VÕLUV JA MAITSEV külaskäik restorani Korsten Armastus & Hea Toit

VÕLUV JA MAITSEV külaskäik restorani Korsten Armastus & Hea Toit

Peagi on toimumas sügisese Buduaari Live turu kolmandas linnas Rakveres suur ostu-müügi üritus kus turu edukaid oste ja müüke ning rõõmsaid kohtumisi aitab taas tähistada Prantsuse aperitiivvein Lillet Blanc.

Tallinna turul oli külalistel võimalus seda aperitiivide šampanjaks nimetatud jooki nautida imeilusas lillerohkes Lillet baaris kus toimetasid professionaalsed kokteilimeistrid restoranist Korsten Armastus & Hea Toit. Kus küll asub selle toreda nimega restoran ja kuidas sündis selline üsna tavapäratu nimi Korsten Armastus & Hea Toit. Vestlesin Marge Mänd’iga, kes on restorani muude tegevuste koordineerija väljaspool kööki ning õnnestus ka sealse peakoka Karol Pawlik’uga rääkida maitsetest, heast toidust ning samuti tema hõrkudest roogadest osa saada.  

Sisenemine läbi korstna

Hästi, nimi “Korsten” sai selgeks kohtumispaika sisenemisel. Tegemist oligi ehtsa korstnaga, mille lõõrides ma edasi liikuma hakkasin. Läksin trepist alla ja jõudsin uude ruumi, kus oli leti peal salapärane kiri: “Ootame sind üleval korrusel”. Ei ühtegi hingelist portjeelaua taga ega istumiskohtadel, ning trepp, millest üles paluti minna, oli kõrgeleulatuv. Kuidagi harrypotterlik tunne tuli, et esiteks ei saa see korsten seest nii suur ometi olla, milleks ta nüüd on osutunud, ja teiseks, mis maailm seal üleval ees võib küll oodata. Kas Diagon Alley tänav või Sigatüüka kool. Ootas aga avar ruum, mis oli pigem Harry kooli kõrgete lagedega söögisaal, aga eranditega, et vaimolendeid ma seal ei kohanud, kõik olid päris inimesed. Märkasin einestavaid ja oma tegemistega toimetavaid inimesi, kes teadsid oma osa selles ruumis-ajas. 

Toiduvõluriga tutvumine

Peakokk Karol, menüü looja ja paljuski selle aasta maikuus avatud kogu restorani tõeliselt pilkuköitva lahtise köögi ja taevani ulatuvate veiniriiulite idee algataja ning maitsemeeli võluvate toitude autor on Eestisse saabunud Londonist. Harry Potter ikkagi võiks olla ta tutvusringkonnast. Võibolla ka mitte, sest ta on vaid kümme aastat oma elust töötanud Londonis, olles tänaseks maailmakuulsa restoraniketi Carluccio’s kokaks aegadest, kui Itaalia päritolu andekas gurmeehing Antonio Carluccio alustas oma esimeste restoranide loomisega Inglismaal. Siis oli neid vaid neli, aga kui Karol Pawlik Tallinnasse Carmen Catering ja Carmen Cafe’dega aastal 2014 toimetama saabus, oli neid üle maailma juba 99. Karol on sündinud ja kasvanud Poolas ning Londoni kogemus on talle andnud kaasa armastuse Itaalia ja Vahemere köögi maitsete vastu üldiselt. Tema eesmärk on jätkata saadud kogemuse edasiandmist, milleks on kvaliteetsed koostisosad, vähem erinevate maitsete kokkumiksimist, kõik võimalikult algusest peale ise tehtud, et sööja saaks nautida ehedamat maitseelamust. Sain Karolilt teada, et ka armastatud Briti kokk Jamie Oliver on olnud just Antonio Carluccio juures oma ehedate maitsete leidmise õpinguteteekonda alustanud. 

Jutuajamise käigus maitsesin, tegelikult sõin, ära eelroa, pearoa ja natuke ka desserdist, sest lihtsalt kõhuruum sai otsa. Kogused on ilmselgelt mõeldud suure isuga ja tõenäoliselt suurele meesterahvale. Mul tekkis soov Karolilt küsida, et mis Eestis on parem tema arvates kui Londonis ja Poolas. Samal ajal andes jutujärje temale, sain maitseid nautida, aga seda väga huviga kuulates, mis on tema vastuseks. Ja ta esimene vastus oli, et siin on kõik nii lähedal, et tal on esimest korda elus võimalik nautida ka vaba aega ja tegeleda oma hobidega, sest kodust tööle ja tagasi sõitmise aeg on nii olematu. Teiseks arvas Karol, et talle meeldivad siinsed inimesed rohkem. Miks? Ta ei põhjendanud, sest kolmandaks põhjuseks läks tal silm eriliselt särama ja see oli mere läheduses olemine. Karol oli juba lapsest peale unistanud elamisest mere läheduses ja see unistus on tal täna täitunud. 

Korstnaga selge pilt, aga armastus ja hea toit?

Selleks ajaks, kui palusin, et minu dessert, millest jäi pool alles, ehk pannakse mulle koju kaasa. Ma lihtsalt soovisin ka oma pojale anda maitsta magustoitu, mis on täiesti uutes kõrgustes maitsenüanssidega, kui ta ilmselt oma senises elus on üldse saanud. Selleks ajaks oli selgeks saanud restorani nime tähendus, nii hea toit kui ka armastus. Armastust kõige selle vastu, mida igapäevaselt teeb mind vastu võtnud Marge Mänd ja kogu Carmen Grupp, kelle kõige noorem lapsuke ongi just Korsten Armastus & Hea Toit. Kuulasin Marge aina enam süttiva kirega kirjeldusi Korstna algusaegade sünniloost kui ka kogu Carmen Cateringi alla kuuluvate ja kuulunud restoranide tegemistest ja ma ei saanud ikkagi omateada hoida, et ma olen ise ka olnud Carmen Cateringi tegemistega kogu selle 25 aasta jooksul erineval moel kursis olnud. Nagu peakokk Karol hindas meie Tallinna vahemaade väiksust, saades ka lõpuks oma isiklikku vaba aega, hindan mina oma kodumaa väiksust sellega, et ma jõuan kõikide uute väärt tegemiste, inimeste ja infoga end kursis hoida. 

Koju kaasapandud koogikarbikese avamisel uhkeldas seal minu pooliku koogi täiskaalus õde, millest mu poeg ei jätnud mulle mitte midagi õhtuseks mekkimiseks alles. Mul paluti see retsept siiski ka Kortsnast kuidagi kunagi välja võluda. Seniks, kuni mu võlusõnad pole mõjunud, siis käin maitsenüansse spikerdamas restoranis Korsten Armastus & Hea Toit.

 

Buduaarist Krista Maldur