RETSEPT: EVELIN ILVESE hapupiimasai

18 kommentaari
RETSEPT: EVELIN ILVESE hapupiimasai

Evelin Ilvese kodumaise inspiratsiooniga kokaraamat sisaldab endas mitmeid põnevaid retsepte, mis pärinevad eelnevate põlvkondade varasalvest ning üheks neist on kahtlemata ka hapupiimasai. Evelini sõnul ei vaja antud sai pikka sõtkumist ning tänu sellele on seda ka tavalisest saiast lihtsam valmistada.

Evelin Ilvese kodumaise inspiratsiooniga kokaraamat sisaldab endas mitmeid põnevaid retsepte, mis pärinevad eelnevate põlvkondade varasalvest ning üheks neist on kahtlemata ka hapupiimasai. Evelini sõnul ei vaja antud sai pikka sõtkumist ning tänu sellele on seda ka tavalisest saiast lihtsam valmistada.

Tulemuseks on kergelt niiske ja mahlakas sai, mis maitseb tõeliselt mõnusalt.

Vaja läheb: 

3 muna
1 l hapupiima või head maapiima
1,2 kg nisujahu või speltapüüli
1 pakk ehk 11 g kuivpärmi või pool pulka värsket pärmi
2 sl heledat suhkrut
2 tl jämedat meresoola

Tee nii:

Soojenda maapiim kehatemperatuurini (hapupiima kasuta toatemperatuuril), sega sinna sisse pärm, sool ja suhkur. Lahusta segades suures kausis. Löö ühekaupa segusse munad, sega kergelt puulusikaga läbi. Hakka juurde segama jahu, kuni saad üsna vedela taina. See peabki nii olema! Raputa tainas üle jahuga ning jäta rätiku alla kerkima. Sõtku tainas alla 1-2 korda. Siis kummuta tainas rasvainega määritud kahte piklikku vormi ning lase veel 20-30 minutit kerkida. Eelkuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta saia 45 minutit (küpsust võid kontrollida puutikuga: tikk peab pätsist välja tõmmates puhtaks jääma). Ahjust välja võetud saiad võid soovi korral võiga üle pintseldada. Lase valmis saiadel vormi sees jahtuda. Naudi!

Retsept pärineb Evelin Ilvese raamatust “Leib”