Kaalium – aitab kõrge vererõhu vastu

Kaalium on vajalik lihaste ja närvide korralikuks funktsioneerimiseks, reguleerib ka südame rütmi, vedeliku tasakaalu organismis ning kaitseb kõrge vererõhu eest. Kaaliumi puudus tingib väsimust, lihastenõrkust, turseid, kõhukinnisust ja neerude puudulikkust. Kaaliumi on vaja väga erinevate haiguste vältimiseks ja  raviks. Kaalium imendub kiiresti peensoolest. Tema imendumist, aga ka omastamist rakkude poolt, soodustab vitamiin B6. Kaalium väljutatakse peamiselt uriiniga, märkimisväärselt ka higiga. Ülemäärane naatriumi, kohvi, suhkru, alkoholi tarbimine suurendab kaaliumi väljutamist uriiniga. Et normaalne kaaliumi omastamine vajab ka vastavahulgalist magneesiumi tarbimist, siis on alkohol kaaliumi suhtes kahekordne antagonist, sest ta soodustab ka magneesiumi väljutamist. Kaaliumi ülemäärast eritumist soodustab ka madal veresuhkru tase. Kaaliumi ööpäevane vajadus täiskasvanud inimese jaoks on erinevatel andmetel umbes 1,4…3,0g. Konkreetne vajadus sõltub inimeste kehakaalust, füsioloogilisest seisundist, kehalisest aktiivsusest, elukoha kliimast jne. Näiteks oksendamine, kestev kõhulahtisus ja rohke higistamine suurendavad tunduvalt kaaliumi vajadust.

Kaalium on vajalik lihaste ja närvide korralikuks funktsioneerimiseks, reguleerib ka südame rütmi, vedeliku tasakaalu organismis ning kaitseb kõrge vererõhu eest. Kaaliumi puudus tingib väsimust, lihastenõrkust, turseid, kõhukinnisust ja neerude puudulikkust.

Kaaliumi on vaja väga erinevate haiguste vältimiseks ja  raviks. Kaalium imendub kiiresti peensoolest. Tema imendumist, aga ka omastamist rakkude poolt, soodustab vitamiin B6. Kaalium väljutatakse peamiselt uriiniga, märkimisväärselt ka higiga. Ülemäärane naatriumi, kohvi, suhkru, alkoholi tarbimine suurendab kaaliumi väljutamist uriiniga. Et normaalne kaaliumi omastamine vajab ka vastavahulgalist magneesiumi tarbimist, siis on alkohol kaaliumi suhtes kahekordne antagonist, sest ta soodustab ka magneesiumi väljutamist. Kaaliumi ülemäärast eritumist soodustab ka madal veresuhkru tase. Kaaliumi ööpäevane vajadus täiskasvanud inimese jaoks on erinevatel andmetel umbes 1,4…3,0g. Konkreetne vajadus sõltub inimeste kehakaalust, füsioloogilisest seisundist, kehalisest aktiivsusest, elukoha kliimast jne. Näiteks oksendamine, kestev kõhulahtisus ja rohke higistamine suurendavad tunduvalt kaaliumi vajadust.
 
Millised toiduained sisaldavad kaaliumi?
Kaaliumi esineb paljudes toiduainetes. Rohkesti on teda just taimsetes toiduainetes nagu: kuivatatud virsikutes, koorega keedetud kartulis, spinatis, kuivatatud ploomides, hernestes, lillkapsas, tomatis, apelsinis, porgandis, kapsas, rõikas, banaanis, rosinates, aprikoosides, teraviljasaadustes, pähklites, õunas, selleris, päevalilleseemnetes jne. Kokkuvõtteks võibki väita, et kaaliumirikasteks toiduaineteks on puu-, juur- ja kaunviljad. Mõningad loomse päritoluga toiduained sisaldavad samuti rohkesti kaaliumi. Välja tuua võiks siin eeskätt liha, kalasaadused, piim ja piimatooteid.

