Hommikusöök ei pruugi olla sugugi harjumuspärane võileib või praemuna. Katseta uusi ja põnevaid valikuid – ja päev saab energilise alguse! ESMASPÄEV Tatrahelbepuder päikesekuivatatud tomatitega Retsept ja foto: Silja Luide 100 g tatrahelbeid 2 dl piima 0,5 tl soola peotäis toortatart, piiniapähkleid, seedermänni või muid seemneid 4 suuremat päikesekuivatatud tomatit peotäis rukolat vms meelepärast rohelist u 30 g kõvemat laagerdunud juustu (nt parmesani) värskelt jahvatatud musta pipart Extra Virgin oliiviõli Aseta helbed piima, 2 dl vee ja soolaga potti ning keeda 2 minutit. Aseta potile kaas ja lase 3 minutit seista. Rösti kuival pannil keskmisel kuumusel toortatart, piiniapähkleid või seemneid, aeg-ajalt segades kuni need kergelt pruunistuvad ja omandavad kuldse jume. Haki tomatid tükkideks ja sega pudru hulka. Puista peale röstitud tatart või seemneid ja rukolat, tõmba noaga mõned juustulaastud, jahvata peale musta pipart, nirista oliiviõli ja naudi! TEISIPÄEV Mustika-kamasmuuti 300 ml maitsestamata jogurtit 2 tl mett 1⁄2 banaani 6 sl külmutatud mustikaid 1 sl rukkikama Blenderda kõik koostisosad mõnusaks smuutiks ja serveeri koos mustikate ja mündilehega. KOLMAPÄEV Vanilline puder marjadega Retsept ja foto: Silja Luide pool vanillikauna 120 g kiirkaerahelbeid 5–6 dl piima 0,5 tl soola 1 tl suhkrut 70–100 g kuivatatud marju (kirsse, jõhvikaid, mustikaid, goji-marju, rosinaid jmt) paar peotäit värskeid marju ja granaatõunaseemneid Puhasta vanillikaun seemnetest. Aseta nii seemned kui ka kaun helveste, piima, soola ja suhkruga potti, lase keema tõusta ja keeda keskmisel kuumusel umbes 4 minutit kuni puder on paksenenud ja kreemjas. Eemalda vanillikaun ja sega hulka kuivatatud marjad. Puista peale värskeid marju ja naudi kohe. Nõuanne: Piima lisa vastavalt oma maitsele, olenevalt, kui vedelat putru soovid. Võid alguses valada potti 5 dl ja hiljem soovi korral juurde lisada. NELJAPÄEV Kirsi-kamamaius tervele perele 1 dl moosisuhkrut 300 g maitsestamata kohupiimapastat 200 g 10% Kreeka jogurtit 1 pakk (450 g) külmutatud kirsse 100 g maitsestamata toorjuustu 3 sl suhkrut 3 sl Tartu Milli kamajahu Valmistusaeg 20 minutit + 1 tund kirsimoosi jahtumiseks Üks talvistest lemmikmagustoitudest, mille teevad eriliselt maitsvaks just külmutatud kirssidest valmistatud hapukas moos ja kama. Keeda moos valmis paar tundi enne söömist või isegi eelmisel õhtul, siis läheb maiuse kokku ladumine kiirelt. Pane külmutatud kirsid potti ja kuumuta väikesel tulel keemiseni. Lisa moosisuhkur ja keeda 10 minutit. Jäta vähemalt tunniks jahtuma – moos muutub paksemaks. Vispelda kohupiimapasta, toasoe toorjuust, jogurt, suhkur ja kamajahu ühtlaseks massiks. (Vahu võid valmistada ka mõni tund varem ja serveerimiseni külmas hoida). Tõsta pokaalidesse kihtidena toorjuustuvaht, kirsimoos ja jälle vaht. Kaunista kirsimoosiga. REEDE Jõhvika toorpuder iseendale ½ dl külmutatud või värskeid pohli, jõhvikaid või mis iganes mõnusaid marju 3 spl suhkrut või roosuhkrut 2 dl maitsestamata jogurtit 4 spl neljavilja helbeid ½ dl puhastatud india pähkleid Sega helbed, suhkur, purustatud marjad ja pähklid jogurtiga. Kui magususest jääb väheks, lisa suhkrut vastavalt oma maitsele. Lase pudrul 1–2 tundi toatemperatuuril valmida või pane ööseks külmkappi. Sobib nii vahepalaks kui ka heaks hommikuseks stardiks. LAUPÄEV Pitsilised kama-kodujuustukorvid marjadega 1 pakk Tartu Milli vahvli jahusegu 300 g rasvata kodujuustu 4 dl 35% rõõsk koort 1 laim 3–4 spl puudersuhkrut (maitse järgi) 0,5 tl vaniljesuhkrut 40 g Tartu Milli kamajahu Valmista vahvlitaigen vastavalt pakendil oleva õhukeste vahvlite valmistamisõpetusele. Pane valmis paar laia ümara põhjaga klaasi. Küpseta vahvlimasinaga vahvel ja tõsta kohe tagurpidi asetatud klaasile, surudes vahvli servad õrnalt alla. Jahtunud vahvlikorvid tõsta vaagnale. Riivi laimi koor peene riiviga ja sega juurdepoole laimi mahl. Vahusta vahukoor 2 spl puudersuhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Lisa riivitud laimikoor ja mahl. Sega kodujuust kama ja 1 spl tuhksuhkruga, lisa vahukoor ja jäta kreem tunniks külmikusse maitsestuma. Täida korvid vahetult enne serveerimist kamakreemiga ja puista peale marju. PÜHAPÄEV Kurgi-krevetitäidisega pannkoogid 1 pakk Tartu Milli õhukeste pannkookide jahusegu sidrunimahl 100g kurki 1 küüs küüslauku musta pipart 100 g kooritud krevette soola aedtilli Kaste: 2 spl hapukoort 3 spl majoneesi 1 spl oliiviõli Valmista pannkoogitaigen vastavalt pakil olevale õpetusele. Täidise valmistamiseks sega kastmeained kokku ja pane külmikusse maitsestuma. Lõika kurgist ribad või kuubikud. Kui kasutad külmutatud krevette, sulata need. Küüslauk haki peeneks või suru läbi küüslaugupressi. Sega kokku küüslauk, kurk, krevetid ja sidrunimahl. Lase 2–3 minutit seista ja kalla peale salatikaste. Vajadusel maitsesta veel soola-pipraga. Prae pannil õhukesed ülepannikoogid. Tõsta täidis koogile, keera kokku ja kui soovid, lõika pooleks. Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar märts-aprill 2019.
naine sai mehelt lilled — FOTO: 123RF.com Suhted ja seks MILLINE TÄHEMÄRK teeb oma kallimale kõige rohkem kingitusi
Liis Lemsalu — FOTO: Liis Lemsalu/Instagram Seltskonnauudised FOTO LIIS LEMSALU minevikust rabab jalust
Merily Timmer — FOTO: TV3 Keha ja vaim SELGELTNÄGIJA MERILY TIMMER: see tunne, mis siis tekib, see ongi õnne tunne
Üksinda reisile — FOTO: Depositphotos.com Sisuturundus Üksinda reisile? 7 soovitust, kuidas selleks valmistuda
Mineraalid ja testosteroon — FOTO: Unsplash.com Sisuturundus Mineraalid ja testosteroon: hormonaalse tervise toetajad