Õpi valmistama Iiri kohvi

104 kommentaari
Õpi valmistama Iiri kohvi

Räägitakse, et Iiri kohv sündis 1943. aastal Shannoni lennuväljal, kus sealse restorani kokk tuli suurepärasele mõttele lisada kohvile väike törts viskit, et kurnatud reisijaid turgutada. Nüüdseks on Iiri kohv vallutanud terve maailma ning kogub üha rohkem ja rohkem tuntust.

Iiri kohv kujutab endast musta kohvi, millele on lisatud viskit ning “kaunistatud” vahukooremütsiga. Meeles peaks pidama seda, et aerosoolvahukoored ei sobi kuskile ning õige kohvielamuse saate ainult värskelt vahustatud koorest! 

Valmista kodus ise Iiri kohvi

kolmele

Vaja läheb:
1 dl 35% rõõska koort
2 spl suhkrut
2 dl Iiri viskit (nt. Jameson)
0,5 l värskelt valmistatud kuuma musta kohvi 

Valmistamine:
Vahusta koor suhkuga tugevaks vahuks ning aseta mõneks ajaks külmkappi. Kuumuta klaasid kuuma veega soojaks ning vala igasse klaasi kuum kohv. Kui soovid magusat kohvi, lisa ka suhkrut. Vala igasse klaasi võrdselt viskit (umbes 3 spl) ning tõsta lusikaga peale vahukoor. Naudi kohe! 

*Võid kasutada ka Irish Cream likööri! 

Ka Eestil on päris omad kohvigurmaanid ning nad kõik olid mõõtu võtmas 14.-15. märtsil Kristiine Keskuse aatriumis, kus toimusid: 

V Eesti Barista Meistrivõistlused (EBMV) 
III Eesti Cup Tasting meistrivõistlused 
III Eesti Latte Art meistrivõistlused 
III Eesti Coffee in Good Spirits meistrivõistlused  

Võistlusi olid hindamas tunnustatud rahvusvahelised kohvieksperdid: 

– Marc Pierre Dietrich, UK 
– Joseph Smith, Iirimaa 
– Tasos Delichristos, Kreeka  
– Björg Brend, Taani 
– Jennifer Ait-Djoudi, Saksamaa 
– Michael McCauley, Prantsusmaa 
– Charles Freer, Tšehhimaa  

Eesti Baristameistri 2009 tiitli võitis Urmet Laht (Restoran RIBE) 

Urmet kasutas oma esitluses Gourmet Coffee espressosegu Martsipan, milles on 60% Brasiilia kohvi Mogiana piirkonnast ja 40% El Salvadori kohvi Santa Ana vulkaani jalamilt. Oma autorijoogis kasutas ta Eestit tutvustava komponendina kama. Urmeti espresso ja autorijook sai võistluste kõrgemad hinded. 

Urmet Laht esindab Eestit WBC (World Barista Championship), mis toimub 16.-19. aprillil Atlantas, USA-s. 
II koht Vadim Kõllomets 
III koht Kristel Rääk – Le Bonaparte 

Täpsemalt infot saad www.ebmv.ee

Üritust toetas Pernod Ricard Estonia OÜ.

Buduaar soovib kõikidele võitjatele palju õnne ning Urmet Lahele edu eessesival võistlusel!

Mirjam Simmer
Kokakunsti toimetaja