4 PÕHJUST, miks sa regulaarselt süües ikkagi nälga tunned

9 kommentaari
4 PÕHJUST, miks sa regulaarselt süües ikkagi nälga tunned

Kas ka sul on pidevalt selline tunne, et tahaks midagi head näksida, kuigi lõpetasid just äsja söömise? See on normaalne. Kuigi sööd üsna mõõdukalt ning regulaarselt ja sa ei ole 3000 kalorit päevas kulutav tippsportlane, võib siiski näljatunne endast märku anda. Toitumisspetsialist Kirsi Englund rääkis, millest alaline nälg tingitud võib olla.

1. Sööd halva kvaliteediga toitu

Kõigepealt peaks mõtlema oma toidu kvaliteedile: kas su söök on toitainete ja energia poolest piisav? Näiteks ei suuda aktiivse eluviisiga inimesed oma toidust alati piisavalt energiat saada, eriti kui nad püüavad oma dieeti piirata ja jälgida. Püsiv näljatunne võib siis olla tingitud asjaolust, et keha ei saa toidust piisavalt toitaineid: süsivesikuid, head rasva, valku või kiudaineid.

2. Unustad süsivesikud

Englundi sõnul on tavaline, et tänapäeval jäetakse menüüst osa toidust täielikult välja. Oma toidulauda kärpides võibki nälg üllatada. Kuigi süsivesikud on viimastel aastatel maha tehtud, ei tasuks neid oma toidulaualt täielikult välja jätta. Süsivesikud on näiteks ajule oluliseks energiaallikaks.

3. Sa ei saa toidust piisavalt kiudaineid

Eriti kasulikud on köögiviljadest ja täisteraleivast saadavad kiudained. See hoiab veresuhkru taseme stabiilsena ja aitab hoida täiskõhutunnet kauem. Kui sööd ainult valget pastat ja leiba, ei saa sa kõhtu täis. Kui soovid oma toidulauda siiski piirata, siis võib valge nisu, suhkru ja kondiitritooted välja jätta.

4. Sa ei kuula oma keha

Inimesed kardavad sageli liiga palju süüa. On oluline, et sa usaldad oma täiskõhutunnet. Kui sa usaldad oma keha ja seda, et see annab sulle märku, kui on nälg või kõht on täis, ei pea Englundi sõnul kontrollima söödava toidu kogust. Ideaalne oleks süüa siis, kui tunned väikest, kuid mitte veel karjuvat nälga, ning lõpetada söömine, kui kõht on täis, kuid mitte veel nii täis, et püksinööp eest kargab. 

 

allikas: Me Naiset

Sarnased artiklid