneteralist küpsetussuhkrut

200 g kookoshelbeid

1 vanillikaun, pikuti poolitatud ja seemned välja kaabitud

100 g võid, sulatatud

laimimarmelaadi, serveerimiseks

Valmistamine:

1 Kuumuta ahi 180 kraadini ja määri 22 x 8 cm suurune leivavorm võiga. Klopi munad piimaga lahti. Pane jahu, suhkur, kookoshelbed ja vanilliseemned kaussi, tee keskele süvend. Nirista muna-piimasegu tasakesi kuivainetesse ja lisa sulatatud või, sega ühtlaseks.

2 Kalla tainas leivavormi ja küpseta ahjus tunnike või kuni saia sisse torgatud puidust tikk jääb puhtaks. Lase paar minutit vormis jahtuda, seejärel kummuta metallrestile ja jahuta täielikult. Lõika viiludeks ja määri peale paksult laimimarmelaadi (või ükskõik millist muud lemmikkeedist)

RÖSTSAIAD AVOKAADO JA KAUAKÜPSENUD TOMATITEGA

Sellist hommikusööki võib leida pea kõikidest Austraalia kohvikutest. Avokaado kreemjas pähkline maitse, millele annavad vürtsi tugevamaitseline juust ja magus tomat, on klass omaette, ja kuna selles mängus on avokaadol kanda pearoll, siis vali kindlasti parajalt pehme ehk ideaalselt küps vili.

Vaja läheb:

4 ploom- või 12 kirsstomatit, poolitatud

oliiviõli 

kimp basiilikut, lehed rebitud

1 sidrun, poolitatud

3 küpset avokaadot

4 viilu kääritatud saia

150 g feta juustu

4 peotäit rukolat

Valmistamine:

1 Osa tööd võid juba eelmisel õhtul ära teha: kuumuta ahi 150 kraadini ja lao tomatid, lõigatud pool üleval, küpsetusplaadile. Maitsesta ohtralt soola-pipraga, nirista üle oliiviõliga ja küpseta ahjus 1½–2 tundi või kuni tomatid on nätsked ja kergelt krimpsu kuivanud. (Võid seda teha ka mitmes jaos ja säilitada ülejäänud tomateid külmkapis: need sobivad hästi pastaroogade, salatite ja grill-lihaga – õigupoolest peaaegu kõigega.)

2 Kui hakkad hommikusööki valmistama, tambi basiilik uhmris näputäie soolaga ühtlaseks pastaks. Lisa tubli sorts oliiviõli ja pigista sisse ½ sidruni mahl. Lõika avokaadod pooleks ja kraabi viljaliha välja. Pane kaussi, pigista peale ülejäänud poole sidruni mahl, maitsesta soola-pipraga ja sega kahvliga kergelt läbi.

3 Rösti saiaviilud, jaga toit neljale taldrikule, määri igale röstsaiale ohtralt avokaadosegu ja säti peale küpsetatud tomatid. Murenda peale feta juust, puista veidi rukolat ja nirista üle basiilikuõliga.

Rohkem retsepte leiad Eesti tervislikumast ja mahukamast toiduajakirjast Jamie.