Reklaam sulgub sekundi pärast

UMBERTO RESTORAN – ITAALIA ehedus Pärnu moodi

Kui igatsed taga neid hõrke, aga lihtsaid ja tervislikke maitseelamusi, mida pakub reis Itaaliasse, siis ei pea sa sugugi lennupiletit ostma ja Vahemere äärde põrutama. Piisab Pärnusse sõitmisest, sest suve lõpul avas Port Arturis uksed restoran Umberto.

Mis seal salata, see restoran on lühikese ajaga paljudele unustamatuid maitseelamusi pakkunud ja annab põhjust uuesti tagasi tulla. Nii sõidavadki pealinna prouad ja härrad nädalalõpul Pärnusse mitte ainult spaamõnusid otsima, vaid nüüd ka Umbertot nautima. Mis on Umbertos nii erilist, et sinna ikka ja jälle tagasi kutsub? Buduaar käis asja uurimas.

Just nagu igas õiges Itaalia restoranis on ka Umbertos kaks olulist keskpunkti – tõeline puuküttega pitsaahi ja heasse toitu kõrvuni armunud peakokk. Umberto köögikuningas Evari Tšetsin on Pärnus tuntud kokk, surfar ja talisupleja, kelle missioon on tuua värsked toorained lauale otse turult ja sadamast kalameeste käest. Evari ütleb, et kuigi tegu on itaalia restoraniga, on siin au sees ka Eesti jahimeeste ja talunike saak. Itaalia restorani traditsioonides on väga olulisel kohal kodu lähedalt pärit tooraine ja seda väärtust jälgib ka Umberto. 

Restorani menüü on Evaril kokku pandud Itaalia eri piirkondade parimate retseptide põhjal, aga toiduelamuste otsija kogeb seejuures ka nii mõndagi uut ja põnevat. Nii valmibki peakoka lemmikpesto basiiliku asemel hoopis kodumaisest petersellist ning tavapäraselt tomatised bruschetta’d on Umbertos peedihummuse ja seentega. Evaril pole puudust headest ja tervislikest ideedest, kuidas mõni võõramaine taim kodumaise ja värske alternatiiviga asendada. Nii pidavat marineeritud võilillenupud maitsema samamoodi nagu kapparid ja nõges võib minestroones täita väärikalt spinati rolli. „Eesti loodus on täis imelisi toiduaineid,” ütleb peakokk, kelle üheks vaieldamatuks lemmikuks on ka kukeseened. 

Häid nippe, kuidas tervislikult, aga hästi süüa, jagub Umberto peakokal nii menüükaante vahele kui uute toitude loomiseks tagataskusse. Evari ütleb, et kuigi Itaalias süüakse palju pitsat ja pastat, siis selle kõige juures jäädakse alati tervislikuks. „Pitsapõhjad on imeõhukesed ning juustuga ei liialdata. Küll aga süüakse Itaalias palju küpseid tomateid, mis on vitamiinirikkad ja sisaldavad rohkelt antioksüdante.” Peale sööki peab inimene end hästi tundma ja seetõttu on tähtis, et lisaks maitsele oleks kõik toidud ka tervislikud.

Osta kaasa!

Umbertos on lisaks avarale ja modernsele restoranisaalile ka õdus baar ja peagi avatav poenurk, kust saab oma lemmikkastmeid ja muud itaaliapärast kodusele toidulauale kaasa osta. Restorani südames seisab halgudega köetav Itaalia pitsaahi, kus 300-400kraadises kuumuses valmib autentne Itaalia pitsa vaid paari minutiga. „Tänu õigele temperatuurile on mul võimalik saavutada ideaalne pitsakoorik, millel on juures õrn tulelõhn ja söemaik,” räägib peakokk ja lisab, et kiire küpsemisprotsess aitab pitsa peal ka köögiviljad krõmpsuks ning tervislikuks jätta. „Ja juust, see sulab just nii, nagu vaja.” 

Avatud pitsa- ja pastaköök võimaldavad ka külalisel toiduvalmistamise protsessile kaasa elada ning toidutegemise lõhna tunda. Värske pasta ja krõbeda äärega mahlakas pitsa – need on road, mille järgi antakse hinnang igale Itaalia toidukohale ja need road on tähtsal kohal ka Umberto menüüs. Aga vähem tähtis pole ka magustoit! Isetehtud Itaalia jäätis ehk gelato ja värsked riccota-kreemiga kanelloonid on peakoka isiklikud lemmikud. Kui nüüd isutama hakkas, siis tasub enne Pärnusse kihutamist laud broneerida. Seda saab teha nii Facebooki lehel, Umberto veebilehel kui ka telefoni teel. Neile, kes soovivad privaatsemat, aga suuremas seltskonnas restoraniõhtut nautida, on võimalik broneerida ka privaatruum.

Uuri lisaks umbertoresto.ee

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar september-oktoober 2018.