Reklaam sulgub sekundi pärast

Teadlased soovitavad sushi söömisest loobuda

Plaanisid täna pärast tööd sushi't tellida? Parem mitte! Teadlaste sõnul on osad sushi tegemiseks kasutatavad mereannid autoimmuunhaiguste (AIH) peamiseks tekkepõhjuseks, kuna need sisaldavad elavhõbedat. Mereandide ja AIH vaheline seos sai seega esimest korda ametlikult kinnitatud. 

Plaanisid täna pärast tööd sushi't tellida? Parem mitte! Teadlaste sõnul on osad sushi tegemiseks kasutatavad mereannid autoimmuunhaiguste (AIH) peamiseks tekkepõhjuseks, kuna need sisaldavad elavhõbedat. Mereandide ja AIH vaheline seos sai seega esimest korda ametlikult kinnitatud. 

Michigani ülikooli teadlased kogusid 1300 naise käest kõik nende toitumist puudutavad andmed ning võtsid katsealustelt pidevalt vereproove. Nad avastasid, et naised, kelle vereanalüüsid näitasid kõrget elavhõbeda sisaldust, haigestusid tihedamini autoimmuunhaigustesse kui need, kelle veres oli elavhõbeda sisaldus väiksem. Kõrge elavhõbeda sisaldus oli nende naiste veres, kes tarbisid tihti tooreid mereande.

Kui soovid terve püsida, tuleks vältida tooreste mereandide tarbimist. Eriti ohtlikeks on näiteks makrell, tuunikala, hiidlest ja mõõkkala. Madala elavhõbeda sisaldusega on kammkarbid, austrid ning tilaapia. Kõige ohutumateks mereandideks on tursk, lest, jõevähk, forell ja krabi. 

 

Allikas: prevention.com