Reklaam sulgub sekundi pärast

TOIDUREVOLUTSIOON! 20. mail on tervislikult toitumise päev!

20. mail leiab aset iga-aastane toiduhariduse liikumise päev ehk Toidurevolutsioon, millele on aluse pannud inglise kokk Jamie Oliver ja kes on tulihingeline võitleja ebatervisliku toitumise vastu.

20. mail leiab aset iga-aastane toiduhariduse liikumise päev ehk Toidurevolutsioon, millele on aluse pannud inglise kokk Jamie Oliver, kes on tulihingeline võitleja ebatervisliku toitumise vastu. Kui Jamielt küsitakse, mida ta tahab Toidurevolutsiooni päevaga saavutada, ei kõhkle ta vastusega hetkegi. „Luua tugev ja jätkusuutlik liikumine, et toidualane haridus jõuaks kõigi lasteni,” selgitab ta. „Tahan innustada perekondi taas kodus süüa tegema ja pakkuda kõigile maailma inimestele võimalust võidelda rasvumise vastu.”

Vajadus muuta meie toiduharjumusi ei ole kunagi olnud pakilisem kui praegu. Liitu Jamiega võitluses meie tulevikutoitude eest!

Iga-aastane toiduhariduse liikumise päev langeb tänavu 20. maile ja kuigi Jamie näeb kõvasti vaeva, et tagada selle päeva uudistes kampaania põhipunktide kajastamine, on see kõigest esimene samm jätkuvas revolutsioonis meie toiduharjumuste muutmise nimel – ja see pole iialgi olnud hädavajalikum kui praegu.

Ülemaailmne rasvumine on nagu viitsütikuga pomm, mille otsas me istume. Numbrid on jahmatavad: maailmas elab kokku 41 miljonit rasvunud või ülekaalulist alla viieaastast last ning ennustuste kohaselt kerkib nende arv järgmise kümne aasta jooksul 70 miljonini. Keskmine Briti laps on viieaastaseks saades söönud igal aastal oma kehakaalu jagu suhkrut; 11aastaseks saades on iga kolmas neist juba rasvunud ja sinisilmne on loota, et Eesti lapsed sellest statistikast väga oluliselt erinevad.

Need harjumused jätkuvad sageli täiskasvanueas, põhjustades selliseid raskeid tervisehäireid nagu teise tüübi diabeet, vähk ja südamehaigused. Kainestav tulemus on see, et tänapäeva laste sugupõlv on esimene, kelle eluiga tõotab tulla lühem kui nende vanematel.

Samas elab maailmas 159 miljonit last, kelle kasv ei ole nende eaga vastavuses ja 50 miljonit alakaalulist last. Seega on inimkond jõudnud absurdsesse olukorda, kus miljardid inimesed söövad liiga suurtes kogustes halba toitu ja miljarditel on liiga vähe head toitu. Paljudes riikides – isegi mitmetes perekondades – eksisteerivad liigsöömine ja alatoitumus lausa kõrvuti.

Jamie tahab selles osas võimalikult palju ära teha ning kutsubki seepärast kõiki inimesi kõikjal maailmas tema Toidurevolutsiooniga ühinema. Selle algatuse keskmes on uus internetiplatvorm (www.jamiesfoodrevolution.org), kus igaüks saab oma osalusest teada anda, oma hääle kuuldavaks teha ja end kampaania edusammudega kursis hoida.

Nimetatud aadressilt võib leida ka „Jamie kokakooli algpaketi”: kümme retsepti, mille eesmärk on õpetada lugejatele selgeks kokanduse algteadmised. Kui olete need retseptid kenasti käppa saanud, suudate kindlasti oma perekonda ja ennast aegade lõpuni ära toita.

Jamie õhutab meid kõiki tervislikult toituma ja tervislikke toite valmistama. Järgnevalt jagame ühte retsepti paljudest, mis on pärit Jamie Toidurevolutsiooni projektist ning mis õpetab meile vajalikke oskusi, et saaksime järgnevatel aastatel pakkuda oma peredele ja iseendale maitsvaid ja tervislikke toite.

KÖÖGIVILJA-NUUDLIVOKK

Suurepärane võimalus saada kätte kõik vikerkaarevärvilised vitamiinid ja mineraalid, mida su keha vajab! Just selline segu erivärvilisi köögivilju, nagu selles vokkroas kasutatud, aitab sul seda teha ja tagab ühtlasi, et sa saaksid kätte kaks portsu päevas ette nähtud viiest köögiviljaannusest. Mõistagi võid kasutada siin just neid köögivilju, mida oma külmkapist leiad – see toit sobib imehästi jääkide ärakasutamiseks.

200 g jämedaid riisinuudleid
1 punane sibul
2 küüslauguküünt
5 cm jupp ingverit
½ kimpu värsket koriandrit
1 väike brokoli
1 punane või kollane paprika
350 g kõva tofut
1 porgand
½ värsket punast tšillit (soovi korral)
100 g India pähkleid
taimeõli
100 g suhkruherneid
100 g beebispinatit
2 laimi
seesamiõli
vähesoolast sojakastet

Valmistamisõpetuse ja ülejäänud tervislikud retseptid leiad Jamie ajakirja mai-juuni numbrist.