Reklaam sulgub sekundi pärast

Kristi: ma tõesti usun toortoitumise jõusse

Mulle ikka meeldib ütlus, et meie elus ei ole midagi juhuslikku ja iga asi tuleb siis, kui me seda vajame või selleks valmis oleme. Mingil x-põhjusel olen mina jõudnud toortoitumist puudutavani. Väga huvitav on aga see, et olles seda teemat juba uurinud ja puurinud, tulid nagu välk selgest taevast minu ellu ka inimesed, kes selle teemaga on juba mõned aastad tegelenud. Nende inimestega vesteldes tekib meeletu teadmistejanu, sest see kõik, millest räägitakse, mida süüakse ja juuakse, on nii-nii huvitav ja isuäratav. Ja noh, mis siin salata, kohati on ikka tunne, et tahaks maa alla vajuda, sest ei jaga ikka mingit matsu, kuigi kõik ju sööme iga päev midagi, kes omaarust tervislikumalt ja kes vähem tervislikult. Igaüks teab ise, kuidas temaga lood on..  

Toortoitumisest lähemalt rääkides, siis see on jällegi omaette teadus ja nagu ikka, ei salli ükski teadus lahmimist ega huupi katsetusi. Nii kõnnin minagi praegu veel käed ees kompides, et seda õiget tunnet leida ning peamine, et selles teemas ühel hetkel end ka n-ö koduselt tunda. Kõige lihtsam teadmine toortoitumise juures on see, et toitaineid ei töödelda ning see vist ei tule kellelegi üllatusena, et igasugune töötlemine (keetmine, küpsetamine, praadimine) vähendab või nullib sootuks kogu söödava kasulikud ained ning võib hoopis kahjulikult mõjuda. Kui nüüd peaks tekkima küsimus, kuidas siis süüa, kui keeta ja küpsetada ei ole soovituslik, siis vastuseid on mitmeid - idanda, leota (nt. seemned, pähklid), püreesta (köögiviljad), tee smuutisid (puuviljadest ja marjadest) ning kuivata. Minu kodus on üks uus ja vastupandamatu sõber, seda küll tehnika näol, ja kannab nime - kuivati. Selle peene aparaadiga saab kuivatada erinevaid puu- ja juurvilju, kuivatada kõik smuuti või püree jäägid jne, ning seda kõike 40 kraadi juures, et säilitada kasulikud ensüümid.

Väga lühidalt ensüümide kohta öeldes: ensüümid lõhustavad toitaineid väiksemateks molekulideks, ladustavad energiat hingamiseks ja rakkude taastootmiseks, nägemiseks jne. Ensüüme vajatakse ka närvisüsteemis ning ensüümide puudulikkus mõjutab ohtlikult närvisüsteemi. Mind rõõmustab tõeliselt, et olen oma tänase vanuse juures - 26, nii oluliste teemadeni jõudnud ja mitte ainult jõudnud, vaid ka vastavalt tegutsenud, ehk siis teadmisi praktikas rakendanud - smuutid ja värsked püreesupid hakkavad juba igapäevaseks saama ning see jõud ja energia, mis praegusel talvel minus on, on midagi sellist, mida ma ühelgi eelnenud talvel kogenud ei ole. Ja ma tõesti usun toortoitumise jõusse! Varasematel aastatel on talvel ikka tekkinud mõtted, et tahaks puhkama sõita ja päikese kätte minna ning kohati vajuks nagu kott nurka, aga nüüd, oma saja tegevuse juures võin vabalt poole ööni tööd teha ja hommikul reipalt ärgata ning kogu päeva edukalt ja aktiivselt, ka füüsilist treeningut tehes, vastu pidada. Ja mis on toortoitumise juures eriti mõnus - kokkamine on muutunud nii lihtsaks - ei mingit keetmist, küpsetamist ja möllamist - stuff blendrisse ja olemas - ning toortoit või elus toit toodab kehas rohkem energiat, mis on siis terve ja pika elu saladuseks! Motiveeriv?! Jah!

Nädal ja miinus 1 kg 90 → 83 kg.

Head,

Kristi