Immuunsus suvetoidust

4 kommentaari
Immuunsus suvetoidust

Suvi on aktiivse liikumise aeg. Et jaksu jätkuks, tuleb tervislikult süüa.

Suvi on aktiivse liikumise aeg. Et jaksu jätkuks, tuleb tervislikult süüa.

Suvel kaldutakse rohkem higistama, eriti just kuuma ilmaga. Seepärast tuleb võimalikult tihti vett juua, isegi siis, kui parasjagu janu pole. Ka janu puhul on vesi selle parem kustutaja, kui ükskõik milline karastusjook. Vahelduseks võib teha sidrunivett: klaasitäiesse puhtasse vette pigista natuke sidrunimahla ning lisa ka jääkuubikuid. 

Kaltsium ja magneesium

Suvekuudel suudab organism tänu päikesevalgusele ise kaltsiumi omastamiseks vaja minevat D-vitamiini toota. Tuleb valvsalt jälgida, et toidus leiduks küllaldaselt luudele hädavajalikku kaltsiumi. Kõige enam leidub seda piimasaadustes. Suurepärased suvetoidud on näiteks hapupiima, keefiri või jogurtiga tehtud külmad supid või magustoidud, hommikusöögiks sobib müsli piimaga. Palju kaltsiumi on pehmes juustus ning seesami- ja päevalilleseemnetes. Piknikel ja aiapidudel võiks lihalõikudele eelistada hoopis rikkalikku juustuvalikut või valmistada grilli juurde juustukuubikutega roheline salat, millesse segatud seesami- või päevalilleseemneid. Hoopis tervislikumalt kui rohke majoneesiga üle valatud kartulisalat, mõjuvad leotatud ja keedetud põldoad. Peale kaltsiumi sisaldavad oad ka hulgaliselt magneesiumi.

Ära unusta, et rohke kohvi joomine viib organismist osa kaltsiumi välja ning suurendab seega selle mineraali vajadust. Magneesium on lihastele hädavajalik aine. See mineraal teeb võimalikuks ka hulga vitamiinide ja mineraalide, sealhulgas ka kaltsiumi imendumise.

Magneesiumi leidub suurel hulgal seesamiseemnetes, aga ka juustus, eelkõige kitsepiimajuustus, täisteratoodetes, ubades ja kalas. Magneesiumi toimet vähendab ning selle mineraali vajadust suurendab alkohol.

A-, C- ja E – vitamiin

C- ja E-vitamiin suurendavad organismi immuunsust, nende mõlema imendumiseks on vaja aga piisavalt magneesiumi. Igapäevane C- ja E-vitamiini vajaduse rahuldamine peletab eemale haigused, tõrjub organismist välja üleliigse halva hapniku ning hoiab liigesed terved. 

Kõige rohkem saab suvel  C- vitamiini värsketest marjadest ning köögiviljadest, väga rikkad on selle poolest maasikad ja mustad sõstrad, aga ka värsked kartulid ning suhkruhernekaunad.

E-vitamiini saab värskest salatist, kapsast, porganditest, aga ka taimeõlidest – seega peaks sinu lemmiksalat just nendest komponentidest koosnema. Lisaks veel peotäis päevalilleseemneid, ning ongi e-vitamiini pomm valmis.

Tähtsat osa immuunsüsteemi tugevdamisel täidab küllaldane A-vitamiin ja selle lähteaine beetakaroteen, mida leidub eriti rohkesti värsketes porgandites. Suvine porgand on üldse üks tervislik suutäis – salatites ja suppides võid kasutada ka porgandipealseid. A-vitamiini leidub munades, piimas ja puhtas taluvõis. Proovi porgandi- ja porganidpealsesuppi, millele on lisatud noaotsatäis taluvõid ning sisse hakitud kõvaks keedetud muna. Maitseaineks sobivad värske till ja petersell.

 

 

 

Triin Tisler

Sarnased artiklid