Reklaam sulgub sekundi pärast

On see vast pähkel!

Sarapuupähkel, pistaatsiapähkel, maapähkel, India pähkel, kookospähkel, parapähkel, mandel...
Tundub, et erinevaid pähklisorte on rohkemgi kui esmapilgul meenub. Igalühel neist on just talle iseloomulik kuju, maitse ning kindlasti pikk ja huvitav ajalugu. Seekordne peategelane on aga üks võimsaim ja mitmel rindel kaasa lööv viljapuu- nimelt Kreeka pähklipuu.

Sarapuupähkel, pistaatsiapähkel, maapähkel, India pähkel, kookospähkel, parapähkel, mandel...
Tundub, et erinevaid pähklisorte on rohkemgi kui esmapilgul meenub. Igalühel neist on just talle iseloomulik kuju, maitse ning kindlasti pikk ja huvitav ajalugu. Seekordne peategelane on aga üks võimsaim ja mitmel rindel kaasa lööv viljapuu- nimelt Kreeka pähklipuu.

Kreeka pähklipuu kasvab  15- 20 meetri pikkuseks ning tema parim kandeiga jääb 30 ja 60 eluaasta vahele, seega ise istutades selle puu vilju ootama jääda ei maksa. Puu ise on pärit Kagu–Euroopast, Väike-, Ees- ja Kesk-Aasiast, Himaalaja piirkonnast ning Hiinast. Selgub, et konkreetset ja algupärast sünnimaad sellel multifunktsionaalsel puul teada polegi. Nagu mainitud sai, lööb too puu kaasa mitmel rindel, mitte ainult retseptimaailmas: originaalsel kujul on ta soojemates maades väga hinnatud ilupuu-noores eas kiire kasvuga, vastupidav kahjuritele, pikaealine ning talub hästi kaasaegseid probleeme nagu gaas, suits ja tolm. Puidutööstuses on ta samuti hinnatud, sest tegemist on ilusa, tugeva ning kergesti töödeldava puitmaterjaliga.

Meie tunneme kõige paremini võib-olla just Kreeka pähkli nö köögipoolt, sest tervisesegudest näppu hakkav veidra kujuga pähkel ongi paljudele tihti see ainus kokkupuude Kreeka pähkliga. Huvilised aga kindlasti teavad, et Kreeka pähklid on ka väga tervislikud. Neil on kõrge toiteväärtus ja nad sisaldavad tohutult palju E-vitamiini. Samas on neil kolesteroolitaset alandav ning südant säästev toime.

Pähkli söödav osa ehk Kreeka pähkli tuum meenutab välimuselt inimese peaaju, seetõttu ehk arvataksegi, et nende söömine mõjub iseäranis hästi ajule ja mõttetegevusele.

Ehkki meil on traditsiooniks süüa pähkleid lihtsalt eraldi toidukorrana või näksida juustu või mõne joogi kõrvale, annab tollest tegelasest teha ka imepäraseid toitvaid roogasid: suurepäraseks komponendiks juustu– ja puuviljasalatitesse, linnu- ja lambaliha juurde, riisiroogadesse ja  munatoitudesse, puuviljamagustoitudesse ning meega maiustustesse.
Järgmine kord kui tekib kiusatus sirutada käsi uue kommi järele, proovi hoopis pähklipakki – uskuge, see võib olla samamoodi sõltuvust tekitav, kuid see-eest kindlasti tervislikum!

Toon välja ühe suviselt kerge ja maitsva pähkliroa retsepti, see sobib hästi eelroaks või kergemaks eineks.
Selleks vajalikud komponendid:

suitsukanakoib
konserveeritud virsikud
suur õun
väiksem hiina kapsas
maitsestamata jogurt või lahja majonees
maitsestamiseks sool, valge pipar, suhkur, veidi ingverit
muidugi ära unusta kreeka pähkleid

Õpetus:

Eemalda kanaliha kontidelt ja tükelda. Lõika virsikud kuubikuteks, õun ja hiina kapsas ribadeks. Tõsta salatiained (v.a pähklid) madalamasse kaussi või vaagnale ning sega õrnalt läbi.  Võid laduda ained ka kihiti: hiina kapsas kõige alla, siis kana, õun ja virsikud. Sega kokku kaste ning kalla salatile. Kõige lõpuks raputa peale purustatud kreeka pähklid ning lase hea maitsta!
Toiduainete koguse võid valida isiklikke maitseelistusi silmas pidades.

/Birgit Serbin/