Reklaam sulgub sekundi pärast

JAMIE RETSEPT: See on Inglismaa popim õunakook

Tahad valmistada Inglismaa populaarseimat õunakooki? Jamie ajakiri toob selle lihtsa kuid hõrgu retsepti sinu kööki.

Tahad valmistada Inglismaa populaarseimat õunakooki? Jamie ajakiri toob selle lihtsa, kuid hõrgu retsepti sinu kööki.

Selles koogis kohtuvad magusad, küpsetamiseks sobivad õunad, krõmpsude söögiõuntega. Inglismaal kasutatakse tavapäraselt tainast ainult koogi katteks ja see teeb ka asja palju lihtsamaks.

Kuuele kuni kaheksale

• 4 krõmpsu küpsetusõuna (näiteks antoonovka), kooritud, südamed eemaldatud, õunad paksudeks viiludeks lõigatud
• 4 söögiõuna (näiteks sügisjoonik, suislepp), kooritud, südamed eemaldatud, õunad õhukesteks viiludeks lõigatud
• 1 sidruni mahl
• 4 sl suhkrut (või maitse järgi)
• 1 muna, lahti klopitud
• 1 munavalge, kergelt lahti klopitud
• Demerara suhkrut, koogile puistamiseks
• vahukoort, serveerimiseks

Tainas

• 125 g nisujahu
• 1 sl suhkrut
• 75 g külma võid, tükkideks lõigatud
• 2 sl jääkülma vett 

1. Taina valmistamiseks pane jahu ja suhkur kaussi, lisa näputäis soola. Lisa või ja sega, kuni saad riivsaia konsistentsiga puru. Tõsta lusikahaaval juurde vett ja sega tainas ühtlaseks palliks, mässi toidukilesse ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.

2. Kuumuta ahi 190 kraadini. Pane õunad kaussi, pigista peale sidrunimahl ja sega hästi läbi. Maitse kummastki sordist õunu, et magusust kontrollida – kui vaja, lisa veidi suhkrut.

3.  Võta väike tükk tainast, veereta see pikaks kitsaks rulliks ja silu lapikuks. Pintselda 22 cm läbimõõduga ja 5–7 cm sügavune koogivorm lahtiklopitud munaga, säti tainariba vormi servale. Kalla õunad vormi ja rulli ülejäänud tainas 1 euro paksuselt lahti. Laota tainas õuntele, lõika liigsed servad ära ja suru tainas servale sätitud tainaribaga kokku. Vajuta servad kahvliga kinni.

4. Tee ülejäänud tainast koogile kaunistuseks ribad, pintselda kook munavalgega üle ja puista peale Demerara suhkrut.

5. Tee koogi keskele noaga sisselõige, et aur välja pääseks, ja küpseta ahjus 40–50 minutit, kuni kook on pealt krõbe ja kahvatukuldne. Serveeri kooki koos vahukoorega. 

Ühe portsjoni toiteväärtus: 234 kcal, 8,9 g rasvu (5,1 g küllastunud rasvhappeid), 3,4 g valke, 33,8 g süsivesikuid, 22,9 g suhkruid. 

Vähemalt sada uut tervislikku ja põnevat retsepti leiad värskest Jamie numbrist.