Puu- ja köögiviljad pikendavad eluiga

Hiljutisest Ameerika teadlaste poolt läbiviidud uuringust selgus, et need, kes söövad palju puu- ja köögivilju, elavad kauem, kirjutab veebiväljaanne Archives of Internal Medicine. strong>

Hiljutisest Ameerika teadlaste poolt läbiviidud uuringust selgus, et need, kes söövad palju puu- ja köögivilju, elavad kauem, kirjutab veebiväljaanne Archives of Internal Medicine.

Uuring näitas, et lisa-aastaid saavad endale need, kelle veres on ohtralt alfakaroteeni – antioksüdanti, mida on eriti porgandites ning teistes oranžides ja kollastes, aga ka rohelistes köögi- ja puuviljades.

Teadlased jälgisid 14 aasta jooksul 15 000 inimest, kes osalesid suuremahulises tervishoiu- ja toitumisalases uuringus. Uuring näitas, et mida suurem alfakaroteeni hulk oli veres, seda väiksem oli risk jälgimisperioodi ajal ära surra.

Neil, kelle veres oli detsiliitri kohta üle 9 mikrogrammi alfakaroteeni, oli 39% võrra väiksem tõenäosus järelvalve käigus ära surra, kui neil, kelle veres oli alfakaroteeni maksimaalselt üks milligramm. Juba 2-3 mikrogrammi alfakaroteeni vähendas surmariski 23% võrra. Keskmiselt oli osalejate veres alfakaroteenihulk 4,8 mikrogrammi detsiliitri kohta.

Erinevustel polnud mingit seost osalejate vanuse või muude omadustega ega ka eluviiside või haiguste riskifaktoritega. Alfakaroteeniga seotud mõju avastati, kui uuriti üldsuremust ning eraldi ka vähi-, südame- ja veresoonkonna haigusi.

 

Anneli Allikas-Parv