Kui organismis on kaaliumi defitsiit?
Kaaliumi defitsiidi esmaste sümptomite hulka kuuluvad üldine nõrkus, unetus ning pehmed/lõdvad lihased. Vinnlööve noorukitel ja kuiv nahk eakamatel inimestel võib samuti olla kaaliumi defitsiidist tingitud. Kaaliumi defitsiit kujuneb tihti seedetrakti haiguste põdemisel, aga ka suhkruhaiguse puhul. Kaaliumi defitsiidi korral häirub glükoosi metabolism ja tulemuseks on lihaskoe energia defitsiit. Kaaliumi kestva defitsiidi puhul võib happeliste ühendite kuhjumine tingida teravat närvivalu. Kestev ühekülgne toitumine ja pidev stress võivad põhjustada kaaliumi defitsiiti. Kaaliumi manustamine võib olla raviva efektiga eeskätt järgmiste haiguste/häirete puhul: mitmesugused peavalu põhjustavad allergiad, mõõdukas diabeet, alkoholism, peavalud, stenokardia, unetus, vinnlööve noorukitel, väikelastel kõhulahtisus ja koliit.

Kaalium vähendab ajurabanduse riski
Tiina Tamme kirjutas Terviselehes, et Harvardi ülikooli teadlaste hiljuti valminud uurimus näitas, et kaaliumirikas toit aitab vähendada ajurabanduse ohtu. Kaheksa aaastat kestnud töös oli vaatluse all 43 708 meest vanuses 40-75 aastat. Selgus, et neil uuritavail, kelle toit sisaldas rohkesti kaaliumi, samuti magneesiumi ja kiudaineterikkaid teraviljaprodukte, oli tunduvalt väiksem ajurabanduse risk kui kaaliumivaese toidu kasutajatel. Kaaliumi tervisele soodne mõju avaldus eriti ilmekalt kõrge vererõhuga meestel, kel ajurabanduse risk vähenes tunduvalt. Tulemused näitasid, et ka magneesiumi ja teraviljatoitude küllaldane osakaal menüüs vähendas ajurabanduse ohtu.  Neil meestel, kes kasutasid kaaliumipreparaate, vähenes samuti oht ajurabanduse tekkeks, eriti sel juhul, kui nad võtsid lisaks ka diureetikume. Uurijad soovitavad kaaliumipreparaatide asemel suurendada dieedis kaaliumirikaste toitude osakaalu, tehes seda eeskätt aedviljade ja puuviljade arvelt. Pealegi sisaldavad taimsed toidud vähe kaloreid, mis teeb need kaaliumiallikatena eriti hinnatavaks.

Kust saame oma tervisliku kaaliumikoguse?
1 klaas keedetud spinatit 1160 mg
1 klaas keedetud sojaubasid 970 mg
keskmine papaia 710 mg
pool avokaadot 650mg
pool klaasi rosinaid 650 mg
1 klaas keedetud aedubasid 630 mg
1 klaas keedetud lehtkapsast 600 mg
1 klaas ploomimahla 600 mg
10 datlit 520 mg
1 klaas apelsinimahla 500 mg
banaan 440 mg
1 klaas värskeid herneid 420 mg
keskmine nektariin 420 mg

Tee endale ja perele maitsev kaaliumisupp!
Retsept:
1 nelk
1 keskmine kollane sibul, kooritud
8 klaasitäit  veiselihapuljongit
1 loorberileht
450 g herneid
1 supilusikatäis tumedat melassi
2 hakitud küüslaauguküünt
1 teelusikatäis peeneks hakitud värsket tüümiani
2 supilusikatäit võid
1 teelusikatäis hakitud värsket münti

Suruge nelk sibula keskele ja pange sibul suurde roostevabast terasest kastrulisse. Lisage puljong, loorber ja herned, ajage suurel kuumusel keema, vähendage kuumust keskmiseni ning keetke tasasel tulel, aeg-ajalt vahtu korjates, kuni herned on pehmed – umbes pool tundi. Eemaldage leemest sibul ja loorber ning segage sisse küüslaauk, tüümian, või ja melass. Vähendage kuumust keskmiselt madalale ja keetke vaikselt veel 12 minutit, lastes maitsetel seguneda. Tõstke kaussidesse ja garneerige mündiga enne serveerimist. Soovi korral võib suppi ka püreestada. Sellest kogusest jätkub umbes 6 inimesele.

/Maily Kivilo/