Eksmiss Eha Urbsalu pidas dieeti, mis tekitas kohutava enesetunde

2 kommentaari
Eksmiss Eha Urbsalu pidas dieeti, mis tekitas kohutava enesetunde

Viimastel aastatel on tervislik ja teadlik toitumine Euroopas meeletult populaarsust kogunud, ning mis seal salata – ka eestlased on hakanud oma menüüd kriitilisema pilguga vaatama. Kiirtoidu asemel ostetakse rohkem puhast ja täisväärtuslikku toitu ning dieetidele eelistatakse aktiivset elustiili.  Eksmiss Eha Urbsalu, kes on pea poole oma senisest elust USAs elanud, on aastate jooksul mitmeid dieete proovinud ning oma toitumisharjumusi tervislikumaks muuta püüdnud. Miks Eha enam dieete ei poolda ja millised on tema söömisharjumused täna – sellest loe allpool lähemalt!

Viimastel aastatel on tervislik ja teadlik toitumine Euroopas meeletult populaarsust kogunud, ning mis seal salata – ka eestlased on hakanud oma menüüd kriitilisema pilguga vaatama. Kiirtoidu asemel ostetakse rohkem puhast ja täisväärtuslikku toitu ning dieetidele eelistatakse aktiivset elustiili. 

Eksmiss Eha Urbsalu, kes on pea poole oma senisest elust USAs elanud, on aastate jooksul mitmeid dieete proovinud ning oma toitumisharjumusi tervislikumaks muuta püüdnud. Miks Eha enam dieete ei poolda ja millised on tema söömisharjumused täna – sellest loe allpool lähemalt!

Ligikaudu 15 aastat tagasi proovis Eha üsnagi ekstreemset dieeti, sest soovimatutest lisakilodest oli vaja kiirelt lahti saada. “Elasin tol ajal Los Angeleses ja seal on iga lisakilo suureks probleemiks ja minul oli neid lausa viis! Katsetasin Atkinsi dieeti, mis tähendas ainult valkude söömist ja tulemuseks oli suur peavalu ning kehv enesetunne. Pidasin paar päeva vastu ja siis lõpetasin selle ära,” tõdeb Eha.

Kuid lisakilodest oli siiski vaja lahti saada ning nüüd otsustas Eha proovida teistsugust lähenemist. “See ajendas mind ülikoolis toitumisalaseid kursuseid võtma, sest ma tahtsin teada, millest minu lisakilod üldse tulid ja kuidas ma peaksin sööma, et nendest tervislikult vabaneda. Sain kiirelt aru, et võtsin kaalust juurde, sest sõin liiga palju saia ja küpsiseid ning valke polnud minu menüüs peaaegu, et üldse mitte. Lisaks jõin ma liiga palju dieet Coca-Colat. Otsustasin oma menüüsse rohkem tasakaalu tuua – õhtusöögile lisasin valke ja sõin näiteks kana, kala või liha ning juurde võtsin juurvilju. Kehakaal läks ise paika ja kokkuvõttes võingi öelda, et ekstreemne dieet ei mõjunud, õige toitumine seevastu aga toimis,” nendib Eha.

Tänaseks valitseb Eha menüüs tasakaal, mille tulemusena ei pea ta lisakilode pärast muret tundma. “Olen seda meelt, et tervislikud toitumisharjumused kaaluvad üle kõikvõimalikud dieedid ja enesepiitsutamised. Mõõdukus on väga tähtis!”

Kes leiab, et Eestis on värsket kraami harva saada, siis võrreldes Ameerikaga, on meil hoopis vedanud. “New Yorgis elades olen hakanud tajuma seda, kuivõrd puhtad ja energiarikkad on Eesti toidud. Maal põllu peal kasvatatud kartulid ja muud juurviljad, värsked tomatid ja kurgid … Alles nüüd mõistan, et minu ema kasvatatud tomatid maitsevad imeliselt. Paar aastat tagasi ostsin siin poest ühe tomati, mille unustasin mitmeks nädalaks külmikusse seisma ja kui ma selle ühel hetkel sealt välja võtsin, nägi see sama ilus ja värske välja nagu poest ostmise hetkel. Maitsest ma aga rääkima ei hakka,” muigab Eha, kes pole kunagi varem Eestimaist värsket toodangut nii kõrgelt hinnanud.

Karin Karu