Pole olemas Prantsuse dieeti, on vaid prantslaslik eluviis, täpsemini toitumise viis, mida nad harrastavad - selles leidub erinevatele dieetidele omaseid nippe, kaalujälgimise põhialust ehk tasakaalustatud toitumist, aga eelkõige õiget suhtumist söömisesse. Pole olemas Prantsuse dieeti, on vaid prantslaslik eluviis, täpsemini toitumise viis, mida nad harrastavad - selles leidub erinevatele dieetidele omaseid nippe, kaalujälgimise põhialust ehk tasakaalustatud toitumist, aga eelkõige õiget suhtumist söömisesse. Kui enamik dieediraamatuid põhineb radikaalsel programmil, siis Mireille Guiliano "Prantslannad ei lähe paksuks" õpetab söömise ajaks aega maha võtma, toitu õigesti valima. Kiired muutused, kiirustamine ja äärmuslikud abinõud ei iseloomusta prantslannade elu ja söömisharjumusi. Lühidalt öelduna söövad nad mõistusega ning ei lahku lauast mitte kunagi täistuubitult ega ka süütundega. Süüakse kõike, kuid mõõdukalt. Prantslannad eelistavad alati kvaliteeti kvantiteedile ning poes- või turulkäik on ülimalt tähtis rituaalne toiming. Mingisugust poest läbijooksmist ega kiirtoitu nad ei tunnista. Neil on väga selge arusaam, mida nad suhu panevad. Kui prantslannadelt eeskuju võtta, siis esmalt tuleb hakata jälgima, mida poest osta ja mida suhu panna. Vältida tuleb rutiini valikute puhul ja ka söömine peab olema rituaalne toiming, mitte kiirõgimine. Tuleb tunnistada, et tormamine ja rutt on meil tavapärased nähtused ja see on muutunud harjumuspäraseks, rutiinseks tegevuseks - söömisesse suhtume sageli kui tüütusse kohustusse. Gurmaanlus on in vaid väheste jaoks. Huvitav on ka tõik, et prantslannad ei käi jõusaalides, vaid tunnevad liikumisest rõõmu ilma kangelasliku higistamiseta aeroobikasaalides või mujal. õige toitumine on õpitav nagu näiteks keele õppimine ja ei maksa arvata, et miski tuleb üleöö. Kadestamisväärse kergusega suhtuvad nad söömisesse naudinguga ja ei lähe paksuks. Eestlasi aga iseloomustab pidev stress söögilaua taga - äkki lähen paksuks! Vee ja veini joomine pole meil veel iseenesestmõistetav harjumus nagu prantslannadel, kes on seda osanud teha juba sajandeid. Peamiselt tuleb meeles pidada, et kiirest kaaluvähendamisest püsivat rõõmu tulla ei saa, aga seda just erinevad dieedid pakuvadki. Dieetide puhul ei räägita tavaliselt ka toitude ja söömise rituaalsest ettevalmistusest. Salenemisele tulevatki kasuks ise toidu ostmine ja valmistamine. Väga tähtis on süüa kindlatel kellaaegadel, sest organism harjub kindla rütmiga ja ei vajagi siis enam vahepealset näksimist, mis iseloomustab just erinevatel aegadel ja kiirustavat söömist. Niisiis, muuda suhtumist ja su elu, ka söömine, muutub nauditavaks, ütlevad meile prantslannad. Erinevaid nippe magusaisu rahuldamiseks ja toidulaua mitmekesistamiseks aga mõtleb andekas inimene välja lõputult. ülalmainitud raamatus on neid palju, nii nagu ka erinevate maitsvate toitude retsepte . Ela ja mõtle end saledaks! "Dr. Ime mõistis väga hästi, et oleme ahvatluste maailmas kaitsetud. Ilmaolek on ebaõnnestumise ema. Kui te mõistus võtab dieediprogrammi karistusena, hakkab ta selle vastu mässama....Söömine on sensuaalne nauding," kirjutab Guiliano. 2/3 tassi sõelumata jahunäpuotsaga soola1 sl suhkrut6 sl külmas hoitud võid1 /2 külma vett Taigen:1/3 tassi jahvatatud sarapuupähkleid1/4 tassi pruuni suhkrut2 sl pehmet võid Täidis:2 muna, lisaks 1 munakollane1 tass konserveeritud magustamata kõrvitsapüreed1 sl jahu2/3 tassi pruuni suhkrut1/4 tl kaneeli1/4 tl jahvatatud nelki1/2 tl soola1 tass rammusat rõõska koort 1.Puistake jahu , näpuotsatäis soola ja suhkrut köögikombaini kaussi ja segage. 2. Lõigake külm või väikesteks tükkideks ja lisage segule. Lisage vesi ja töödelge tainast 15 sekundit. Kui tainas on liiga kuiv, lisage tilkhaaval vett. Tainas peab ainult koos püsima, ärge seda sõtkuge. 3. Keera tainas küpsetuspaberisse ning hoia vähemalt 4 tundi või terve öö külmikus. 4. Rullige tainas siledaks ning asetage plaadile. Tehke rullitud taignasse kahvliga augud. Laotage taignale foolium ning sellele koogiraskused või kuivad oad, et tainas ei kerkiks. Küpsetage eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 10 min. Kui see on valmis, võtke foolium ja raskused ära. 5. Täidise valmistamiseks segage jahvatatud pähklid , 1/4 tassi pruuni suhkrut ning 2 sl pehmet võid pastataoliseks seguks ja laotage labidaga osaliselt küpsenud koogipõhjale. Küpsetage 230 kraadi juures 10 minutit. 6. Segage munad, munakollane, kõrvitsapüree, 1 sl jahu, 2/3 tassi pruuni suhkrut, vürtsid, 1/4 tl soola ning rõõsk koor. Valage segu koogipõhjale. Keerake kuumus 160 kraadile ning küpsetage 45 minutit. 7. Serveerige toatemperatuuril või külmalt, võib koos vahukoorega. Buduaari arhiiv
Britta Burket ja Helen Haava — FOTO: GoodNews, Evelin Kruus Nipinurk VIDEO! Miks on koostöö oluline? Koostöö puhul tehakse tööd ühise eesmärgi nimel
Jan Uuspõld — FOTO: Jan Uuspõld/TV3 Seltskonnauudised “SELLE SUVE ARMUKE.” Jan Uuspõld avaldas tulikuumad kaadrid
Katriin Kool — FOTO: erakogu EKSKLUSIIV Keha ja vaim ERATREENER KATRIIN avaldas 3 toitumise põhitõde, mida kõik teada võiksid
Üksinda reisile — FOTO: Depositphotos.com Sisuturundus Üksinda reisile? 7 soovitust, kuidas selleks valmistuda