Reklaam sulgub sekundi pärast

MEAT MARKET – gurmaanide meelispaik

Joel Ostrat on selgelt Lõuna-Eesti Jamie Oliver või enamgi veel. Tema Meat Market & Coctail Bar on kindlalt Eesti parima 50 söögikoha seas. Tema vastse Tallinnas avatud Fabriku jõud on juba ehmatanud ka tugevaid kohalikke tegijaid. Mehed lõunast teevad tuult. Mees, kes unistab ja teeb suurelt. Ja et asi kindel ja kõigile arusaadav oleks, avaldab ta peatselt raamatu "Joel Ostrat & superbandiidid". Watch out!

Joel Ostrat on selgelt Lõuna-Eesti Jamie Oliver või enamgi veel. Tema Meat Market & Coctail Bar on kindlalt Eesti parima 50 söögikoha seas. Tema vastse Tallinnas avatud Fabriku jõud on juba ehmatanud ka tugevaid kohalikke tegijaid. Mehed lõunast teevad tuult. Mees, kes unistab ja teeb suurelt. Ja et asi kindel ja kõigile arusaadav oleks, avaldab ta peatselt raamatu "Joel Ostrat & superbandiidid". Watch out!
Tema Tartu ühe parima restorani ja kokteilibaariga oli põnev lugu Jamie ajakirja suvenumbris, mille nüüd teieni toome.

Cafe Truffe, Werner, Cafe Cookbook, Gustav, Meat Market, Rahwa Resto, Keller ja just avatud Meat Market Coctail Bar... Need on märgid, mille taga töötab ligikaudu 160 inimest ning mille ühiseks nimetajaks ja loojaks on Lõuna-Eesti omaenda JO ehk Joel Ostrat (32).

Teine hea põhjus Meat Marketi külastamiseks oli kolmanda sünnipäeva puhul põhirestorani kõrval avatud kokteilibaar koos oma väikese köögiga. Eks joogi kõrvale on vahel ikka soovi miskit hammustada ja nii oli kokteilibaari avamine loomulik asjade käik.

Kaugelt saabunud külalisele valmistas Meat Marketi kokteilibaari peakokk Mihkel Manglus rebitud lihaga mahlase vürtsika võileiva. Teriyaki kaste seal keskel andis kogu võikule mõnusalt rõõmsa särtsu. Joeliga vestlemise ajal toob Mihkel meile veel mekkida tulevase nädala menüüsse kaalutavat uut püreesuppi, mis näeb välja särav nagu päike ja maitseb oivaliselt. Kokteilibaari fikseeritud menüüs on igal nädalal siiski 2–3 uuendust, et püsikundedel oleks ikka põnev tagasi tulla.

Joeli lemmikteema on kokteilibaari veinivalik, mis on pärit Aafrikast ja Joeli enda poolt eelmisel aastal reisil olles välja valitud. Kokteilidega tegeleb terve tiim, kelle seas on üks imetabane baarmen härra Regeri Zoo, kelle tsitrustemänguline MM (Meat Market) signatuurkokteil Four Seasons võitis äsja Bacardi Baltimaade võistluse ning suundub nüüd peagi peavõistlusele Austraaliasse. Maitsesin selle teose ära ning mõistan täiesti žürii otsust.

Teise kokteilina maitsesin MM Negronit ja ega seegi mu vaimustust kahandanud. Karl Astok täpsustab pisut: „Seda kokteili laagerdatakse valge tamme vaadis, mis pehmendab kangete alkoholide maitset tunduvalt ja laseb neil korralikult omavahel ära seguneda – tulemuseks ümaram ja komplekssem kokteil. Konkreetselt Negroni juures, kus kõik alkoholid on tehtud väga paljudest erinevatest ürtidest, lisab Ameerika valge tamme vanillisus neile õrna magusat nooti.” Te lihtsalt peate seda maitsma!

See kohtumine on ajastuselt sümboolse tähendusega. Umbes täpselt kümme aastat tagasi, aastal 2005, võttis noormees Joel südame rindu ning avas oma esimese kohviku, Cafe Truffe, ja sealt hakkas pall veerema... Tänaseks on see kõik kasvanud juba üleriigiliseks maitseelamuste grupiks. Lisaks Tartu kohvikutele ja restoranidele on nende Gustavi kohvikud avatud nüüdseks ka Tallinnas Solarise keskuses, Telliskivi loomelinnakus ja Haabneeme keskuses. Gustavi torte ja kooke võib igapäevaselt leida mitmetest suurtest kauplustest.

JO ise kommenteerib oma tegemisi nii: „See kõik on liikunud ja arenenud oma loomulikku rada. Üks asi viib teiseni. Kõige olulisem selle edu juures on toimiv ja rõõmus meeskond, ilma kelleta neid asju poleks olemas. Olen tänulik kõigile selles ahelas, kes aitavad eesmärgi poole püüelda”.

See kirg ja sära, kuidas Joel oma tegemistest räägib, on nakkav. Kõikide oma tegemiste juures nõustab ta muuhulgas Nõo Lihatööstust grilltoodete arenduse juures. Eesmärgiga panustada restoranide majandusharu arengusse rohkem ja kontsentreeritumalt, asutasid Joel Ostrat, Martin Breuer ja Kalev Tanner loetud kuud tagasi Eesti Restoranide Liidu. Ei ole ka harv juhus, kui alustavad kokad-kondiitrid nõu saamiseks ja uute menüüde testimiseks tema poole pöörduvad. Kui vähegi aega on, aitab ta alati. Teiste innustamine ja julgustamine on tema jaoks tähtis tasakaalupunkt, sest ta teab oma algusaegadest, kui tähtis on selles etapis teiste teadjamate toetus ja julgustus.

Paneme kokarõivad üll ning asume kööki toimetama. Suitsuahi, grill, pliit ja tavaahjud kokku teevad mu südame soojaks. Võtsime eesmärgiks valmistada mõned road Meat Marketi menüüst: 1) JO kartulisalat rostbiifiga (saladusliku retsepti avaldame loo lõpus), 2) peidetud heeringas ja kilu Muinas-Eesti mördi- kausis ja 3) klassikaline veise T-luu steik.

Meat Marketi kartulisalat rostbiifiga
2 koorega kartulit
10 kapparit, varrega
3 muna
100 g marineeritud kurki
150 g punast sibulat
Majonees salatile
1 munakollane
150 ml külmpressitud oliiviõli
1 sl Dijoni sinepit (võib olla teraline)
1 tl sidrunimahla
näpuotsaga Cayenne'i pulbrit
maitse järgi ürte (petersell, tüümian)
Rostbiif
800 g veise välisfileed
küüslauku
soola
pipart (rose-, roheline, must, värskelt jahvatatud)
ürte (värske petersell, tüümian)
100 ml külmpressitud oliiviõli
Salati detailne valmistamisjuhend on Jamie ajakirja 2 numbris (aprill-mai 2015)
[gallery ids="1904852,1904860"]