Head rasvad või halvad rasvad – mis need on ja mille poolest nad üksteisest erinevad? Head rasvad või halvad rasvad – mis need on ja mille poolest nad üksteisest erinevad? Head rasvad annavad su kehale energiat, mida sa vajad eelkõige kasvamiseks ja arenemiseks. Halvad rasvad seevastu sunnivad su keha halba kolesterooli tootma, mis võib kaasa tuua erinevaid tervisehädasid. Head rasvad Häid rasvu kutsutakse ka küllastumata rasvadeks ning need jagunevad kaheks: monoküllastumata ja polüküllastumata rasvadeks. Polüküllastumata rasvad jagunevad omakorda kaheks: oomega-3- ja oomega-6-rasvahepeteks, mis on mõlemad asendamatud rasvhapped, mida keha ise ei tooda ja mistõttu peame neid hankima toidust. Head rasvad hoiavad meie arterid korras ning aitavad toota head kolesterooli ning seda kehasse laiali transportida. Samuti vähendavad küllastumata rasvad halba kolesterooli, mis on seotud südamehaiguste tekkimisega. Millistest toitudest saab häid rasvu? Oliivi-, linaseemne-, viinamarjaseemne- jt taimsed õlid Pähklid ja seemned Rasvane kala (nt lõhe, heeringas, forell) Avokaado Halvad rasvad Halvad rasvad on küllastunud rasvad ja transrasvad. Mõlemad sunnivad keha tootma halba kolesterooli ning vähendama head kolesterooli, suurendades riski haigestuda südamehaigustesse. Millistest toitudest saab halbu rasvu? Nähtava või peitrasvaga lihatooted: viiner, vorst, peekon Väga rasvased piimatooted: vahukoor, juust, või Küpsetised, küpsised, maiustused Kiirtoidud, valmistoidud Osad margariinid Miks on rasvad inimorganismile vajalikud? Rasvad on inimesele kontsentreeritud energiallikaks – 1 g rasva annab 9 kcal. Rasvad võtavad osa kasvuprotsesside ja muu elutegevuse reguleerimisest. Rasvad varustavad inimorganismi rasvlahustuvate vitamiinidega ning on vajalikud nende imendumiseks ja transportimiseks organismis. Organite ümber moodustuv rasvakiht kaitseb neid põrutuste eest. Kolesterool on vajalik eelkõige suguhormoonide ning D-vitamiini sünteesiks organismis. Toidurasvad on asendamatud aroomiainete kandjad ja täiskõhutunde tekitajad. Pea meeles! Toidurasvad ei tohiks anda alla 20% toiduenergiast. Rasvade vähesuse korral võib pidurduda kogu organismi areng ning langeda vastupanuvõime. Teisalt annavad rasvad väga palju kaloreid, mistõttu ära rasvarikaste toitudega siiski liialda. Transrasvu tarbi võimalikult vähe ja harva! Vähemalt paar korda nädalas söö kala! Väldi peitrasva sisaldavaid tooteid (vorstitooted, saiakesed, küpsised), selle asemel lisa menüüsse pähkleid, mandleid ja seemneid. Praadimisel kasuta praadimiseks sobivat õli – selleks ei sobi külmpressitud õli! Artikkel ilmus Buduaar TEEN ajakirjas.
Victoria Beckham — FOTO: ©buzzfuss/123RF.COM KUUM Ilu ja mood KLÕPS: VICTORIA BECKHAM jagas sensuaalset kaadrit Carmen Kassist
Brigitte KLÕPSUD Seltskonnauudised KLÕPSUD: NIKOTIINIST LOOBUNUD BRIGITTE SUSANNE HUNT tarbib uut piipu
Stefan ja Victoria — FOTO: Stefan ja Victoria/Instagram TOHOH Seltskonnauudised PALJASTAV KAADER: TOHOH, millega Stefani ja tema kihlatu peoõhtu tegelikult lõppes
Sisuturundus Kogemuslugu | Kaia (38): “Proovisin tselluliidile ukse näitamiseks elektroonilist kehakuppu infrapunaga – enam ei suuda ma kuputamisest loobuda!”