Supertoitudest ja nende kasulikkusest meie organismile räägitakse palju ning enamasti on tegu eksootiliselt kõlavate nimedega, kuid on olemas veel üks tõeliselt väärtuslik supertoit, mis pärineb siitsamast Eestist - selleks on kama! Kama on traditsiooniline Eesti jahutoit, mida valmistatakse mitme teravilja jahust. Supertoitudest ja nende kasulikkusest meie organismile räägitakse palju ning enamasti on tegu eksootiliselt kõlavate nimedega, kuid on olemas veel üks tõeliselt väärtuslik supertoit, mis pärineb siitsamast Eestist - selleks on kama! Kama on traditsiooniline Eesti jahutoit, mida valmistatakse mitme teravilja jahust. Kamajahu koostisse kuuluvad teraviljadest rukis, nisu, oder või kaer ning kaunviljadest hernes või uba. Praegusel ajal müüakse poes ka täiesti nisuvaba kama ning toitaineteväärtuse poolest on tegu väga hinnalise ja tervisliku toiduga. Et kama saadakse jämejahvatusega töötlemisprotsessis, siis jääb sellesse kõik bioloogiliselt väärtuslik alles - näiteks tavaline rukkijahu (tegelikult kõik jahud) ei ole nii väärtuslik, sest seda töödeldakse teistmoodi. Miks on kama meile kasulik ja miks seda sööma peaks - sellest loe allpool lähemalt. 1. Kiudained Kamajahu sisaldab suures koguses kiudaineid, mis täidavad kõhtu, viivad organismist mürkaineid välja ja reguleerivad ka vererõhku - aeglaselt imenduvad süsivesikud aitavad selle normis hoida. 100 grammis kamas sisaldub umbes 15 grammi kiudaineid! Täiskasvanud inimene võiks päevas tarbida 25-35 grammi kiudaineid ning pool sellest võiks tulla teraviljatoodetest nagu näiteks kama. 2. Mineraalained Kama sisaldab kaaliumit, mis on väga oluline südame normaalseks tegevuseks. Lisaks leidub kamas veel fosforit, räni, rauda, tsinki, niklit ja seleeni. Fosforit vajab organism luukoe ehituseks, rauast sõltub kudede varustamine hapnikuga, seleen on oluline antioksüdant ning räni parandab naha, küünte, juuste ja kõhrede seisundit. 3. Vitamiinid Kamas leidub olulisi B-rühma vitamiine, mis on inimesele igapäevaselt vajalikud, et ainevahetus saaks normaalselt toimida ja rakkude ehitus samuti. B-vitamiinide defitsiit on organismile lausa ohtlik. Kama on kodumaine supertoit, mida tasub kombineerida hapendatud piimatootega - nii saab organism ka vajalikus koguses kaltsiumit ja valke. Hapendatud piimatooted on organismile kasulikumad kui piim, sest neist suudab organism kaltsiumit paremini omastada! Allpool on välja toodud ka lihtne retsept kamajahuga! Kamavaht (kogused ühele) 1 dl vahukoort 100 grammi kohupiimapastat või hoopis maitsestamata jogurtit (omal valikul kas maitsestamata või mitte) 1-1,5 kuhjaga sl kamajahu maitsestamiseks kookospalmisuhkrut (umbes 2 tl) Lisandiks toormoosi, pähkleid, kuivatatud puuvilju. Tee nii: Vahusta toasoe vahukoor suhkruga. Lisa kamajahu ja kohupiimapasta ning vahusta ühtlaseks kreemiks.
Töö Agnes Cecile'i näituselt "Onirica" — FOTO: Agnes Cecile Ilu ja mood Sel laupäeval avatakse tuntud Itaalia kunstniku Agnes Cecile’i maalinäitus Victoria Olt galeriis
Ingrid Mänd — FOTO: Ingrid Mänd/Instagram Seltskonnauudised ILUTEGIJA INGRID MÄND tegi seda, mida enamus naisi elu sees ei teeks
Keit Pentus-Rosimannus abikaasa ja tütrega — FOTO: Marilin Leenurm Ilu ja mood PÜÜAB PILKE: peagi sünnitav Keit Pentus-Rosimannus kannab kodus eriti vahvat riietust