Reklaam sulgub sekundi pärast

Populaarsete magusainete olulised faktid

Magusained kuuluvad toidu lisaainete hulka. Enamike magusainete kasutusele võtmise peamiseks põhjuseks on see, et paljud neist ei anna energiat, või on nad nii magusad, et neist saadav energia on imeväikene. Teatud magusainete kasutajate rühma moodustavad ka diabeetikud, kes peavad piirama süsivesikute, sealhulgas suhkru, tarbimist. 

Magusained kuuluvad toidu lisaainete hulka. Enamike magusainete kasutusele võtmise peamiseks põhjuseks on see, et paljud neist ei anna energiat, või on nad nii magusad, et neist saadav energia on imeväikene. Teatud magusainete kasutajate rühma moodustavad ka diabeetikud, kes peavad piirama süsivesikute, sealhulgas suhkru, tarbimist. 

Euroopa Liidus annab suhkruasendajate kasutamiseks loa Euroopa Komisjoni juures asuv toiduteaduskomitee (Scientific Committee on Food (SCF)), mis tähendab, et kõik suhkruasendajad läbivad enne kasutusloa saamist põhjalikud testid, mis tõestavad nende ohutust. 


Toome välja olulisemad faktid kõige levinuma magusaine aspartaami kohta ning ühtlasi tutvustame magusainete uustulnukat – looduslikku magusainet stevia.
•Aspartaam on 200 korda magusam kui valge suhkur.
•Aspartaami on kasutatud  kogu maailmas juba üle 30 aasta ning seda rohkem kui 6000 toiduaines,  karastusjookidest kuni närimiskummi, tarretiste ja suhkruvabade köhakommideni.
•Aspartaam on tänapäeval kasutusel olevatest toiduainetest üks enim uurituid.
•Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) on korduvalt kinnitanud aspartaami ohutust, põhinedes üha uutele teadusuuringutele.
Kõige uuem kasutusel olev magusaine on Stevia,  mille lehe ekstrakt on looduslikku päritolu kalorivaba magusaine ning see on suhkrust 200-300 korda magusam. Seetõttu piisab väga väikesest stevia kogusest, et saavutada soovitud magusat maitset.

Stevia (pildil) talub kuni 200° C kuumutamist ning suhkruasendajat võib kasutada igasuguste roogade valmistamisel. Nii saab vähendada kalorite tarbimist ja ei pea end magusast söögist või joogist täiesti ilma jätma.
•Stevia magusainet on võimalik osta erinevatest looduspoodidest.
•Erinevates riikides, näiteks Jaapanis, on stevia magusainet kasutatud kalorivaba magustajana umbes 20 aastat, USAs alates 2008. aastast. Euroopa Komisjon andis loa Paraguai suhkrulehe ehk stevia lehe ekstrakti kasutamiseks Euroopa turule mõeldud toitudes ja jookides 2011. aasta novembris, kuid Prantsusmaal on seda eriloa alusel kasutatud juba 2009. aastast.

The Coca-Cola Company oli üks esimesi, kes hakkas Euroopas kasutama stevia magusainet oma jookides, olles selles vallas üks toidutööstuse eestvedajatest. Ettevõttel on üle maailma ca 30 jooki, kus kasutatakse koos teiste magusainetega ka steviat. Eestis kasutatakse looduslikku magusainet Nestea jäätees, milles on tänu stevia kasutamisele 30% vähem suhkrut võrreldes enamike suhkrut sisaldavate teejookidega Eestis.