Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS SUVE SÄILITADA? Tee ise hoidised!

Sa teed iga päev tublisti tööd ning su raskelt teenitud raha laekub panka. See on mugav ja turvaline koht, kus oma väljateenitud palka hoida. Kui vaja, siis saab sealt sobiva summa alati hõlpsasti välja võtta. Hoidistega võiks ju samamoodi olla. Sa hooldad ja harid aeda ning mõne aja pärast saad vastu marju, puu- ja köögivilju. Seda kõike ei tohiks niisama raisku lasta. Hea on kõik aiasaadused hoidisteks teha, sest nii on hiljem alati hea võtta, kui vajadus peaks tekkima.

Koduekstras on just juulikuus väga soodsate hindadega saadaval rikkalik valik purke, pudeleid ja tarvikuid, mis just hoiustamiseks mõeldud. Mahlad pudelitesse, moosid purkidesse – nii on terve aasta midagi keldrist või külmkapist võtta. Järgnevalt tutvustamegi teile, mis on levinumad aiasaadused, mida hoidiseks võiks valmistada.

Alati maitsvad marjad

Populaarsemad marjad, mida aedades kasvatakse, on maasikad, vaarikad, karusmarjad ning must-, puna-, ja valgesõstrad. Koduaedades kasvatakse ka veel metsamarju nagu mustikas, pohl ja jõhvikas. Marjad sobivad väga hästi moosiks või mahlaks. Hea mõte on kombineerida omavahel magusamaid ja hapusid marjasorte. Miks mitte segada vaarikaid koos sõstralistega, nii saab täiesti uue magushapu maitsekoosluse. Sellised viisil valmistatud moosid ja mahlad aitavad ka kenasti kõik aiasaadused ära kasutada, sest tihti ei ole kõigi marjade saagikus sama. Mõnel aastal on maasikaid ja vaarikaid rohkem ning teisel aastal jällegi karusmarju või sõstraid. Kombineerides erinevaid marjasorte on võimalik saada korralik kogus moosi, millega oma keldririiuleid täita. 

Puuviljad purki ja pudelisse

Eestis on aedades enimlevinud õunad ja pirnid, kuid ka luuviljad nagu ploomid ja kirsid. Väga hea viis neid säilitada on teha kompotte. Puuviljade säilitamisel kompotina säilib nende toiteväärtus, värvus ja ka kuju väga palju ei muutu. Värvus võib muutuda siis, kui kompotti lisada värvi andvaid marju, näiteks arooniaid. 

Kindlasti on ka õunamahl üks põhilisi produkte, mida ikka ja alati valmistatakse. Õunamahla võiks panna korgiga suletavasse klaaspudelisse. Kui seda purkidesse valmistada, siis pärast avamist, võib suure purgi hoiustamine külmkapis keeruliseks minna. Lisaks on pudelist mahla palju lihtsam valada ning taassuletav kork hoiab ka näiteks herilased pudeli sisust eemal. Puuviljasid võib samuti ka moosiks keeta, segades neid erinevate marjadega.

Köögiviljad rikastavad igat söögilauda

Kellele ei meeldiks värvikirevad köögiviljahoidised? Samuti on ju marineeritud kurk üks väga populaarne hoidis, mis on kõikidele uutele toidutrendidele vastu pidanud. Kurk ja tomat koos  küüslauguga on üks väga maitsev kooslus, mida purki panna. Lisaks võib samal viisil hoiustada erinevaid aedvilju nagu baklažaan, lillkapsas, brokoli, paprika, sibul jne. Selliseid soolaseid hoidiseid on väga hea just talvel süüa ning serveerida erinevate lihatoitude, pastade ja ka jõuluroogade kõrvale.

Hoidised on tulnud, et jääda

Kui kannad oma aia eest hoolt, siis saad hiljem vastu aiasaadusi, mis hoidistena kannavad ka sinu eest hoolt. Enda kasvatatud aedviljadel on hoopis teine maitse ning hoidised on üks võimalikke viise, kuidas neid läbi terve aasta on võimalik nautida. Valik, mida pudelitesse ja purkidesse panna, on rikkalik. Tuleb ainult lasta oma fantaasial lennata.

[gallery ids="2051124,2051126,2051127,2051129,2051130,2051132"]