Reklaam sulgub sekundi pärast

17 KÖÖGIVILJA, mida kindlasti sööma peaks

Päevas peaks tarbima viis kuni seitse portsjonit köögivilju ehk teisisõnu viis kuni seitse peotäit! Mida mitmekülgsem on meie toidulaud, seda rohkem kasulikke toitaineid organism saab ja seda tugevam on ka tervis. Lisaks muudab regulaarne köögiviljade söömine naha kauniks ja jumekaks - seda tänu vitamiinidele ja mineraalainetele, mida köögiviljades rohkelt leidub.

Päevas peaks tarbima viis kuni seitse portsjonit köögivilju ehk teisisõnu viis kuni seitse peotäit! Mida mitmekülgsem on meie toidulaud, seda rohkem kasulikke toitaineid organism saab ja seda tugevam on ka tervis. Lisaks muudab regulaarne köögiviljade söömine naha kauniks ja jumekaks - seda tänu vitamiinidele ja mineraalainetele, mida köögiviljades rohkelt leidub.

Köögiviljad sisaldavad väga suurel määral kiudaineid, vitamiine, mineraalaineid ja lisaks leidub neis vett. Tänu kõrgele kiudainete sisaldusele täidavad köögiljad kõhtu, ent sisaldavad vähe energiat - suurepärane toit ka kaalulangetajale. Kiudained korrastavad seedimist ning viivad organismist jääkaineid välja ning see omakorda parandab ka naha olukorda - kui organismis on suurel määral jääkaineid, võib see põhjustada nahaprobleeme. 

Süües köögiviljade asemel kiirtoitu, ei saa organism vajalikke vitamiine ja mineraalaineid ning tervis muutub nõrgemaks. Kiirtoit täidab kõhtu ajutiselt ning kokkuvõttes on tegu niiöelda tühja toiduga ehk siis keha ei saa sellest midagi kasulikku. 

Milliseid köögivilju tasub kindlasti süüa?

Eelistada tasub erinevaid rohelisi lehtvilju ja neid, mis on värsked ehk hooajalised. Sinu menüüsse võiksid kuuluda järgmised 17 köögivilja: lehtkapsas, spinat, porgand, paprika, seller, kurk, fenkol, sibul, redis, kabatšokk, lillkapsas, brokoli, peet, tomat, pakšoi, Rooma salat ja suvikõrvits. Loomulikult ei pea sinu menüüs kõik need 17 köögivilja igapäevaselt esindatud olema, ent näiteks kolm kuni viis erinevat köögivilja päevas on juba suurepärane. Mida värvilisem menüü, seda parem!

Et köögiviljadest vitamiinid ja mineraalained kätte saada, tasub neid tarbida toorelt või aurutatult. Praadimisest tuleks kindlasti hoiduda, sest kuumutades hävib mitmeid ensüüme ja vitamiine.

Rohke tärklisesisalduse tõttu võiks pisut vähemal määral tarbida kartuleid, suhkrumaisi ja põldube. 

Lisaks köögiviljadele võiks päevas süüa ka kaks kuni kolm puuvilja! Pea aga meeles, et puuviljad sisaldavad suhkruid, seega tasuks nendega piiri pidada.

Allikas: health.com