Reklaam sulgub sekundi pärast

Köögiviljadest kirju riisiroog kana ja rannakarpidega

Köögiviljad pakatavad mahlakast värskusest ja vitamiinidest. Kasulik on nendest valmistada mõnusaid hautisi, peita kavalalt pastasse või teha kirjuks argiõhtu lihtne riisiroog. Tunnike ettevalmistuse ja toiduvalmistamise peale ja hiljem võib sõpradega kinoõhtut mõne hea veini seltsis nautida. Alati ei peagi selleks suupisteid nikerdama või küpsetamisega vaeva nägema. Sellist mitmekülgset sooja riisirooga võib ka lihtsalt süüa väikestelt taldrikutelt ja ainult mugavalt kahvliga. Köögivilja lisandeid saab varieerida, alates erinevat värvi paprikatest lõpetades ürgkasulike brokoli ja lillkapsaga.

Köögiviljad pakatavad mahlakast värskusest ja vitamiinidest. Kasulik on nendest valmistada mõnusaid hautisi, peita kavalalt pastasse või teha kirjuks argiõhtu lihtne riisiroog. Tunnike ettevalmistuse ja toiduvalmistamise peale ja hiljem võib sõpradega kinoõhtut mõne hea veini seltsis nautida. Alati ei peagi selleks suupisteid nikerdama või küpsetamisega vaeva nägema. Sellist mitmekülgset sooja riisirooga võib ka lihtsalt süüa väikestelt taldrikutelt ja ainult mugavalt kahvliga. Köögiviljalisandeid saab varieerida, alates erinevat värvi paprikatest lõpetades ürgkasulike brokoli ja lillkapsaga.

Retsepti(ca 4 inimesele) jaoks läheb vaja:

1 kana kintsud, koivad, tiivad, selg

1 pk sügavkülmutatud rannakarpe või mereannikokteili

250g pikateralist riisi

1 sibul

1 tomat

1 suur porgand

veerand tsukiinist

2 küüslauku

oliive

vett

õli

piprasegu, Provence´ maitseaineid, soola

maitserohelist

Küüslauguse õuna-külma kastme jaoks:

2-3 väikest õuna

2 küüslauku

majoneesi, hapukoort, toorjuustu

mädarõigast

käharpeterselli

soola

Pane kanatükid suurema panni peale kuuma õlisse pruunistuma. Kui kana pruunikaid külgi keerad, lisa maitseaineid vabal valikul ja tükeldatud juurviljad. Kauem küpsev porgand kõige ees ja küüslauk alati viimasena. Sega kõik läbi ja lisa kuiv riis, lase riisil kirjus kana-juurviljasegus kuumuse ja õliga sõbraks saada. Kalla peale nii palju kuuma vett, et jääks umbes veerandi jagu paisumisruumi. Maitsesta veel vajadusel soola, lemmikpipra või Vahemeremaade ürtidega. Lase madalal kuumusel haududa, liiguta vajadusel veidi. Kui riis tundub lõplikku paisumislihvi saavat ja kana hakkab valmima, lisa rannakarbid ja sega kergelt roog läbi. Puista peale mahedat käharpeterselli.

Valmista lahe küüslaugune külm kaste, milles õun annab mõnusa magusa maitselisandi kogu riisiroale. Arvesta kolmandiku jagu hapukoort ja vähem majoneesi, lisa ka paar lusikat mõnda lemmikut toorjuustu. Mulle meeldib näiteks Farmi redise- või mädarõikalisandiga toorjuust. Riivi õun ja purusta noaseljaga küüslauk ja haki peeneks või kasuta küüslaugupressi. Maitsesta soola ja mädarõikaga, kui kaste tundub paks, vedelda veidi kohvikoore või piimaga. Lisa rikkalikult peterselli. Serveeri meelepärase toorsalatiga või roheliste oliividega.

Kui filmiõhtu teoks saab, pane oliive ja mõnes pikantses marinaadis rannakarpe väikestesse kaussidesse, kust neid mõnus tikuga lisandiks nokkida. Miks mitte ka toore köögivilja tükke vaagnale. Ja sügis polegi enam nii tüütu!

Pille Viljamaa