Õige toiduga stressist vabaks

23 kommentaari
Õige toiduga stressist vabaks

Kui inimesed teaksid ja oskaksid tähele panna varjatud ilminguid, mis viitavad stressile, depressioonile, paanika- või ärevushäiretele, siis poleks kindlasti nii palju neid, kes kannatavad paljude nähtamatute haiguste, unetuse ja hingepiinade all. Õige toiduvalik aitab siingi kõigest sellest hoiduda.

Kui inimesed teaksid ja oskaksid tähele panna varjatud ilminguid, mis viitavad stressile, depressioonile, paanika- või ärevushäiretele, siis poleks kindlasti nii palju neid, kes kannatavad paljude nähtamatute haiguste, unetuse ja hingepiinade all. Õige toiduvalik aitab siingi kõigest sellest hoiduda.

*Rohkesti tuleb juua vett ja piima (kuni 2l päevas). Piim peab olema rasvasisaldusega, sest rasvata piimast ei omastata kaltsiumit.

*Eriti oluline on süüa tsinki sisaldavaid toiduaineid. Loomse päritoluga toiduainetest omastatakse tsinki paremini kui taimsetest. Tsinki leidub rikkalikult lihas, maksas, munades ning mereandides, samal ajal saame tsinki ka igapäevasest täisteraleivast, pähklitest ja igasugustest seemnetest.

*Toit peaks sisaldama seleeni, mida saame maksast, neerudest, lihast, kalast, piimatoodetest ning tera- ja kaunviljadest.

*Stressis inimene vajab rohkem kroomi. Kroom aitab ka stressisituatsioonides kinni hoida rauda ja tsinki, mis kipuvad just siis kaduma. Tõhusad kroomiallikad on tomat, mais, õun, veise- ja kanaliha, maks, täisteraviljatooted, juust, krabid, munad, kaunviljad, õllepärm, ravimtaimedest meliss.

*Hoolitseda tuleb selle eest, et stressis inimene saaks piisavalt magneesiumi. Selleks on vaja süüa täisteraviljatooteid, rohelisi lehtköögivilju, tomateid, porgandeid, seemneid, kakaod ja pähkleid.

*C-vitamiin aitab organismil stressiga võidelda. Selleks on vaja süüa rohkesti puu- ja juurvilju, eriti musti sõstraid, aedmaasikaid, mustikaid, kibuvitsamarju, tomateid, paprikat, kaalikat, tilli, kapsast, peterselli.

*Stressiga toimetulekuks on olulised ka B-grupi vitamiinid. Nende peamisteks allikateks on täisteraviljatooted, puu- ja köögiviljad, kaunviljad, kana, kala, maks, lahja liha, kanamunad, lehtköögiviljad, spinat, brokoli, lillkapsas, nõges, porgandid, seemned, pähklid, piim ja piimatooted.

*Süsivesikute vajadust ei tohi rahuldada suhkru tarbimisega, vaid süüa aeglaselt imenduvaid kasulikke täisteraviljatooteid ning köögi- ja puuvilju. Rafineeritud suhkrut sisaldavaid toite süües hakkab veresuhkru tase üles-alla hüppama, see aga põhjustab peavalu, näljatunnet ja roidumust. Samuti takistab rohke suhkrusöömine ajule oluliste mineraalide kroomi ja magneesiumi imendumist.

*Otsustavalt tuleks loobuda loomsete tahkete rasvade kasutamisest, välja arvatud piimarasv. Eelistada tuleb pehmeid rasvu ehk taimeõlisid.

*Loobuda tuleb kange kohvi joomisest, kui üldse kohvi juua, siis ainult hommikul ja piimaga. Kofeiin häirib kaltsiumi imendumist ja ka uinumist. Kohvi asemel tuleks juua ürditeed ka hommikul, mitte ainult õhtuti. Õhtul tuleks juua kindlasti mingit rahustavat teed või sooja piima meega, mis tagavad hea une.

*Süüa tuleks ka kiudainerikkaid toiduaineid, sest need annavad kiirelt küllastustunde, reguleerivad ka seedimist ja vere lipiidisisaldust. Parimad kiudaineallikad on täisteraviljatooted ja õunad, mis on kõigile kättesaadavad ja taskukohased.

 

 

Triin Tisler

Sarnased artiklid