Johanna köögis: Munad Benedicti moodi uues kuues

41 kommentaar
Johanna köögis: Munad Benedicti moodi uues kuues

Hommikusöök on kõige tähtsam toidukord päeva jooksul ja kui oled sõbrannadega eelmisel päeval veini joomisega liiale läinud, siis järgnev retsept on sinu jaoks ideaalne:D

Kogus: 2-le

Kalorid: 1 tk umbes 350 kilokalorit

Muusikasoovitus: Miriam Makeba “Pata Pata”

Millest täpsemalt koosneb?

Munad Benedicti moodi koosneb ühest poolitatud Inglise muffinist, peekonist või singist, pošeeritud munast ja Hollandi kastmest.

Ajalugu

Legend No1:  Wall Streeti börsimaakler Lemuel Benedict

1894. aastal oli Lemuel ühel väga pohmellisel hommikul läinud Waldorf Hotelli ja tellinud võiga Inglise muffini, kooreta keedetud muna, peekoni ja Hollandi kastme. Waldorfi ülemkelner oli antud toiduvalikust nii vaimustusse sattunud, et jättis selle oma menüüsse. Teaduslikult on see küll tõestamata, aga ma täitsa usun, et peale sellist hommikusööki sai vaene mees oma pohmelusest üle.

Legend No2: 20. sajandi algusaastatel New Yorgis elanud pankuri abikaasa Benedict

Pankuril ja tema proual oli kombeks käia igal pühapäeval söömas restoranis Delmonico. Ühel päeval olevat proua küsinud ülemteenrilt: “Kas teil pole tõesti midagi uut või veidi erinevat pakkuda?” Kelner oli seepeale proualt küsinud, mida ta täpsemalt sooviks. Viimane vastanud selle peale, et soovib kooreta keedetud mune Inglise muffinil koos õhukese singiviilu ja Hollandi kastmega. Mainimata ei saa jätta ka seda, et kõige selle peale ka üht trühvliviilu:D

 

Hollandi kaste koosneb võist, sidrunimahlast ja munakollastest, mis on maitsestatud soola ja pipraga. Tegemist on kastmega, mis kuulub Prantsuse köögi klassikute hulka. Hollandi kuningale pakuti tema visiidi ajal Prantsusmaale just seda kastet ja sellest ka selline nimi.

2 munakollast

1 spl vett

100 g sulatatud võid

1 spl sidrunimahla

Vastavalt maitsele soola, veiniäädikat  ja pipart

Munad Benedicti moodi uues kuues

4 muna

2 spl veiniäädikat

2 tk kuklit

2 tomatit

100 g külmsuitsulõhe

2 tl kappareid, tilli

 

Kuidas teha:

Hollandi kaste

Kõigepealt sulata kastrulis või ja jäta see oma aega ootama. Nüüd sega kausis munakollased 1 spl veega ühtlaseks vahuks. Aseta segu vesivannile ja kuumuta seda pidevalt vispliga segades, kuni kaste on paksenenud ja muutunud kreemjaks. Võta kauss vesivannilt ja nirista sinna ettevaatlikult sulavõi. Jätka vispeldamist kuni kaste on paksenenud. Kõige viimasena maitsesta kaste soola ja sidrunimahla (või veiniäädikaga) ja vähese Cayenne’i pipraga. Kui sa ei viitsi nii palju mässata, siis sobib kastmeks ka imehästi maitsestamata jogurt.

Pošeeritud munad:

Kuumuta kastrulis paar liitrit vett ja lisa 2 spl veiniäädikat (sobib ka tavaline äädikas)  keevasse vette. Löö munad koorest ettevaatlikult välja, näiteks kohvitassi. Munakollane peab jääma terveks! Järgnevalt aja vesi keerlema ja lisa munad õrnalt keevasse vette. Nüüd ootab sind ees üks põnev vaatepilt! Vajadusel lükka munavalget kollase peale. Kuumuta mune vees 2-4 minutit ja valmis uputatud munad tõsta vahukulbiga taldrikule.

Nüüd pole midagi muud teha, kui aseta röstitud kuklile lõheviilud, kapparid, tomat, uputatud muna, till ja kõige lõpuks vala peale Hollandi kastet. Serveeri koheselt!

 

Head isu!

Johanna