Reklaam sulgub sekundi pärast

TAHAD PEENIKEST TALJET – pane salat käest ja tee nii!

Suve lähenedes tunnevad paljud, et aeg on käes, et end käsile võtta, paarist lisakilost vabaneda ja ehk isegi trenni minna. Koogikestest käiakse mööda suure ringiga ja menüüsse lisatakse rohkelt salatit ja köögivilju, sest teadupoolest aitab nende söömine kaalust alla võtta. Kuid kas ikka aitab?

Suve lähenedes tunnevad paljud, et käes on aeg, et end käsile võtta, paarist lisakilost vabaneda ja ehk isegi trenni minna. Koogikestest käiakse mööda suure ringiga ja menüüsse lisatakse rohkelt salatit ja köögivilju, sest teadupoolest aitab nende söömine kaalust alla võtta. Kuid kas ikka aitab?

Salat, mis koosneb erinevatest köögiviljadest, on küll vitamiinirikas ja kalorivaene, ent sellest üksi ei piisa, et kehakaal langema hakkaks. Nimelt on mitmed uuringud näidanud, et naised, kes söövad rohkelt salatit, kuid ei lisa sinna kõrge kaloraažiga lisandeid, võtavad pikas perspektiivis hoopis kaalus juurde. Põhjus on lihtne - kui kõht jääb peale kalorivaese salati söömist tühjaks, kiputakse päeva jooksul palju näksima ja see tähendab hoomamatus koguses lisakaloreid, mis kõik puusadele ladestuvad, sest organism on üle läinud säästurežiimile - kalorivaene salat just seda põhjustabki. 

Kui sa soovid kaalust alla võtta, siis puhtalt salati söömine üksi sind ei aita! Lisa oma salatitele häid rasvu ja valke ning sa saad roa, mille söömine tõepoolest aitab saleneda. Nimelt seovad head rasvad salatis leiduvaid vitamiine ning see omakorda aitab organismil kasulikke aineid paremini omastada. Head rasvad lisavad salatile toitaineväärtust ning tänu sellele püsib kõht ka kauem täis ja vajadus näksimiseks puudub. Lisa salatile head õli, seemneid, pähkleid, avokaadot ja rasvast kala.

Õlide valik on poes suur ja lai ning kindlasti väärivad katsetamist seedermänniseemneõli, kanepiseemneõli, Kreeka pähkli õli, kõrvitsaseemneõli, seesamiseemneõli (üsna tugeva maitsega, seega ole ettevaatlik) ja muidugi oliiviõli.

Kui sa tahad saledat taljet, siis tarbi häid rasvu igal söögikorral, ent muidugi mõõdukas koguses. 

Karin Karu