Reklaam sulgub sekundi pärast

SUUS SULAVAD SAIAKESED: moonikeerud ja kaneelirullid

Vahel pole midagi paremat kui klaas külma ja värskendavat piima või kodus valmistatud kisselli ning sinna juurde otse ahjust tulnud pehmed, suussulavad saiakesed, mis pakatavad kaneelist või hoopiski mooniseemnetest. Kõige paremad saiakesed valmivad siis, kui võtad ka tainateo ise ette!


Vahel pole midagi paremat kui klaas külma ja värskendavat piima või kodus valmistatud kisselli ning sinna juurde otse ahjust tulnud pehmed, suus sulavad saiakesed, mis pakatavad kaneelist või hoopiski mooniseemnetest. Kõige paremad saiakesed valmivad siis, kui võtad ka tainateo ise ette!

Blogija Teevi kaneelirullid ja moonikeerud viivad keele alla ning sobivad maiustamiseks lausa ideaalselt.

Vaja läheb:

Tainas:
25 g pärmi
3 dl käesooja vett
5 tl suhkrut (mina paneks veel 1 spl lisaks)
1,5 tl soola 
u 8 dl nisujahu
4 sl õli

Kaneelirullid

Vaja läheb:
kaneeli
suhkrut
võid 
(kõike tunde järgi)

Rullisin taina jahusel laual õhukeseks. Määrisin sellele kergelt toasooja või, raputasin peale kaneeli-suhkrusegu ning rullisin taina vorstiks, millest lõikasin sobiva suurusega jupid. Määrisin rullid pealt munaga. Küpsetasin 200kraadises ahjus 15-20 minutit.



Moonisaiakesed

Vaja läheb:
150 g mooniseemneid
0,3 klaasi brändit
3 sl vett
2 kuhjaga supilusikatäit fariinsuhkrut
1 sl võid
0,5 martsipanikangi 

Tee nii:

Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa sool ja ülejäänud suhkur (2 tl + 1 spl), sega korra. Vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult, kuni see lööb kausi ja käte küljest lahti (kui tainas jääb käe külge, lisa veel natuke jahu). Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korra läbi. Valmis tainale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta tainas umbes pooleks tunniks kerkima (kui toas on jahe, siis võib ahju soojendada 30 kraadini ja hoida seal).

Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Sega potis mooniseemned, brändi, vesi, suhkur ja või. Kuumuta pliidil, kuni vedelikust on järel vaid pool ja mass on siirupilaadne. Lase segul jahtuda. Rulli tainas lahti ja määri segu tainale. Puista peale martsipanitükid ja rulli tainas tihkelt kokku ning lõika välja umbes 2 cm suurused rattad. Tõsta need ahjuplaadile ja pane ahju umbes 15 minutiks.

Retsept pärinev Teevi blogist siin