Reklaam sulgub sekundi pärast

ANNELI LAHE teekond suurepärase vormini

Buduaar

Foto: Karli Saul

„Nii nagu ei too elus sulle keegi midagi hõbekandikul kätte, pead ka dieedi puhul taldriku ikka ise endale ette panema,” räägib 20 kilo kaalust alla võtnud teleprodutsent ja saatejuht Anneli Lahe Buduaarile.

Anneli otsustas dieeti pidama hakata, sest kõik ümberringi tegid seda. „Aasta tagasi pidas sama dieeti enne oma pulmi minu vanim tütar. Ta saavutas suurepärase tulemuse, kuid olin veidi skeptiline ja arvasin, et tema puhul tegi oma töö ka ärevus ja muu selline,” räägib Anneli, kes otsustas end sel ajal peokleiti mahutada igapäevaste trennidega ja lihtsalt toidusedelit muutes. „Novembris tuli aga üks meeskolleeg jutuga, et tema on nüüd Dr Simeonsi dieedil ja nii oligi see taas päevakorras. Tekkis uudishimu ja mõtlesin, et kuna jõulud on tulemas, ei teeks veidi „vaba ruumi” paha. Olin alguses nii öelda ajakirjandusliku eksperimendi peal väljas ja ei plaaninud dieeti teistkordselt läbi teha, aga kuna esimene ring andis juba nii lühikese ajaga sellise tulemuse, et võtsin 10 kilogrammi alla, mõtlesin, kas on võimalik tagasi saada vorm, mis oli mul aastate eest enne laste sündi,” jutustab Anneli. Alguses tundus see tema jaoks ebatõenäoline, kuid samas kaotada polnud ka midagi. „Esimese ringi tegin läbi ja polnud sugugi kõige hullem katsumus.” Eluviisi muutus „Täna saan kasutada juba klišeeks muutunud lauset, et koroona muutis minu elu. Ma ei usu, et oleksin saanud seda dieeti pidada siis, kui olin pidevalt salvestustega hõivatud, viibisin kodust eemal ja toiduvalmistamise võimalust endal ei olnud.” Koroona aga tekitas Annelile ootamatult aega ja dieediga aja sisustamine tundus hea mõte. Elu võttis Anneli jaoks kohe uue suuna ning iga hommik algas terve päeva toidukordade valmistamisega. „Edasi tuli süüa teha juba tervele perele, sest toidud olid ka neile meeltmööda. Lastele ja mehele valmistasin lisaks juurde näiteks pastat või kartulit.” Anneli eluviis muutuski eeskätt toiduvalikutes, kuid juurde tuli ka palju liikumist. „Olime varem suured võõrustajad ja õhtusöögid sõpradega olid tavaliselt iganädalased sündmused. Nüüd jäid need ära,“ ütleb Anneli, kelle menüüs on endiselt paljud dieedi retseptid, lihtsalt täiendatud koostisainetega. Ent oli ka sööke, millest on saanud kõrini: „Värskekapsahautis kanaga! Vot seda enam ei suuda süüa,” muigab naine. Loobumised ja võidud Dieedi raames oli teletähel raske loobuda heast oliivõlist, muus tema jaoks midagi keerulist ei olnud. „Toiduainete valik on tegelikult suur ja kui on vähegi viitsimist, leiab nuputades ja katsetades igaüks midagi. Eriti hea abiline oli Facebookis olev Dr Simeonsi dieedi tugigrupp, kus oli palju aktiviste, kes oma katsetusi jagasid. Pean tunnistama, et kuigi ma ise ei olnud seal aktiivne postitaja, proovisin ära ikka mitmeid retsepte, mida jagati,” kostab Anneli ausalt. Mis puutub magusasse, siis ei ole teleprodutsent suur maiustaja. „Kohvi joon ilma suhkruta, seega ei olnud see minu jaoks mingi probleem. Mõnel „patupäeval” lubasin endale panna cottat, aga see oli ka kõik,” lisab naine, kelle peres on küpsetajaks pigem tütar. Dieedipidamine on naise kaalust kaotanud koguni 20 kilogrammi. „Kui läheb veel natuke, on