Kätte on jõudnud kevad ning paljudel meist on talvel tekkinud liiga vähesest C-vitamiinist vitamiinipuudus. Vitamiine ei tohi aga unustada, muidu tuleb kevadväsimus! Kadri Põldma [email protected] Kätte on jõudnud kevad ning paljudel meist on talvel tekkinud liiga vähesest C-vitamiinist vitamiinipuudus. Vitamiine ei tohi aga unustada, muidu tuleb kevadväsimus! Kõige suurem C-vitamiinivaegus on meil veebruarist juunini. C-vitamiini puudusel muutuvad veresooned hapraks, igemed tundlikuks, nahk jumetuks. Haavad, põletused kipuvad kehvasti paranema, tekivad kergesti sinikad, liigesed muutuvad hellaks. Kuid ka emotsioonid ei jää puutumata - liigse pahuruse või erutuvuse, kõikuva enesetunde taga võib samuti olla C-vitamiini puudus. Kui sügisel saab suure osa C-vitamiinist kätte näiteks kartulist, siis märtsis on kartuli C-vitamiinisisaldus langenud viis korda. Kartulikoortes on solaniini, nitraate jms mürgiseid aineid. Kõige C-vitamiinirikkam osa asub kartulimugulas 3- 5 mm sügavusel, ning õigel koorimisel jääb see alles. Roheliseks muutunud kohad tuleb eemaldada. Ka roheline sibul ei tule suure C-vitamiiniallikana arvesse, sest õhuga kokku puutudes sellest saadav C-vitamiin laguneb; kui sibulad on aga hakanud närbuma, siis neis C-vitamiini enam praktiliselt polegi. Teised organismile kasulikud ained näiteks antioksüdandid siiski sibulas säilivad ja on organismile eriti talvel väga kasulikud. C vitamiini rikkad on näiteks kapsas ja hapukapsas. Kapsa- ja hapukapsa toiduks kasutamiseks on palju võimalusi. Tuleb vaid meeles pidada, et hapukapsast ei tohi ilma vedelikuta hoida, sest siis C-vitamiin laguneb. Hapukapsavedelikus on eriti palju C-vitamiini. Et toiduvalmistamisel vitamiinid kaduma ei läheks, tuleb köögiviljad panna keema kuuma vähesesse vette. Külmas vees on alati hapnikku, mis põhjustab C-vitamiini lagunemist. Samamoodi mõjuvad ka malm-, vask- ja alumiiniumnõud, nii et nendes toitu keeta ei maksa. Köögiviljade keeduvett ei tohi toiduks tarvitada. Sinna lahustuvad mitmed organismile kahjulikud ained. C-vitamiin kaob ka toidu korduvsoojendamisel või pikka aega kuumas hoidmisel seepärast tuleb valmis toit kohe ära süüa. Talvel on heaks C-vitamiiniallikaks kibuvitsamarjad, mustsõstra toorhoidised ja mahlad ning tsitrusviljad. Näiteks üks apelsin või greip katab päevase C-vitamiinivajaduse. Kõige rohkem C-vitamiini leidub aga sidrunis. Vitamiinirikast maitserohelist võib kasvatada ka aknalaual. Näiteks sügaval veega alusel marli all kasvab hästi kurgimaitseline kress-salat. 7-8 päevaga on kasvud piisavalt pikad, et neid toidu peale hakkida. Arvatakse, et C-vitamiini abil saab ka vähiohtu vähendada. C-vitamiin tugevdab immuunsüsteemi. Päevakoguse võib kätte saada: poolest tassist apelsinimahlast, 50 gr mustsõstardest, 100 gr maasikatest, lillkapsast, 100-150 gr murakatest, 150-200 gr kaalika või kapsa toorsalatist, 200 gr tikritest, 200-300 gr punastest sõstardest. Soovitatavat kohgust ei maksa ületada. Liigse annuse kõrvalmõjudeks on seedetrakti funktsioneerimise häired (oksendamine, kõhulahtisus), neerukivid, väsimus, iiveldus. C-vitamiini rikkad on: • värsked kibuvitsamarjad, • punane paprika, • mustsõstrad, • petersell, • mädarõigas, • kiivi, • jõhvikad, • till, • tsitrusviljad (sidrun, apelsin, greip, mandariin), • valge peakapsas, • melon, • tomat, • kartul, • kaalikas, • aedmaasikad.
Inger elukaaslase Karmeniga — FOTO: Inger/Facebook Ilu ja mood KAUNIS PAAR: MUUSIK INGER tõi pruudi punasele vaibale
𝐄𝐋𝐈𝐒𝐀𝐁𝐄𝐓𝐇 𝐀𝐓𝐀𝐌𝐀𝐍𝐒𝐊𝐈 — FOTO: Liisa Alpstål EKSKLUSIIV Keha ja vaim ERATREENER ELISABETH avaldab tõe: kuidas tegelikult lisakilodest lahti saada
Vedel vibraator — FOTO: Unsplash.com Alexander Krivitskiy Sisuturundus Vedel vibraator: uusim trend täiskasvanute lelumaailmas
Mineraalid ja testosteroon — FOTO: Unsplash.com Sisuturundus Mineraalid ja testosteroon: hormonaalse tervise toetajad