Hõrk haug kohevas munakastmes hautatud juurviljadega

Hõrk haug kohevas munakastmes hautatud juurviljadega

Nädalavahetusel võis juhtuda paljudes peredes nii, et perepoeg või kaasa kadus pikkadeks tundideks kalavetele. Ja tagasi tuli paraja portsu värske kalaga. Mida siis teha värske haugiga? Nutikamad kindlasti teevad mõned purgid haugi ka marinaadtarrendisse. Kui aga argisest valgest kastmest kala kõrval villand on, võiks proovida teha haugi munakastmes, mis on väike vaheldus. Kui tuttavat kalameest pole, leiab praegu värsket haugi ka turgudelt ja suuremate poodide värske kala letist. Hautatud juurvili meeldib lisandina ka lastele ja võimalused värske kodumaise köögivilja näol on praegu suured. 

Nädalavahetusel võis juhtuda paljudes peredes nii, et perepoeg või kaasa kadus pikkadeks tundideks kalavetele. Ja tagasi tuli paraja portsu värske kalaga. Mida siis teha värske haugiga? Nutikamad kindlasti teevad mõned purgid haugi ka marinaadtarrendisse. Kui aga argisest valgest kastmest kala kõrval villand on, võiks proovida teha haugi munakastmes, mis on väike vaheldus. Kui tuttavat kalameest pole, leiab praegu värsket haugi ka turgudelt ja suuremate poodide värske kala letist. Hautatud juurvili meeldib lisandina ka lastele ja võimalused värske kodumaise köögivilja näol on praegu suured. 

 

Retsept:

1 keskmine haug

1 sibul

4 muna

750 ml piima

1 tl jahu

õli või võid

tilli, peterselli

musta pipart, soola

jahu kala paneerimiseks

 

Juurviljahautise jaoks:

3 porgandit

pool suvikõrvitsat

1 punane paprika

2 küüslauku

õli

 

Puhasta kala ja fileeri, lõika parajateks tükkideks. Paneeringu jaoks mõeldud jahu pane taldrikule, võid lisada veidi soola ja maitseaineid. Veereta kalatükid jahust läbi ja pane kuumale pannile rasvainesse praadima. Kui kala on rohkem, tõsta mõlemalt poolt praetud kala taldrikule. Haki sibul peeneks ja passeeri õlis. Klopi munad lahti, lisa veidi soola ja 1 teelusikatäis jahu, vala juurde piim ja klopi ühtlaseks. Tõsta klaasjaks praetud sibula juurde kala tükid, suurenda kuumust ja vala ettevaatlikult muna-piimasegu kalale. Liiguta õrnalt panni põhjas munasegu, kuni see kalgenduma hakkab. Alanda kuumust ja liiguta vaikselt kuni kaste paksuks läheb. Maitsesta tilli ja peterselliga ja jahvata pipraveskist värsket musta pipart. 

Juurviljahautise jaoks tõmba puhastatud porganditest ja suvikõrvitsast juurviljakoorijaga pikad laastud, tükelda paprika, purusta küüslauk, pane kõik pannile õlisse hauduma. Maitsesta soola ja meelepärase pipraga. Serveeri keedetud kartuliga. Puista üle võimalusel maitserohelisega. Haug jääb kohevas munakastmes kodune ja hõrk. 

 

 

Pille Viljamaa