Reklaam sulgub sekundi pärast

RETSEPTID: kevadised hõrgutised pasha, galette ja kohupiimakeeks viivad keele alla

Tere retseptid
Fotod: Tere

Traditsioonilised kevadised magustoidud pasha, galette ja kohupiimakeeks maitsevad kogu perele ja neid on lihtne valmistada!

Kevadine galette

Retseptis on kasutatud ploome, ent suurepäraselt sobivad ka näiteks õunad, virsikud, pirnid või metsmustikad.

Põhi:
1 munakollane
200 g jahu
50 g mandlijahu
70 g suhkrut
180 g Tere külma võid

Täidis:
300g Tere pasha kohupiimapastat
1 muna
1 munavalge
2 spl mandlijahu
2 spl suhkrut

Kate:
4–5 ploomi
1 spl (kuhjaga) tärklist
45 g suhkrut
1 spl sidrunimahla
Veidi Tere vahukoort
Pruuni või valget suhkrut

Valmistamine:
Sega omavahel jahu, mandlijahu ja suhkur. Lisa tükeldatud või ja näpi tainas kiirelt purutaoliseks. Lisa munakollane ja 1–2 spl külma vett ning sega taas kiirelt ühtseks tainaks. Pane toidukilesse ning aseta umbes 30 minutiks külma. Sega omavahel pasha kohupiimakreem, muna, munavalge, mandlijahu ja suhkur. Rulli tainas lahti, umbes 35 cm läbimõõduga rattaks, tee seda kahe küpsetuspaberi vahel. Haki ploom peeneteks viiludeks ning sega tärklise, suhkru ja sidrunimahlaga. Pane tainale kohupiimakreemi, aga jäta äärtest umbes 4 cm vabaks. Laota kreemile peale ploomid ja keera taina ääred täidise peale. Pintselda tainas vahukoorega ning raputa peale suhkrut. Küpseta galetti 190 kraadi juures 30–35 minutit. Lase kuskil 1–2 tundi jahtuda. Serveeri vahustatud vahukoore, jäätise ja/või värskete marjadega.

Tere galette
Foto: Tere

Pasha

Koostisosad:
500g Tere traditsiooniline käsitöökohupiim
3 muna
100 g Tere võid
150 g Tere vahukoort
100 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
Apelsinikoor
Mandlilaastud
Enda maitse järgi rosinaid/kuivatatud puuvilju/marmelaadi

Vajalikud töövahendid:
Pott
Mitu erinevat kaussi
Marli
Sõel
Pudrunui
Nuga
Lusikad
Vispel
Vesivanni võimalus

Valmistamine:
Pane kohupiim marli sisse ning pigista sellest välja vedelik, et kohupiim oleks võimalikult kuiv. Suru kohupiim läbi sõela. Lisa juurde üks terve muna ja kaks munakollast. Lisaks veel või, vahukoor ja vaniljesuhkur. Sega korralikult läbi ja pane pott tulele, kuumuta kuni esimese mulksumiseni. Võta pott tulelt ning lase segul jahtuda, kas külmikus või vesivannil. Kui segu on jahtunud, peaks ta olema umbes sama paks nagu enne kuumutamist. Lisa suhkur ning kuivatatud marjad, rosinad, pähklid, riivitud apelsini või sidrunikoor. Pähklid ja rosinad võid panna 15 minutiks kuuma vette likku. Eemalda pähklitelt kest ning haki tükkideks. Pigista rosinatest vesi välja. Sega läbi ja pane marliga vooderdatud sõela sisse. Kata kohupiimamass marliga, pane peale taldrik ja sellele omakorda midagi rasket vajutuseks. Pane külmikusse 24 tunniks seisma. Võta välja, eemalda marli, kaunista ja naudi.

PS! ÜLIMALT oluline on, et segu oleks enne suhkru lisamist korralikult maha jahtunud! Muidu võib pashasegu liiga vedel jääda!

Retseptide autor on Sandra Daškova

Tere pasha
Foto: Tere

Kohupiimakeeks

Koostisosad:
100 g Tere võid
1,5 dl suhkrut
4 suurt muna
300 g Tere Pasha (toru)kohupiimakreemi
80 g mandlijahu
suur peotäis mandlilaaste
1 suure sidruni mahl
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine:
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Pane juurde kohupiim ja mandlijahu. Kõige lõpuks lisa küpsetuspulbriga segatud nisujahu, mandlilaastud ja sidrunimahl. Tõsta tainas keeksivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 50 minutit.

Tere kohupiimakeeks
Foto: Tere

Vaata Tere lihavõtte eritooteid siit!