Reklaam sulgub sekundi pärast

Oliiviõli lisab täiskõhutunnet

Saksamaal ja Austrias tehtud kolmeastmelisest uuringust selgus üllatavaid fakte oliiviõlist.

Saksamaal ja Austrias tehtud kolmeastmelisest uuringust selgus üllatavaid fakte oliiviõlist.

Müncheni tehnikaülikooli ja Viini ülikooli ühisuuringus võrreldi nelja erineva rasvaine mõju näljale ja küllastustundele. Teadlaste sõnul lisab oliiviõli selgelt täiskõhutunnet, vahendab Iltalehti.

Lisaks oliiviõlile uuriti ka seapeki, või ja rapsiõli mõju. Kolm kuud kestnud katseperioodi jooksul sõid uuringus osalenud isikud iga päev 500 grammi rasvavaba jogurtit, millesse oli lisatud ka üks rasvainetest.

”Oliiviõli lisas selgelt täiskõhutunnet,” ütles professor Peter Schieberle Müncheni Tehnikaülikoolist.

Schieberle sõnas, et oliiviõlirühma kuuluvate veres oli kõige enam serotoniini. Lisaks rääkisid katsealused, et jogurt, millesse oli lisatud oliiviõli, tegi kõhu ruttu täis. Ükski uuringus osalenud isik ei võtnud kuu aja jooksul kaalus juurde ja ei kasvanud ka nende rasvaprotsent.

Aroomist on abi

Schieberle sõnul oli tulemus üllatav, sest oliivi- ja rapsiseemneõli sisaldavad sarnaseid rasvhappeid. Seetõttu otsustasid teadlased veel eraldi välja selgitada, kas aroom mõjutab tulemusi. Uuringu teises etapis oli kaks võrdlusgruppi. Neist üks sõi maitsestamata jogurtit ja teine jogurtit, mis oli maitsestatud oliiviõliaroomiga. Tulemus oli selge: tavalist jogurtit söönud sõid päevas ligi 200 kilokalorit rohkem, kui need, kes sõid oliivijogurtit. Juba ainuüksi oliiviõli aroom lisas veres serotoniinitaset.

Kolmandas uuringuetapis selgitati, kui kaua säilib õliiviõlist saadud täiskõhutunne. Täiskõhutunne sõltub paljudest teguritest, millest üks on vere suhkrusisaldus. Mida kiiremini see langeb, seda kiiremini tekib nälg. Teadlased otsustasid uurida, kas oliiviõli aroom mõjutab veresuhkru taset. Nad võrdlesid Itaalia, Kreeka, Hispaania ja Austraalia oliiviõli. Neil õnnestus eristada kaks aromaatset koostisosa, mis näis aeglustavat suhkrusisalduse langust. Enim oli neid lõhnaaineid Itaalia õlis.

 

Anneli Allikas-Parv