3 TOITU, MILLES ON ROHKEM PROTEIINI kui kanamunades

2 kommentaari
3 TOITU, MILLES ON ROHKEM PROTEIINI kui kanamunades

Kas üritad oma toidulauale proteiini lisada? Munade ja liha asemel tarbi rohkem köögivilju!

Paljud toitumisnõustajad on seda meelt, et muna on kõige olulisem valguallikas. Sama paljuvõi isegi rohkem proteiini saab aga ka madalama kolesteroolisisaldusega alternatiividest, mis ei sisalda midagi loomset. Sa ehk ei ole isegi mõelnud sellele, et ka paljudes köögiviljades on keha heaolule ja kasvule vajalikke proteiine. Kui lisad köögiviljadele veel ka pähkleid, seemneid või ube, saad toidukorrast veelgi rohkem vajalikke aineid.

Ajakirjas Women’s Health välja toodud toidud sisaldavad rohkem kui kuus grammi valku – see on rohkem, kui saaksid ühe keskmise muna söömisest. Lisaks on need pungil vitamiinidest ja ei sisalda väheväärtuslikku rasva või kolesterooli.

Muskaatkõrvitsa-maapähklispagetid

Unusta traditsiooniline pasta ja naudi hoopis kergest muskaatkõrvitsast valmistatud spagette. Köögiviljaspagettide tegemiseks on olemas spetsiaalsed töövahendid, mis võimaldavad spagetid spiraalseks teha. Lisa hulka ka bataati ja maapähklivõist tehtud kastet ja üks portsjon sisaldab koguni 20 grammi proteiini.

Röstitud juurviljad ja krõbedad läätsed

Kuigi porgand ja bataat iseenesest valku ei sisalda, saab proteiini toidukorrale sujuvalt läätsede näol lisada. Küpseta kõigepealt ahjus valmis vahtrasiirupis rullitud juurviljad ning maitsesta need soola, pipra ja rosmariiniga. Seejärel pane ahjuplaadile keedetud läätsed ja küpseta neid 5-10 minutit. Üks annus sisaldab vähemalt 12 grammi valku.

Kartuli-oapuder

Ka kartul sisaldab üllatavalt palju valku – umbes 3-4 grammi 100 grammi kohta. Järgmine kord kui valmistad kartuliputru, sega hulka ka valgeid ube ning saad maitsva ja normaalsest suurema valgusisaldusega garneeringu pearoale. Kartuli-oapuder sisaldab umbes 9 grammi valku ühe annuse kohta.