Proovi teistmoodi grilliõhtut!

9 kommentaari

Suve tasase tulekuga meenuvad esimesena tõenäoliselt kollased või kirjud liblikad, mõnus õrn tuuleke, mis lubab kuuehõlmad juba päris lahti teha ja näiteks väikeste kirgaste lillenuppude ilmumine maapõuest. Et aru saada, kas suvehooaeg on tõesti alanud, ei pea piiluma kalendrisse – pane silmad kinni, hinga sügavalt sisse ja tunne, kuidas maitsvad grillilõhnad toovad silme ette möödunud suve mõnusad õhtused olemised!

Suve tasase tulekuga meenuvad esimesena tõenäoliselt kollased või kirjud liblikad, mõnus õrn tuuleke, mis lubab kuuehõlmad juba päris lahti teha ja näiteks väikeste kirgaste lillenuppude ilmumine maapõuest. Et aru saada, kas suvehooaeg on tõesti alanud, ei pea piiluma kalendrisse – pane silmad kinni, hinga sügavalt sisse ja tunne, kuidas maitsvad grillilõhnad toovad silme ette möödunud suve mõnusad õhtused olemised!

Suvehooaja algus tähendab lihamaiastele vähemalt iganädalast  vorstikese, šašlõki ja muu hea ja parema vardasseajamist, kõrvalt ei puudu ka keelekaste – tavaliselt mõni kergem alkohoolne jook. Kuuludes ise nende hulka, kes loomašašlõkki (st liha) ei puutu, võib grilliõhtuks vajaliku toidu leidmine kujuneda veidi raskemaks. Samuti on kehvem lugu tavaliselt nendega, kes eelistaksid pigem midagi alkoholivaba, olgu põhjuseks õhtune kojusõidutaja roll, allergia mõne koostisaine vastu või lihtsalt erinev maitse-eelistus. 

Mõned lihtsad ideed ja meeldetuletused
Tavapärase seašašlõki võib asendada tervislikuma ja rasvavaesema linnulihaga (nt kalkun või kana).  Iga suvega lisandub poelettidele erinevaid maitseid, mille hulgast peaks igaüks midagi leidma. Kes proovib see kord kala grillida, peaks meeles pidama, et õrnema liha tõttu kipub see kiirelt lagunema – kasuta varraste asemel metallresti või küpseta kala fooliumis. Igasugusele lihale (ka mereandidele ja koorikloomadele) selja pööranud suvitaja võib vardasse ajada hoopis kõik köögiviljad ja juurviljad- tomat, kurk, paprika, minimais, spargel ning miks mitte ka tofu, seened, juustutükid või magustoiduks lausa vahukommid vaheldumisi puuviljatükkidega! Kõige tähtsam on maitsestamine – sobib grillkaste otse hõõguva söe kohal olevale vardale või hiljem valmis roale.

Jookidega annab samuti mängida. Kes jõuakski kõiki uusi siidreid läbi proovida ja katsejäneseks olla. Ilma promillita siider pluss ohtralt erinevaid puuviljakuubikuid annab mõnusalt värske ja tervisliku joogi, muidugi ära unusta (purustatud) jääd! Tõelistele kokteilifännidele on olemas ka alkoholivabad versioonid nt. mojitost, maasika daiquirist jne. Ise mahlakokteile kokku segades jäta meelde mõned nõuanded: näiteks piimaga sobivad hästi kokku magusad mahlad, Spritega ja muude limonaadidega hapud mahlad,  cola-laadsete jookidega punased mahlad. Palju erinevaid retsepte leiab netiavarustest ja spetsiaalsetest kokteiliraamatutest, just igaühe enda maitse järgi. 

Kahjuks ei saa nii lihtsalt muuta avalike ürituste toidu-ja joogimenüüsid, aga siiski võid proovida teha järgmine kord toreda üllatuse oma külalistele, sest eks traditsioonilised "liha pugimised" hakkavadki vaikselt eilsesse jääma ning julgetakse õnneks proovida uut ja põnevat lähenemist. Huvitavaid maitse-elamusi ja head seltskonda algavaks ilusaks suveks!