Johanna köögis: Prantsuse sibulasupp ja vesised silmad

47 kommentaari
Johanna köögis: Prantsuse sibulasupp ja vesised silmad

Sibulanädal on käes ja sellel korral jagan ma teiega Prantsuse sibulasupi retsepti, mis sobib ideaalselt tänasesse halli sügispäeva.

Sibulanädal on käes ja sellel korral jagan ma teiega Prantsuse sibulasupi retsepti, mis sobib ideaalselt tänasesse halli sügispäeva.

 

Tulemus: soe kõhutäis

Kogus: 3-le

Kalorid: 1 portsjon annab umbes 500 kilokalorit (saiad ja juust teeb asja muidugi rammusamaks)

Muusikasoovitus: Francoise Hardy “Pourquoi vous?”

 

Vaja läheb:

6 suurt sibulat

50 g võid

2 spl oliiviõli

200 ml valget veini

500-700 ml loomalihapuljongit

1 tl palsamiäädikat

1 tl soola

1 spl suhkrut (mina kasutasin fariinisuhkrut)

1 tl kuivatatud tüümiani

maitse järgi pipart

1 pikk sai (baguette)

1 küüslauguküüs

100 g Gruyère või Gouda juustu

värket peterselli

 

Kuidas teha:

Kõigepealt otsi üles oma päikseprillid, kuna värske sibul ajab sind kindlasti nutma. Nüüd koori ja lõika sibulad õhukesteks viiludeks. Järgnevalt sulata potis või ja hauta sibulaid madalal kuumusel, kuni need on mõnusalt pruunid ja pehmed. Selleks kulub umbes 30 minutit. Lisa sinna hulka ka sool, suhkur ja  tüümian. NB! Ära unusta sibulaid aeg-ajalt segada ja kui need jäävad liiga kuivaks, lisa oliiviõli või puljongit. Kui sibulad on mõnusasti karamelliseerunud, lisa palsamiäädikas ja vein, lase veidi keeda ja alles siis lisa loomalihapuljong. Pärast seda keeda suppi veel umbes 30 minutit. Samal ajal kui supp keeb, valmista juustusaiad. Selleks kuumuta ahi 250-kraadini, määri saiaviilud küüslauguga, kata need siis heldekäeliselt riivjuustuga ja küpseta 7 minutit või kuni juust on sulanud. Valmis juustusaiad aseta supile ja raputa juurde ka värseket peterselli. Oh, lihtsalt nii hea sai see kõik!

Johanna

Johanna seekordne retsept on inspireeritud “Sööme ära!” kampaaniast, käesolev nädal on pühendatud sibulale. Ära siis unusta – viis peotäit ehk portsjonit puu- ja köögivilju päevas.