hea, aga eesmärk on praegu saavutatut hoida,” ütleb Anneli, et ka üleüldisele enesetundele on uus eluviis mõjunud suurepäraselt ning energiat on tohutult juurde tulnud. Kavalad nipid ja trikid Anneli peab suurimaks dieetide müüdiks seda, et kaal tuleb hiljem topelt tagasi. „Muidugi tuleb, kui sa ei tee midagi selleks, et ei tuleks. Ükskõik, mis dieedist räägime, on dieeti lõpetades suurimaks väljakutseks saavutatu hoidmine. Ma ei ole ka endas sugugi kindel, kas suudan kõikidele ahvatlustele vastu panna, aga mul on nüüd hea nipp – pärast patupäeva tuleb teha õunapäev,” tõdeb teletäht ja kinnitab, et see toimib väga hästi. Praegu sätib naine õunapäevad just salvestuste ajale, kus on palju ringi jooksmist ja õhtul veel otse-eeter. „Mul on päeva peale söögiks kaasas üks suur termos rohelist teed, üks liiter lemmikut mullivett ja 5–6 õuna.”
Muidugi tuleb kaal topelt tagasi, kui sa ei tee midagi selleks, et ei tuleks.
Anneli on elus palju dieete katsetanud, alustades värskekapsasupi dieedist ja lõpetades dieediga, kus tuli vaid veiseliha süüa. „Olen erakorraliste sündmuste puhul proovinud ka seda, et jätan välja kõik nisu- ja teraviljatooted, kui oli vaja mõned kilod alla saada,“ räägib naine ja kiidab, et Dr Simeonsi dieet on tema jaoks olnud igas mõttes lihtne. „Ei ole hunnikut toiduaineid ega retsepte, et peaks kogu aeg mõtlema, mida koos süüa ei tohi ja mida võib. On teatud toiduained, mis meelde jäävad ja kindel reegel, et liha ja kala võib süüa 100 grammi ning puu- ja köögivilju 300 grammi. Lisaks meeldib mulle, et lubatud on ka sool ja maitseained, mida paljud dieedid ei soosi. Mina igatahes nälga ei tundnud,“ muigab teleprodutsent. Dr Simeonsi dieet pälvis Buduaari Ilulemmik 2021 tiitli. Anneli lemmikud, mis aitavad vormi hoida 1. Purustatud tomatid, küüslauk, sibul ja veiseliha erinevates variatsioonides „Nende toiduainetega teen nii pastakastet kui hautan madalal temperatuuril ahjus, lisades juurde ka paprikat ja porgandit. Vanasti tegin sama hautist tumeda õllega, kuid nüüd purustatud tomatitega, millega saavutan väiksema kalorsuse, kuid maitselt ei jää tulemus alla õllega hautatud lihale. Kui ennist tegin kõrvale kartuliputru, siis nüüd lillkapsa-brokoli püreed,” jagab teletäht nõuandeid. 2. Suvikõrvits „See on üks ütlemata alahinnatud juurvili. Esiteks on see odav, teiseks saab suvikõrvitsat kasutada nii pastakastme tegemisel, grillimiseks (serveerituna näiteks värske rukola ja parmesaniga), kui ka aasiapäraselt viilutatuna toorsalatites.” 3. Kana „Kana oli siiani minu menüüs selline nii ja naa… tundus kuidagi iseloomutu liha. Nüüd on kana mul esindatud kõiksugustes variatsioonides. Näiteks kanakarri sidrunimahlaga, suitsukana kuubikud lillkapsa püreesupi peal, vokitud kanaribad suvikõrvitsa ja ürtidega, kõrvale salat värske kurgi ribadest ja õli asemel kastmeks sidrunimahla vinegrett. Grillihooajal läheb kana fooliumisse koos köögiviljadega, maitseks karri ja muud sellised ürdid.” 4. Lillkapsas „Uskumatu, kui palju erinevaid lillkapsa liike ma enda jaoks selle dieediga avastasin! Minu menüüs on endiselt lillkapsa-kana püreesupp, ahjus küpsetatud lillkapsas tuunikalaga, lillkapsapüree sidrunimahla ja ürtidega, mida saab pakkuda erinevate liharoogade kõrvale ja palju muud.”