Retseptid naudingute-rohkeks nädala-vahetuseks

12 kommentaari
Retseptid naudingute-rohkeks nädala-vahetuseks

Vahel leidub neid õnnelikke päevi, kui ükski töökohustus ei kummita ja argipäeva saab sujuvalt tulevikku peletada. Kohe-kohe on käes nädalavahetus ning seda armsamaga veetes oleks patt mitte püüda teineteisele võimalikult palju naudinguid valmistada, neid iga keharakuga kogeda ja siis seda kõike korduvalt korrata.  

Vahel leidub neid õnnelikke päevi, kui ükski töökohustus ei kummita ja argipäeva saab sujuvalt tulevikku peletada. Kohe-kohe on käes nädalavahetus ning seda armsamaga veetes oleks patt mitte püüda teineteisele võimalikult palju naudinguid valmistada, neid iga keharakuga kogeda ja siis seda kõike korduvalt korrata.

Ideaalne laupäev algab püha hommikusöömaajaga. Et oma kallimat naudinguterohkeks päevaks ette valmistada, alusta hommikut tõhusa kehakinnitusega.

Hommikusöök – “Et ta mõtted terve päeva sinul püsiksid”

See hommikusöök annab jõudu pikaks päevaks ja suur valgusisaldus hoiab testosterooni taseme terve päeva kõrge. Nii on lootust, et õhtuks on sinu kõrval traksis ja säravate silmadega mängukaaslane.

2 muna

kuumsuitsulõhet või peekonit

purk valgeid ubasid tomatikastmes (400g)

pool sibulat

õli

soola

pipart

tilli

värsket basiilikut

palsamiäädikat

soovi korral värskeid seeni, tomatit ja kas või eelmisest päevast järele jäänud keedetud peakapsast.

Haki sibul ja tšilli, kuumuta õlis läbi. Lisa oad tomatis, maitsesta pipraga ja jäta väga vaiksel tulel hauduma. Kui soovid, küpseta värsked šampinjonid väheses õlis ja maitsesta soola, pipra ning tilgakese palsamiäädikaga.

Prae peekon ja munad, serveeri koos ubadega, millele rebi peale ohtralt värsket basiilikut. Lõhe on tervislikum variant, sest sisaldab palju kasulikke rasvhappeid, mis aitavad meil heas tujus püsida.

 

Lõunanauding – Apelsini-rosinapuding

Imearmas roog emotsionaalselt räsitud armsamale või ka lihtsalt näiteks väga vihmase ja nukra ilma puhul.

200g kohupiima (parim on rammus Saida või Nopri kohupiim)

2 muna ja lisaks 2 munavalget

40g rafineerimata pruuni suhkrut

40 g täistera nisu- või speltajahu

40 g heledaid rosinaid

1/2 peenelt riivitud koor ja terve apelsini mahl

1/2 sidruni mahl

1 tl kardemoni

1/2 tl küpsetuspulbrit

20 g koorevõid

veidi meresoola

 

Selle roa jaoks peab ahju ette soojendama umbes 190 kraadini, muidu puding ei kerki hästi. Hoia kuum vesi ka käepärast, sest niipea kui segu on valmis, tuleb see ahju sooja toimetada. Ajastus on selle magustoidu puhul väga tähtis.

Vahusta munakollased ja suhkur mikseriga. Lisa kohupiim, kardemon, apelsinikoor ja tsitruseline mahl ning sega ühtlaseks. Sega jahu rosinate ja küpsetuspulbriga ning lisa osakaupa muna-kohupiima segule. Lisa sool. Vahusta munavalged eraldi kõvaks vahuks ja lisa veerand pudingutainasse ning sega ühtlaseks. Siis lisa kiiresti ja õrna käega kogu munavalgevaht pudingusse.

Nüüd võta sügav ahjupann ja pane sinna 1,5 liitrine pudinguvorm. Vormi põhja pane võikillud ja kalla segu vormi. Kalla keev vesi sügavasse ahjupanni ja pane pudinguvorm sinna sisse. Jälgi, et pudinguvorm oleks vähemasti poolenisti vees. Küpseta 20-25 minutit, kuni puding on ilus ja kuldne. Veidi enne, kui pudingu välja võtad, võid seda pealt võiga veidi määrida. Nii saavad lõhn ja värv veelgi isuäratavamad.

Serveeri tikri- või rabarberikisseliga, ka sidruni-vanillikaste sobib hästi.

Aurutatud spargel külmsuitsulõhega

Võta sööja kohta:

4-6 sparglivart

2-3 suurt ja õhukest külmsuitsulõhe viilu

Napsa ära sparglite tuim ja puine alumine ots ning koori 4-5 cm alumist osa. Kui spargel on parimas vormis, võib selle rahumeeli ka koorimata jätta. Auruta vähese soolaga vees. Aurutamisaeg on vaid mõni minut ja sõltub spargli kvaliteedist. Valva hoolega, et sa üle ei küpsetaks ja et spargel jääks erkroheliseks ning veidi krõmpsuks. Jahtunult mähi sparglivõrsed keskosast paarikaupa lõheviilu sisse.

 

Rohelise õuna ja ingveri tee

Kahele:

400ml keeva vett

pool suurest rohelisest õunast

pöidlasuurune jupp värsket ingverijuurt

Koori ingver ja viiluta nii õhukeseks kui suudad. Tee sama õunaga, millele võid koore peale jätta juhul, kui see on oma aiast. Võta paksude seintega teepott, mis endasse palju kuumust võtab, ja kalla see keeva vett täis. Kui teepott on kuumaks läinud, kalla vesi ära, pane ingver ja õun kuuma kannu ning kalla peale uus keev vesi. Jäta seisma vähemalt 10 minutiks. Soovi korral magusta meega ja joo pisikestest teetassidest, et jõuaksid aroomisöömu endasse hingata.

Kui kallim pärast tee pikaldast nautimist sulle säravate silmadega otsa vaatab ja kelmika naeratusega küsib “Mida sa sinna sisse küll panid?”, siis tead, et asi oli pingutamist väärt ja aimad juba, mis sind ees ootab.

 

Et-öö-oleks-pikem-võileib

Nendel öödel, kui su ainus soov on, et päike kunagi ei tõuseks ja see öö kestaks igavesti, tunduvad argimured – näiteks tühi kõht – täiesti tähtsusetud. Sulle, aga mitte talle, sest pärast mitmetunnist müramismaratoni peab tema ennast uuesti tankima, et sinuga edasi mängida. Ja mis võiks olla armsam, kui sa voodirõõmudest veidi segasele ja hirmnäljasele musile ühe armsa võileiva teed.

kaks viilu pehmemat täisteraleiba

külmad lihalõigud, sinki või muud väherasvast lihatoodet

1 kõvaks keedetud muna

1 tl pestot

paar salatilehte, näiteks rukolat

võid lisada ka tomativiilu, mis on soola ja pipraga maitsestatud

ka tillioks või basiilikuleht sobib

 

Võileiva saladus on selles, et pehme täisteraleiva viilud saab ilusasti kokku suruda, et süües midagi voodisse ei pudeneks. Täisteraleib koos valgurikka liha ja munaga annab energiat, aga ei tee uniseks.

Pesto ühel leivakäärul ja majonees teisel annavad väga hea maitse enam-vähem ükskõik millele.

 

Vallatut nädalavahetust!

 

Allikas: M. Hakomaa, L. Kallasvee, E. Kannelmäe ” Toit & Kirg”

 

 

Triin Tisler

Sarnased artiklid