Reklaam sulgub sekundi pärast

Johanna köögis: vürtsikad kõrvitsaküpsised

Ma usun, et meil kõigil leidub hetkel kodus  vähemalt üks sügisene kuldne kõrvits, millega peaks kiiremas olukorras midagi ette võtma. Seetõttu lähebki seekord jagamisele üks mõnus kõrvitsaküpsiste retsept, mis küll ei lahenda täielikult meie probeemi, aga abiks siiski.

Ma usun, et meil kõigil leidub hetkel kodus  vähemalt üks sügisene kuldne kõrvits, millega peaks kiiremas olukorras midagi ette võtma. Seetõttu lähebki seekord jagamisele üks mõnus kõrvitsaküpsiste retsept, mis küll ei lahenda täielikult meie probeemi, aga abiks siiski.

Tulemus: Lisaks tegemisrõõmule on tulemuseks küpsised, mis on ilma säilitusaineteta

Kogus: 17 keskmise suurusega küpsist, aga soovitan tungivalt teha topeltkoguse, kuna minu laualt kadusid need küll imekiirelt

Kalorid: 1 küpsis paksuks veel ei tee

Muusikasoovitus: Cat Stevens "Peace Train"

 

Vaja läheb:

125 g jahu

120 g võid

150 g kõrvitsapüreed

70 g kaerahelbeid

50 g šokolaadinööpe

100 g valget suhkrut 

50 g tumedat muscovado suhkrut (annab mõnusa meki juurde)

1 munakollane

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl vaniljesuhkrut

1 tl kaneeli

0,5 tl piparkoogimaitseainet (selle puudumisel, lisa muskaati, pipart, kardemoni, nelki)

veidi jahvatatud ingverit

veerand tl soola

kaunistamiseks: jõhvikad, rosinad, mandlid, pistaatsiapähklid

 

Kuidas teha:

Kõigepealt puhasta ja koori kõrvits. Nüüd lõika see väiksemateks kuubikuteks ja aseta vähese veega tulele. Hauta kõrvitsatükke kuni need on pehmed. Kui see on tehtud, kurna, püreesta mass ja jäta jahtuma. (Soovitan kõrvitsapüree juba varem valmis teha, kuna siis jääb alles ainult segamisrõõm.) Mis edasi?  

Vahusta või suhkruga heledaks, lisa munakollane ja vahusta edasi. Nüüd sega teises kausis omavahel kokku jahu, küpsetuspulber, sool, kaneel, piparkoogimaitseaine ja jahvatatud ingver. Lisa see osade kaupa võisegule ja sega ühtlaseks. Kui see on tehtud, lisa kõrvitsapüree, kaerahelbed ja šokolaadinööbid ning sega taaskord läbi. Tainas jääbki veidi vedelam, aga siiski on see töödeldav. Järgnevalt tõsta lusikaga või kätega tainapätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (jäta vahed sisse) ja soovi korral kaunista need jõhvikate, rosinate ja pähklitega. Küpseta neid 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Valmis küpsistel lase veidi restil jahtuda ja siis asu neid koos piimaga süüdimatult nosima, sest sa oled seda igati väärt!

 

[gallery ids="1844886,1844893,1844898,1844904,1844915"]