Reklaam sulgub sekundi pärast

25. TOIDUMESS JA Buduaari maitseleiud

Toidumess on Eesti pikima ajalooga mess. Juba 25. sügist järjest on Eesti Näituste hallis aset leidmas toidusektorite esindajatele suunatud mess, mis on võimalus olla silmast silma kontaktis nii äripartnerite kui ka lõpptarbijaga, et näidata, mida aastaga ära on tehtud ja mida uut maitsvat on turule tulemas. Toidumessi algusaegadest alates on messi raames valitud ka Eesti aasta kokka ning sellele tiitlile kandideerisid seekord ka Buduaarile hiljuti kokanud persoonid.

Seekordne mess oli erakordselt degustatsiooniderohke ja peab mainima, et meie kodumaised liha- ja piimatööstused, nii suuremad kui väiksemad, ei väsi üllatamast uute ja veelgi paremate maitsetega. Leidkem peagi kauplustes uudistooteid Maks & Moorits verivorstide näol, mis maitsesid tõeliselt hästi. Ikka ja jälle leidub võimalusi täiustada erinevate lisanditega juba varasemalt häid maitsed.

Pikemalt sai jäädud ka kodumaise Kikase lihatoodeteleti juurde, sest tegemist pole vaid kanalihatoodetega, vaid nende valikus on samuti ka sealihatooteid, mis mekkisid mahlakalt ja maitsvalt. Üllatusena tuli ka Kikase kaubamärgi alla mahtuv kanalihatoodete äärmiselt lai valik. 

Piimatooteid tutvustas laialdaselt Eesti Piimaliidu esindus ning meie arvates tasub vägagi ootusärev olla peagi poodidesse saabuva Tere uue imehea kohupiimakreemide sarja Paradiis osas. Sarja kuuluvad ka Kreeka jogurti ning moosi ja müslilisandiga uued maitsed. 

Kalamaitsete osas võlusid meie maitsemeeled ära Farmamare räimerullid, ahjuvalmis forellifilee võiga ning Esva uued paneeringus kalafileede maitsed, mida saame edaspidi leida sügavkülmalettidest.

Muljetavaldavalt suure ala peal toimetasid maitsemeistrid, kes pakkusid kõikvõimalikke erinevaid ehedaid Eestimaa maitseid, mis on pärit talumeeste ja väikeäride valikust. Meie lemmikuks sai muhe Mahlaveski Talupoe härra (avapildil) kes pakkus imehäid kuivatatud köögivilju ja vürtsikat inveri-õunajooki. 

Toidumessi raames toimus palju pimedegustatsioone, mille tulemuste osas loodame peatselt ka kokkuvõtteid meediast leida. 

 

Esindatud olid ka alkohoolsete jookidega kauplejad eesotsas meie kodumaine Livikoga, kelle uudisjoogiks on Eesti Vabariigi auks loodud Rukkilille Peenviin. Oma tooteid tutvustasid Eestisse maailma maitseid sisse toovad väiksemad ärid ning sel aastal leidsime nii Rumeenia kui ka Moldova esindusi lisaks Baltikumi Läti ja Leedu maitsetele, kes tutvustasid oma kodumaa kuulsamaid jooke ning toiduainete alla kuuluvaid tooteid. 

 

 

Elasime väga kaasa Aasta Koka valimisele, sest osalejate seas olid kaks meie värske Buduaari talveajakirja restorani külaskäigu lugude kokka: 22 Family Resto peakokk Roman Sokalski ja The Seafood Bar Tallinn kokk Artjom Skvortsov. Roman Sokalski saavutas teise koha. Aasta Koka tiitel rändas aga Pärnusse restorani Noot peakokale Piret Pussele. Esimest korda Eesti aasta koka valimise 23 aasta jooksul läks tiitel pealinnast välja, samuti oli Piret Pusse alles neljas naine, kes saab end Aasta Kokaks kutsuda. Kolmandaks tituleeriti Maksim Žolobov restoranist Ribe.

Palju õnne võitjatele ja maitsvat talveaega meile kõigile!

Krista Maldur